Το «Σχέδιο Δράσης για Σταθεροποίηση Ξένων Επενδύσεων 2025», που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, εισάγει 20 στοχευμένα μέτρα από τέσσερις πτυχές που κυμαίνονται από τη σταδιακή επέκταση του ανεξάρτητου ανοίγματος, την αναβάθμιση προώθησης των επενδύσεων, την ενίσχυση της αποδοτικότητας των πλατφορμών ανοίγματος έως τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στόχος του είναι η διεύρυνση της πρόσβασης στην αγορά, η βελτιστοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων υψηλής ποιότητας και η ενίσχυση της υψηλής ποιότητας οικονομικής ανάπτυξης. Με αυτήν την πρωτοβουλία, η Κίνα επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, ότι η επένδυση στη χώρα αποτελεί επένδυση στο μέλλον.
Από το 2024, η Κίνα έχει καταργήσει πλήρως τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις στον μεταποιητικό τομέα και έχει καθιερώσει για πρώτη φορά ένα σύστημα διαχείρισης αρνητικών καταλόγων ως προς το διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών. Παράλληλα, προωθεί τη σταδιακή επέκταση του ανοίγματος σε κρίσιμους τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον, υποστηρίζει εξειδικευμένα ξένα ιδρύματα να δραστηριοποιηθούν σε πιλοτικά χρηματοοικονομικά προγράμματα, ευθυγραμμίζεται ενεργά με τα διεθνή οικονομικά και εμπορικά πρότυπα υψηλών προδιαγραφών και επιταχύνει τη θεσμική εμβάθυνση του ανοίγματος της αγοράς.
Μέχρι το τέλος του 2024, περισσότερες από 1,239 εκατομμύρια επιχειρήσεις έχουν επενδύσει και εγκατασταθεί στην Κίνα, ενώ η πραγματική χρήση ξένων κεφαλαίων ανήλθε σε 20,6 τρισεκατομμύρια γιουάν. Τον Ιανουάριο φέτος, η πραγματική χρήση ξένων κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 27,5% σε μηνιαία βάση, με τη φαρμακευτική βιομηχανία και τις υπηρεσίες μετασχηματισμού επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων να καταγράψουν αύξηση 68,4% και 23,9% αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η Κίνα παραμένει ένας από τους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Όσον αφορά τη διεύρυνση των τομέων ανοίγματος, το «Σχέδιο Δράσης» προτείνει ξεκάθαρα την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος σε κρίσιμους τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, καθώς και την επιτάχυνση της εφαρμογής του ολοκληρωμένου πιλοτικού έργου για την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών. Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, για παράδειγμα, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής έχει ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα που καταργούν περιορισμούς στο ποσοστό ξένης συμμετοχής σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως τα κέντρα δεδομένων διαδικτύου, σε μεγάλες μητροπόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Χαϊνάν και η Σεντσέν, γεγονός που προσέλκυσε δεκάδες ξένες επιχειρήσεις να υποβάλουν ενεργά αίτηση συμμετοχής.
Όσον αφορά την ενίσχυση της πολιτικής στήριξης, το «Σχέδιο Δράσης» προτείνει μια σειρά ειδικών μέτρων για τη διευκόλυνση και προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ενθάρρυνση περισσότερων ξένων επενδυτών υψηλής ποιότητας να πραγματοποιήσουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε εισηγμένες κινεζικές εταιρείες, η διαμόρφωση νέων πολιτικών που προωθούν την επανεπένδυση των κερδών από ξένες επιχειρήσεις στην εγχώρια αγορά, και η διεύρυνση των επενδυτικών τομέων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η άρση των περιορισμών στη χρήση εγχώριων δανείων, η οποία παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις ξένες επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιήσουν επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου και να ιδρύσουν περιφερειακές έδρες και κέντρα διοίκησης στην Κίνα.
Ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες των ξένων επιχειρήσεων, το «Σχέδιο Δράσης» προτείνει άλλα μέτρα, όπως την ένταξη περισσότερων ξένων επενδυτικών έργων στη λίστα σημαντικών και κρίσιμων ξένων επενδυτικών έργων, την αποσαφήνιση των προτύπων κρατικών προμηθειών για εγχώρια προϊόντα και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών μαζικών προμηθειών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να προσελκύσει σταθερά το ενδιαφέρον της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας.