• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
Molonoti News
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti News
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Molonoti News
No Result
View All Result

Έρχεται νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου-Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο!

Κ.Π. από Κ.Π.
25 Απριλίου 2025
σε Πολιτική
5
0
Έρχεται νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου-Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο!
8
SHARES
134
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

“Η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Βουλή και θα υπάρχει δυνατότητα για δεύτερη επιλογή, ώστε να μην προσέρχονται οι πολίτες δεύτερη φορά στις κάλπες”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ώστε οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, να διενεργούνται σε ένα γύρο.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Πλεύρης για τους παράνομους μετανάστες στην Κρήτη: Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση και θέλουμε να το αποτρέψουμε

Την ποινική του δίωξη για την απόδειξη της αθωότητάς του ζητά με υπόμνημα ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

“Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της 4ετίας” είπε ο Μητσοτάκης για τα 6 χρόνια κυβέρνησης της ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», τόνισε πως «δεν τίθεται θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές. Στόχος είναι η αυτοδυναμία, δεν πιστεύουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας».

Αυτό που προκρίνεται είναι «oι δημοτικές και περιφερειακές αρχές της χώρας θα εκλέγονται σε έναν και μόνο γύρο. Ο εκλογέας που έχει τη δυνατότητα επιλογής και δεύτερου συνδυασμού, στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο επί των έγκυρων ψήφων της πρώτης επιλογής, οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμούς προκρίνονται στη δεύτερη φάση καταμέτρησης. Οι δεύτερες ψήφοι (δεύτερη επιλογή) των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που μένουν εκτός της δεύτερης φάσης προστίθενται στις ψήφους των δύο πρώτων συνδυασμών. Επιτυχών συνδυασμούς που ανακηρύσσεται όποιος έχει συγκεντρώσει α) κατά την πρώτη φάση, το 50% + 1 ψήφος επί των εγγράφων της πρώτης επιλογής ή β) κατά τη δεύτερη φάση, τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι δεύτερες ψήφοι των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που αποκλείστηκαν από τη δεύτερη φάση. Η προτεινόμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος αφενός επιλύει το πρόβλημα της μειωμένης συμμετοχής των εκλογέων στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και, αφετέρου, εξαλείφει το σημαντικό κόστος διενέργειας του δεύτερου γύρου».

Αναλυτικά αναφορικά με τις αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Παύλος Μαρινάκης είπε:
Θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή η οποία ο στόχος της είναι να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και να ενισχυθεί η συμμετοχή σε έναν γύρο. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί είναι δημοτικές εκλογές με εκλογή σε έναν γύρο. Θέλουμε να το κάνουμε τριάμισι χρόνια πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ούτως ώστε να υπάρχει ο χρόνος να ενημερωθούν οι αυτοδιοικητικοί, οι εν δυνάμει συμμετέχοντες για τη διαδικασία. Όλο αυτό το θεσμικό πλαίσιο ξεκίνησε να συζητιέται κυρίως σε επίπεδο αυτοδιοικητικών κυρίως από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Λιβάνιο, με την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ πριν από κάποιους μήνες, και τις επόμενες εβδομάδες θα ξεδιπλωθεί όλο αυτό ούτως ώστε να γίνει και ο απαιτούμενος διάλογος και με τα κόμματα και σε επίπεδο δημόσιας διαβούλευσης.

Ο στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο όμως είναι ανοιχτές οι κυβερνήσεις και αυτή το έχει αποδείξει αυτό σε ουσιαστικές και κοστολογημένες προτάσεις. Εν προκειμένω εδώ δεν μιλάμε για κοστολογημένες γιατί είναι ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, σε σοβαρές προτάσεις. Περιμένουμε και από τα κόμματα, προφανώς και από τους αυτοδοικητικούς και από την κοινωνία των πολιτών σοβαρές προτάσεις.

ΔΗΜ: Άρα λέτε σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση

Ακριβώς. Θα τα δούμε στην πράξη, ουσιαστικά από τον πρώτο γύρο θα έχουν βάλει και μια δεύτερη επιλογή ούτως ώστε να μην χρειαστεί να προσέρχονται ξανά. Ουσιαστικά αυτό που θα καλούμασταν όλοι να κάνουμε σε περίπτωση που ψηφίζουμε σε έναν δήμο που δεν βγει δήμαρχος από τον πρώτο γύρο θα το έχουμε κάνει από πριν ούτως ώστε να μην ταλαιπωρηθούμε ξανά να έρθουμε και βέβαια να εξοικονομηθούνε και χρήματα.

ΔΗΜ: Ο δεύτερος γύρος πάντα έχει λιγότερη συμμετοχή από την πρώτη

Και δυστυχώς βλέπουμε να βγαίνουνε δήμαρχοι σε δεύτερους γύρους με πολύ μικρότερη συμμετοχή αλλά καλό είναι η απόφαση αυτή να βγαίνει με τη μεγαλύτερη συμμετοχή που είναι στους πρώτους γύρους.

ΔΗΜ: Αναφορικά με τις εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές

Ο Πρωθυπουργός έτσι όπως και στην πρώτη τετραετία έτσι και στη δεύτερη τετραετία έχει αποφασίσει να πρωτοτυπήσει ή να αποτελέσει εξαίρεση σε έναν κανόνα αρκετών προκατόχων του που άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν και αυτά τα οποία λέει να τα κάνει πράξη. Έχει πει όταν ψήφισε τον εκλογικό νόμο λίγους μήνες μετά την εκλογή του ότι με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πορευτούμε, με αυτόν τον εκλογικό νόμο πορευτήκαμε στις δεύτερες εκλογές και το σωστό είναι τους κανόνες να μην τους αλλάζεις και να πορεύεσαι με τους κανόνες που εσύ ο ίδιος έχει ψηφίσει άρα δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής εκλογικού νόμου.

ΔΗΜ: Ερωτηθείς αν εξακολουθεί και είναι στόχος η αυτοδυναμία στις εκλογές

Ναι είναι στόχος. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εκλογές οπότε θεωρώ ότι είναι άκαιρο και δεν αφορά και την κοινωνία αυτή η συζήτηση. Είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση βέβαια η οποία αφορά την επόμενη τετραετία και θα ξεκινήσει να γίνεται όταν έρθει η ώρα της προεκλογικής περιόδου. Ο στόχος είναι μια ακόμη τετραετία υπό την προϋπόθεση οι πολίτες να αναγνωρίσουν, με τα λάθη τα οποία έχουν γίνει και θέλουμε να διορθώσουμε, αποτελεσματικότητα και συνέπεια σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε υποσχεθεί το ’23. Η αυτοδυναμία ή το οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι στα χέρια των Ελλήνων πολιτών δεν πιστεύουν όμως στις κυβερνήσεις συνεργασίας και η πεποίθησή μας αυτή δεν επιβεβαιώνεται μόνο από την ελληνική πραγματικότητα, επιβεβαιώνεται και από την ευρύτερη πραγματικότητα, την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

«Διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση, αλλά διεκδίκηση»
Ο Παύλος Μαρινάκης μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά και ειδικότερα για το καλώδιο διασύνδεσης με την Κύπρο και το Ισραήλ, είπε πως ισχύουν στο ακέραιο όσα έχει πει ο ΥΠΕΞ. Πρόκειται για «τεχνικά ζητήματα της εταιρίας, δεν είναι ζήτημα άδειας», είπε για το ζήτημα και το θέμα της αντίδρασης της Άγκυρας. Εξαπέλυσε «πυρά» στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως «κάποιοι επένδυσαν σε πόνο, αγωνίες της κοινωνίας, βάζοντας μπόλικο ψευτοπατριωτισμό. Κόντρα σε αυτό, η κυβέρνηση μεγάλωσε την Ελλάδα με πράξεις», αναφερόμενος στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, στις συμφωνίες με Αίγυπτο-Ιταλία, αλλά και στη δημοσίευση του Χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, του οποίου η αξία είναι μεγάλη, γιατί είναι και με τη βούλα της Ευρώπης». Σημείωσε πως «εμείς έχουμε πει ότι πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία, η παρατεταμένη φάση διαλόγου έχει αποδώσει (εκμηδένιση ροών, παραβιάσεων, υποδοχή νόμιμων τουριστών), όμως ο διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση, σημαίνει διεκδίκηση. Με την Τουρκία μας χωρίζει μόνο μία διαφορά: ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία έχει τις θέσεις της, σημασία έχει τι κάνεις εσύ. Η Ελλάδα και σε επίπεδο διπλωματικό, εξοπλιστικό, σε επίπεδο συμφωνιών είναι πιο ισχυρή από ποτέ», είπε.

Για την εκτέλεση στο Χαλάνδρι και για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, σημείωσε πως έχουν γίνει βήματα, λέγοντας πως «σε αυτή τη χωρά το 2019 άνοιγαν σαμπάνιες οι εγκληματίες. Τώρα υπάρχει ποινικός κώδικας και έχουν τελειώσει τα αστεία. Η κατάσταση είναι καλύτερη όχι όμως αυτή που απαιτείται», ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης, όπως μεταξύ άλλων τα μέτρα στα γήπεδα και τη σύσταση της ΔΑΟΕ (Διεύθυνση για την Αντιμετώπιση του Οργανωμένου Εγκλήματος), η οποία έχει εξαρθρώσει 48 μεγάλες συμμορίες. Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «το νόμος και τάξη από υπόσχεση, γίνεται πράξη», λέγοντας πως είναι θεμέλιο για την ομαλή λειτουργία του κράτους και πως «δεν είναι δεξιό δόγμα». Ανέφερε, επίσης, πως χρειάζονται όλο και περισσότεροι αστυνομικοί στις γειτονιές.

Share3Tweet2
Κ.Π.

Κ.Π.

Προτείνουμε για εσάς:

Πλεύρης για τους παράνομους μετανάστες στην Κρήτη: Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση και θέλουμε να το αποτρέψουμε

8 Ιουλίου 2025
0
126
Πλεύρης για τους παράνομους μετανάστες στην Κρήτη: Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση και θέλουμε να το αποτρέψουμε

Με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της χώρας, μαζί με την αντιπροσωπεία της ΕΕ και τον Επίτροπο Μάγκνους Μπρούνερ, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, κατά...

ΠερισσότεραDetails

Την ποινική του δίωξη για την απόδειξη της αθωότητάς του ζητά με υπόμνημα ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

7 Ιουλίου 2025
0
126
Την ποινική του δίωξη για την απόδειξη της αθωότητάς του ζητά με υπόμνημα ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Τη διενέργεια ανάκρισης από ανακριτή, που θα οριστεί από το δικαστικό συμβούλιο, ζητά από την Προανακριτική των Τεμπών, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, με...

ΠερισσότεραDetails

“Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της 4ετίας” είπε ο Μητσοτάκης για τα 6 χρόνια κυβέρνησης της ΝΔ

6 Ιουλίου 2025
0
126
Μητσοτάκης: Το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα- Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν

Στην καθιερωμένη Κυριακάτική του ανάρτηση στο "Facebook" ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει «Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος αυτής της τετραετίας με την ίδια πίστη ότι η Ελλάδα μπορεί...

ΠερισσότεραDetails

«Χώρα ευκαιριών η Ελλάδα», λέει ο Μοσκοβισί-Η Ευρώπη για να επιβιώσει πρέπει να γίνει μεγάλη δύναμη

6 Ιουλίου 2025
0
125
«Χώρα ευκαιριών η Ελλάδα», λέει ο Μοσκοβισί-Η Ευρώπη για να επιβιώσει πρέπει να γίνει μεγάλη δύναμη

Ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε ξανά στην Αθήνα, για να μιλήσει στο συνέδριο Economist Impact και μεταξύ άλλων μίλησε για τις αλλαγές στην οικονομία...

ΠερισσότεραDetails

Μαζί με τον γιο του στη Μονή Σίμωνος Πέτρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

5 Ιουλίου 2025
0
127
Μαζί με τον γιο του στη Μονή Σίμωνος Πέτρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στο Άγιο Όρος, όπου τον υποδέχθηκαν με κάθε επισημότητα τα μέλη της Διπλής Ιεράς Σύναξης (ηγούμενοι και αντιπρόσωποι των 20 μονών) του Αγίου Όρους....

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    ΣΟΚ από δημοσκόπηση της ALCO: Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται κυβέρνηση και Δικαιοσύνη για τα Τέμπη

    ΣΟΚ από δημοσκόπηση της ALCO: Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται κυβέρνηση και Δικαιοσύνη για τα Τέμπη

    19 Φεβρουαρίου 2025
    126
    Στην Πάτρα την Τρίτη Θεοδωρικάκος και Σδούκου

    Στην Πάτρα την Τρίτη Θεοδωρικάκος και Σδούκου

    12 Μαΐου 2025
    142
    Εκλογές 2023: Θετικοί σε «κυβέρνηση ηττημένων» Τσακαλώτος και Δραγασάκης

    Εκλογές 2023: Θετικοί σε «κυβέρνηση ηττημένων» Τσακαλώτος και Δραγασάκης

    20 Απριλίου 2023
    129

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.