Με την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας, έκανε γνωστό πως δεν εγκρίθηκε τελικά το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας της…Σλοβακίας.
Η Κάλλας είπε ότι «την θλίβει πραγματικά» το γεγονός, προσθέτοντας ότι τώρα «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Σλοβακίας».
Νωρίτερα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είχε προαναγγείλει ότι ο εκπρόσωπος της χώρας του στο Συμβούλιο θα ζητούσε να καθυστερήσει η ψηφοφορία για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Μόσχα.
Υποστήριξε ότι το αίτημα αντικατοπτρίζει τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων της χώρας του επί των προτάσεων που υπέβαλε η Κομισιόν για να βοηθήσει τη Σλοβακία να υπερπηδήσει τυχόν εμπόδια που θα συναντήσει με τον ανεφοδιασμό της σε φυσικό αέριο μετά τη σχεδιαζόμενη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου από το 2028.
Το σχέδιο αυτό δεν σχετίζεται με τη νέα δέσμη κυρώσεων, όμως η Σλοβακία συνέδεσε τα δύο θέματα.
Η Κάλλας είπε επίσης ότι το θέμα των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ θα συζητηθεί στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου.
Φίτσο: Απορρίπτουμε την ηλίθια πρόταση της ΕΕ για να σταματήσει η ροή του φυσικού αερίου
Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, μετά το τέλος του Συμβουλίου, χαρακτήρισε «ηλίθια» την πρόταση να κοπεί η πρόσβαση φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, έγραψε:
«Η υποστήριξη του 18ου πακέτου κυρώσεων και η στήριξη της διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου από το 2028 δεν μπορεί να περιγραφεί με άλλο τρόπο παρά ως εκπλήρωση του πολιτικού προγράμματος της αντιπολίτευσης, η οποία προκαλεί βλάβη με κάθε κόστος».
Και συνέχισε: «Η κυβερνητική συμμαχία απορρίπτει την ηλίθια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταματήσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου από το 2028. Ωστόσο, είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί εγγυήσεις που θα εξασφαλίζουν ένα ορισμένο επίπεδο άνεσης για τη Σλοβακία όσον αφορά τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο μετά το 2028. Δεδομένων των περιστάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βάλει τάξη στα πράγματα όσον αφορά τους αγαπημένους της στην αντιπολίτευση, και το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι πρωθυπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ που ευθυγραμμίζονται ανοιχτά μαζί της».
Η Πράγα δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς όπλων για την Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, δήλωσε ότι η Τσεχία δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς όπλων για την Ουκρανία που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ τη Δευτέρα.
Η Πράγα «επικεντρώνεται σε άλλα σχέδια για να βοηθήσει την Ουκρανία, για παράδειγμα, μέσω της πρωτοβουλίας για τα πυρομαχικά», μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος publico.cz, επικαλούμενος δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Με βάση αυτήν την πρωτοβουλία, η Τσέχοι αναζητούν και αγοράζουν οβίδες μεγάλου διαμετρήματος απ’ όλον τον κόσμο, με τη χρηματοδότηση των συμμάχων τους,
Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος πολιτικός Αντρέι Μπάμπις, το ακροδεξιό κόμμα ANO του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου, είπε ότι θα καταργήσει αυτήν την πρωτοβουλία εάν επιστρέψει στην εξουσία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Μπάμπις είπε επίσης ότι οι νέοι στόχοι του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες είναι πολύ υψηλοί ενώ θα αναθεωρήσει επίσης τη συμφωνία για την αγορά 24 F-35 επειδή τα θεωρεί πολύ ακριβά.
Το πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας λειτουργεί από το 2024 και βοήθησε να παραδοθούν πέρυσι 1,5 εκατομμύριο βλήματα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσφατα το χαρακτήρισε «αποτελεσματικό», ωστόσο ο Μπάμπις, που ήταν πρωθυπουργός μεταξύ 2017-21, το αποκαλεί «ευεργεσία» για τους εμπόρους όπλων που διεκδικούν μεγάλα περιθώρια κέρδους χωρίς την αναγκαία διαφάνεια.
«Γιατί να το συνεχίσουμε; Χρειαζόμαστε χρήματα για τον λαό μας», είπε όταν ρωτήθηκε ευθέως αν μια κυβέρνηση του ANO θα το καταργούσε. Στη συνέχεια ωστόσο πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να αναλάβει το σχέδιο το ΝΑΤΟ.
Το ΑΝΟ προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό γύρω στο 30%, επωφελούμενο από τη δυσαρέσκεια των πολιτών για το υψηλό κόστος διαβίωσης. Το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού ακολουθεί με ποσοστό περίπου 20%.