• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, 2025
Molonoti News
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti News
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Molonoti News
No Result
View All Result

Έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ για τους χειρισμούς Πυροσβεστικής και Λιμενικού στην Ύδρα

Molonoti από Molonoti
27 Ιουνίου 2024
σε Ελλάδα
5
0
Έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ για τους χειρισμούς Πυροσβεστικής και Λιμενικού στην Ύδρα
8
SHARES
128
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Έρευνα για τους χειρισμούς της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού στην υπόθεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Ύδρα διέταξε η εισαγγελία Πειραιά.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Λεωφορείο παρέσυρε 72χρονη που επιχειρούσε να επιβιβαστεί-Νοσηλεύεται διασωληνωμένη

40χρονη που ξυλοκοπήθηκε στο Κορωπί: «Δεν πιστεύω ότι μου επιτέθηκε ο σύντροφός μου, μπορεί οι γείτονες»

Νομοσχέδιο για την γενική αναισθησία στις Μ.Η.Ν.

Την έρευνα ανέλαβε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με τα στελέχη της να καλούνται να διερευνήσουν αν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τα δύο παραπάνω σώματα ήταν και οι ενδεδειγμένες.

«Σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξαν παραλείψεις ή λάθη για παράδειγμα όσον αφορά στον χειρισμό των μισθωτών που έφυγαν για την πατρίδα τους χωρίς να εξεταστούν από τις Αρχές» ανέφεραν στο protothema.gr πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού που είχαν συλληφθεί από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί με άλλα 11 μέλη του πληρώματος ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς.

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Η μαραθώνια απολογία

Η διαδικασία της απολογίας ήταν μαραθώνια καθώς ξεκίνησε χθες στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Ένας-ένας πέρασαν ενώπιον του ανακριτή και του εισαγγελέα.

Πρώτος απολογήθηκε ο πλοίαρχος της θαλαμηγού, ο οποίος, όπως και όλοι βέβαια, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή σε αυτό το περιστατικό και δεν ευθύνονται για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ύδρα.

Ο καπετάνιος υποστηρίζει ότι δεν έφυγαν βεγγαλικά μέσα από τη θαλαμηγό, ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους, ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει προσπαθώντας να βοηθήσει και πως ακολουθήθηκε το πρόγραμμα των πελατών από το Καζακστάν, το οποίο δεν περιείχε πάρτι και δεν ευσταθεί καμία κατηγορία από αυτές που τους αποδίδονται.

Σημειώνεται ότι η κατηγορία είναι σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο, μια κατηγορία που φέρνει ποινή έως και 20 χρόνων φυλάκισης.

Καπετάνιος άλλου σκάφους φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος. Επίσης δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε θαλαμηγό που ήταν στον διπλανό όρμο «Νικλειώτη», κατέθεσαν ότι πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στη πευκόφυτη πλαγιά στην ‘Υδρα άκουσαν 15 με 20 κρότους, και είδαν λάμψεις στον ουρανό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι δύο μάρτυρες υποστηρίζουν ότι είδαν το βοηθητικό σκάφος, της θαλαμηγού, να κινείται μεταξύ της παραλίας και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης, κάτι που φέρεται να έγινε δύο με τρεις φορές.

Ο κυβερνήτης, επίσης, κατέθεσε πως βγήκε ανοιχτά του όρμου γιατί δεν είχε σήμα το κινητό του τηλέφωνο, και ενημέρωσε τις Αρχές για την πυρκαγιά.

Όπως αναφέρουν στις καταθέσεις τους, είδαν στην πρύμνη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία κηλίδα από υλικό λευκού χρώματος στην επιφάνεια της θάλασσας, με την προέλευση της να είναι άγνωστη.

Άφησαν τους ολιγάρχες να φύγουν χωρίς να καταθέσουν, ήταν στην παραλία όταν ξέσπασε η πυρκαγιά

Την ίδια ώρα, οι περίπου 17 επιβάτες της θαλαμηγού Persefoni, οι περισσότεροι υπήκοοι Καζακστάν, έφυγαν ήδη από την Ελλάδα το Σάββατο. Οι Αρχές έχουν καταλήξει στην παραδοχή ότι οι επιβάτες βρίσκονταν στην παραλία του Αγίου Νικολάου τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, κάτι που μεγαλώνει τα ερωτηματικά για τη μεταχείριση που είχαν, καθώς τα στελέχη της Πυροσβεστικής που βρέθηκαν λίγο αργότερα πάνω στο σκάφος δεν τους πήραν καταθέσεις. Αντίθετα, τους επέτρεψαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αττική – αποβιβάστηκαν στη Μαρίνα της Βουλιαγμένης και στη συνέχεια αναχώρησαν για την πατρίδα τους με ιδιωτικό αεροσκάφος από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Για την υπόθεση της Ύδρας, ποιοι κινήθηκαν άμεσα, ποια υπηρεσία ανέλαβε τις ευθύνες και ποιοι άφησαν ελεύθερους τους επιβάτες υπάρχει μία σύγχυση. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το protothema.gr τις ευθύνες διεξαγωγής της έρευνας από την πρώτη στιγμή είχε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι το Λιμενικό Σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη ώρα η Π.Υ. που έκανε και τις ανακρίσεις στη συνέχεια, ανέλαβε την υπόθεση. Σκάφος του Λιμενικού μετέφερε στη θαλαμηγό στελέχη της Π.Υ. Με άδεια της Π.Υ. έφυγαν οι επιβάτες της θαλαμηγού, χωρίς να ληφθούν καταθέσεις. Η Π.Υ. έκανε και τις συνεννοήσεις με τον Εισαγγελέα.

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς δεν υπήρχε στέλεχος του Λιμενικού πάνω στη θαλαμηγό αφού τα ηνία είχε η Π.Υ. η οποία έπαιρνε και τις αποφάσεις. Κάποια ώρα η Π.Υ. ζήτησε από το Λιμενικό να πάει στο σκάφος για να ελέγξει τα σωστικά μέσα, αν λείπει κάτι και να κάνει έναν ευρύτερο έλεγχο και από τη λιμενάρχη της Ύδρας να πάρει κατάθεση του κυβερνήτη που είπε ότι άκουσε έναν θόρυβο και είδε μία λάμψη στον διπλανό κόλπο όπου όπως προέκυψε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής βρισκόταν μόνο η θαλαμηγός “Περσεφόνη”.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι Αρχές καταλήγουν στο ότι η πυρκαγιά μπήκε από ενέργειες που έγιναν από το κατάστρωμα του Persefoni, πιθανότατα στο πλαίσιο μίας «ψυχαγωγικής εκδήλωσης», που περιελάμβανε και ρίψη πυροτεχνημάτων. Εκτός των άλλων, το συγκεκριμένο σκάφος ήταν μόνο που ήταν πολύ κοντά στην παραλία του Αγίου Νικολάου, η οποία δεν είναι προσβάσιμη από την ξηρά.

Οι Αρχές βασίστηκαν σε μαρτυρίες από παραπλέον σκάφος, σύμφωνα με τις οποίες, όταν απέκτησαν οπτική επαφή με το 53μετρο «Περσεφόνη» – και ενώ είχε ήδη ξεσπάσει η φωτιά – είδαν το βοηθητικό σκαφάκι του να κάνει δρομολόγια από και προς την παραλία, μεταφέροντας τους Καζακστανούς στην ασφάλεια της θαλαμηγού.

Αναζήτηση ευθυνών

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν ζητήθηκαν από την πρώτη στιγμή τα κινητά τηλέφωνα των επιβαινόντων στο Persefoni – καθώς οι καταγραφές βίντεο, εφόσον είχαν υπάρξει, θα μπορούσαν να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση. Μάλιστα, αρμόδιες δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσουν με εσωτερική έρευνα οι ευθύνες των υπηρεσιακών στελεχών που χειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς η αρμόδια εισαγγελέας ενημερώθηκε μόλις στη μία η ώρα το μεσημέρι του Σαββάτου, δηλαδή 13 ώρες μετά από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Οι ολιγάρχες που επέβαιναν στην πολυτελή θαλαμηγό

Στους επιβάτες του σκάφους περιλαμβάνονται μέλη οικογενειών ολιγαρχών από το Καζακστάν, ανάμεσά τους ο Daniyar Abulgazin, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν.

Μαζί ήταν και ο γιος του Abulgazin και η σύζυγός του, Aidan Suleimenova, η οποία είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις του Καζακστάν.

Άλλοι προσκεκλημένοι φέρεται να ήταν η  Umut Shayakmetova διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank και ο σύζυγός της, Beimbet Shayakhmetov, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, KMG International NV, καθώς και η κόρη τους Dinara. Στην παρέα ήταν και η Diana Baitassova, επικεφαλής fund στο Καζακστάν.

Τόσο ο Abulgazin όσο και η Shayakmetova έχουν στενούς δεσμούς με τον Timur Kulibayev, επιχειρηματία και γαμπρό του πρώην προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Μαζί με τους καζακστανούς βρισκόταν ένα ζευγάρι Πολωνών, καθώς και ένας βρετανός.

Η υπόθεση ήρθε στο “φως” μετά τη μαρτυρία ενός καπετάνιου ο οποίος βρισκόταν σε παραπλέον σκάφος και κατέθεσε στο Λιμεναρχείο της Ύδρας πως άκουσε δυνατούς κρότους, είδε μια λάμψη και λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε η φωτιά στο νησί.

Το επόμενο πρωί, το πολυτελές σκάφος κατέπλευσε στην Βουλιαγμένη όπου παρέμεινε αγκυροβολημένο επί ώρες ενώ οι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος συνέλεξαν καταθέσεις τόσο από το πλήρωμα όσο και από τους επιβάτες.

Στη συνέχεια, οι Αρχές οδήγησαν το σκάφος στη Μαρίνα της Βουλιαγμένης και πραγματοποιήσαν έλεγχο εντός τους σκάφους αναζητώντας αφενός τα σωστικά μέσα και τις φωτοβολίδες και αφετέρου τη σύμβαση που είχαν υπογράψει οι επιβάτες με τον πλοιοκτήτη.

Μετά την έρευνα, στελέχη του Λιμενικού οδήγησαν τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού στο Λιμεναρχείο Σαρωνικού όπου τους συνέλαβαν ενώ κατασχέθηκε και το πολυτελές σκάφος.

Tags: Ελλάδα
Share3Tweet2
Molonoti

Molonoti

Προτείνουμε για εσάς:

Λεωφορείο παρέσυρε 72χρονη που επιχειρούσε να επιβιβαστεί-Νοσηλεύεται διασωληνωμένη

30 Οκτωβρίου 2025
0
125
Βρέθηκε νεκρή γυναίκα σε διαμέρισμα στην Πάτρα

Λεωφορείο παρέσυρε μια γυναίκα τη στιγμή που επιχειρούσε να επιβιβαστεί να επιβιβαστεί σε αυτό, στη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη στον Πειραιά, το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι ακριβείς συνθήκες του...

ΠερισσότεραDetails

40χρονη που ξυλοκοπήθηκε στο Κορωπί: «Δεν πιστεύω ότι μου επιτέθηκε ο σύντροφός μου, μπορεί οι γείτονες»

30 Οκτωβρίου 2025
0
125
40χρονη που ξυλοκοπήθηκε στο Κορωπί: «Δεν πιστεύω ότι μου επιτέθηκε ο σύντροφός μου, μπορεί οι γείτονες»

«Ακόμη δεν θυμάμαι καθαρά τι έγινε» λέει η 40χρονη που ξυλοκοπήθηκε στο Κορωπί. Η γυναίκα έδινε «μάχη» διασωληνωμένη στη ΜΕΘ και κατάφερε να βγει νικήτρια. Για την κακοποίησή...

ΠερισσότεραDetails

Νομοσχέδιο για την γενική αναισθησία στις Μ.Η.Ν.

30 Οκτωβρίου 2025
0
126
Νομοσχέδιο για την γενική αναισθησία στις Μ.Η.Ν.

Σήμερα, 30 Οκτωβρίου 2025, στις 1:00 π.μ., γράφτηκε μια νέα σελίδα στην Υγεία! Ψηφίστηκε το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο επιτρέπει πλέον στη μοναδική πανελλαδικά Μικτή...

ΠερισσότεραDetails

Συνελήφθη ιδιοκτήτης μπαρ για μεταφορά ανήλικου στο νοσοκομείο λόγω αλκοόλ

30 Οκτωβρίου 2025
0
127
Συνελήφθη ιδιοκτήτης μπαρ για μεταφορά ανήλικου στο νοσοκομείο λόγω αλκοόλ

Ένας 15χρονος έπινε ποτά με την παρέα του στο καφέ – μπαρ, όταν ξαφνικά ένιωσε αδιαθεσία, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε κατάσταση μέθης στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης της...

ΠερισσότεραDetails

Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας 33 γραφείων της ΕΛΑΣ για την έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας

30 Οκτωβρίου 2025
0
127
Η προθεσμία για τον Προσωπικό Αριθμό-Νέες ταυτότητες για ταξίδια στην ΕΕ

Σε αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας σε επιπλέον 33 Γραφεία Ταυτοτήτων που λειτουργούν, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ....

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    67% αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα σε ένα χρόνο

    67% αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα σε ένα χρόνο, καταγράφει η Eurostat

    28 Φεβρουαρίου 2024
    127
    Πολυβιταμίνες στη μάχη της σωτηρίας των κοραλλιών της Γης

    Πολυβιταμίνες στη μάχη της σωτηρίας των κοραλλιών της Γης

    4 Δεκεμβρίου 2024
    130
    Καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα ο Γιάννος Παπαντωνίου-«Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού»

    Καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα ο Γιάννος Παπαντωνίου-«Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού»

    11 Φεβρουαρίου 2025
    127

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Left Corner
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Left Corner
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.