• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
Molonoti News
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti News
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
molonoti.gr
No Result
View All Result

Έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα: Προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2025-Συστάσεις για αυτοσυγκράτηση στις αυξήσεις μισθών

Κ.Π. από Κ.Π.
8 Απριλίου 2025
σε Οικονομία
6
0
Έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα: Προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2025-Συστάσεις για αυτοσυγκράτηση στις αυξήσεις μισθών
8
SHARES
140
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με επαίνους, αλλά με σαφείς συστάσεις για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ολοκληρώθηκε η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Άρθρου IV.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Υποχώρησε στο Στο 2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο(ΠΙΝΑΚΕΣ)

Να καταργήσει την ένδειξη ΠΟΠ ζητούν οι ΗΠΑ από την ΕΕ! Στο στόχαστρο η ελληνική φέτα

Χωρίς αυξήσεις έως το 2027 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου δημοσίευσε τα συμπεράσματά του, σκιαγραφώντας μια ελληνική οικονομία με ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες προοπτικές, αλλά και με σημαντικές προκλήσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης, βιώσιμης ανάπτυξης. Εν μέσω παγκόσμιας θύελλας, η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ αξιολογεί ως θετική την τροχιά της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει ότι η σταδιακή μείωση της στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι εναπομένουσες διαρθρωτικές αδυναμίες καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσοχής, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ανάπτυξης και η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της χώρας.

Ισχυρή Ανάπτυξη, επίμονος (αν και μειούμενος) Πληθωρισμός

Το ΔΝΤ διατηρεί την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει υψηλή, στο 2,1% για το 2025. Κύριος μοχλός αυτής της δυναμικής παραμένουν οι επενδύσεις, οι οποίες ενισχύονται σημαντικά από τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NextGenerationEU – NGEU). Παράλληλα, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να διατηρήσει τη σταθερή της αύξηση, υποστηριζόμενη από την θετική πορεία της απασχόλησης και την αύξηση των εισοδημάτων.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, το Ταμείο εκτιμά ότι, με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα) προβλέπεται να είναι πιο επίμονος, κυρίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στις υπηρεσίες και της αύξησης των μισθών.

Εξωγενείς κίνδυνοι

Το ΔΝΤ αξιολογεί τους κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης ως «ισορροπημένους» και εξωγενείς, ξεχωρίζοντας κυρίως:

– την οικονομική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης,

– την επιδείνωση περιφερειακών συγκρούσεων και

– την παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα.

Απέναντι σε αυτά, «πετάει το μπαλάκι» στην κυβέρνηση, να προχωρήσει με φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Προειδοποιεί όμως για τον πληθωρισμό, κυρίως λόγω μιας ισχυρότερης ή πιο επίμονης αύξησης μισθών που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό υπηρεσιών, ενδεχομένως επιδεινούμενη από διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας.

Σταθερές τράπεζες, αλλά και υπαρκτές “ευπάθειες”

Ιδιαίτερα θετική είναι η αξιολόγηση του ΔΝΤ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως σημειώνεται, “έχει ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητά του, υποστηριζόμενο από την ενδυνάμωση των ισολογισμών του”. Η ποιότητα του ενεργητικού των συστημικά σημαντικών τραπεζών έχει βελτιωθεί, με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) να υποχωρεί περίπου στο 3%. Οι τράπεζες διατήρησαν υψηλά κέρδη, γεγονός που, σε συνδυασμό με εκδόσεις κεφαλαιακών μέσων, ενίσχυσε την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης έχουν μειωθεί σημαντικά, με τα αποθέματα ασφαλείας να βρίσκονται πολύ πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις και τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης του Ταμείου σημειώνουν ότι παραμένουν “εστίες ευπάθειας”. Εν μέσω της επιτάχυνσης της πιστωτικής επέκτασης, τόνισαν την ανάγκη για στενή παρακολούθηση των κινδύνων που συνδέονται με την έκθεση σε πιστώσεις. Χαιρετίζουν την ενεργοποίηση του θετικού ουδέτερου αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας (CCyB) και των μέτρων βάσει δανειολήπτη για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά συνέστησαν τη διαρκή προσαρμογή των μακροπροληπτικών εργαλείων ανάλογα με τους αναδυόμενους κινδύνους. Κάλεσαν, επίσης, τα υψηλά τραπεζικά κέρδη να χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο για την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων και της ικανότητας απορρόφησης ζημιών, θωρακίζοντας περαιτέρω την ανθεκτικότητα των τραπεζών.

Μεταρρυθμίσεις και Δημοσιονομική Σταθερότητα

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ χαιρέτησαν την ισχυρή οικονομική επέκταση και τη σταθερά πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, το οποίο όμως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνοντας την επικείμενη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης από το NGEU και τα εμπόδια που θέτουν τα κατάλοιπα της κρίσης και οι διαρθρωτικές ανισορροπίες, κάλεσαν για τον “σωστό συνδυασμό πολιτικών και φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Δημοσιονομική Πολιτική: Το ΔΝΤ επαινεί την ισχυρή πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση, χάρη στα έσοδα και τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής. Το Ταμείο συστήνει τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα για περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους.
Αναγνωρίζοντας τις μεγάλες επενδυτικές ανάγκες (πράσινη μετάβαση, ενεργειακή ασφάλεια), συστήνει την προτεραιοποίηση των δημόσιων επενδύσεων, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των κοινωνικών δαπανών και τη συγκράτηση των δαπανών, ειδικά σε συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα.

Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις: Το ΔΝΤ τονίζει τη σημασία περαιτέρω ολοκληρωμένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών εμποδίων και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης. Έμφαση δίνει στην αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό (ιδίως των γυναικών), τη βελτίωση των δεξιοτήτων, τη μείωση των ρυθμιστικών βαρών και των εμποδίων εισόδου για τις επιχειρήσεις (ιδίως στις υπηρεσίες) για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας.

Η ευρεία πρόοδος στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος κρίνεται κρίσιμη για την αντιμετώπιση του παλαιού χρέους της κρίσης, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενίσχυση του επιχειρηματικού δυναμισμού. Τέλος, υποστήριξαν τη συνέχιση της προόδου στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Πιερρακάκης: Επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας

Σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια περίοδο διεθνών ανατροπών, η έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και τονίζει τη διαρκή πρόοδό της.

Συγκεκριμένα, το Δ.Ν.Τ. καταγράφει τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές της προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί την ανοδική του πορεία.

Η συνέχεια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στη διετία 2025-2026, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των εισοδημάτων, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με θετική επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανακάμπτει ταχύτατα και ισχυροποιείται.

Το Ταμείο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση ως προϊόν της ισχυρής ανάπτυξης, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης του κράτους που υλοποιούμε αταλάντευτα από το 2019. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική σταθερότητα.

Ταυτόχρονα, η ανάλυση του Ταμείου αναδεικνύει περιοχές στις οποίες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου, όπως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της χώρας μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς.

Συνολικά, η οικονομική πολιτική θα κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τη χώρα, με τελικό στόχο τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων μέσα από την πραγματική σύγκλιση».

Share3Tweet2
Κ.Π.

Κ.Π.

Προτείνουμε για εσάς:

Υποχώρησε στο Στο 2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο(ΠΙΝΑΚΕΣ)

9 Μαΐου 2025
0
127
Υποχώρησε στο Στο 2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο(ΠΙΝΑΚΕΣ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2025, διαμορφώθηκε στο 2%. Σε μηναία βάση ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά...

ΠερισσότεραDetails

Να καταργήσει την ένδειξη ΠΟΠ ζητούν οι ΗΠΑ από την ΕΕ! Στο στόχαστρο η ελληνική φέτα

5 Μαΐου 2025
0
137
Να καταργήσει την ένδειξη ΠΟΠ ζητούν οι ΗΠΑ από την ΕΕ! Στο στόχαστρο η ελληνική φέτα

  Κλιμακώνεται, καθώς πλησιάζει η λήξη της τρίμηνης παράτασης (90 ημέρες) στις διαπραγματεύσεις, η αντιπαράθεση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για τους δασμούς εντείνεται. Να σημειωθεί ότι ο...

ΠερισσότεραDetails

Χωρίς αυξήσεις έως το 2027 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

30 Απριλίου 2025
0
126
Χωρίς αυξήσεις έως το 2027 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

«Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2027, με δεδομένο πως η τελευταία αναπροσαρμογή έγινε τον Ιούνιο του 2021 και από τότε η ψαλίδα ανάμεσα στις εμπορικές και τις...

ΠερισσότεραDetails

«Άδεια ράφια» στις ΗΠΑ λόγω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα

29 Απριλίου 2025
0
130
«Άδεια ράφια» στις ΗΠΑ λόγω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα

Γίγαντες του λιανικού εμπορίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Walmart, η Target, η Home Depot και η Lowe’s έχουν προειδοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για «άδεια ράφια» στα καταστήματά...

ΠερισσότεραDetails

IRIS: Από 1η Νοεμβρίου άμεσες πληρωμές χωρίς προμήθεια σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα

29 Απριλίου 2025
0
136
IRIS: Από 1η Νοεμβρίου άμεσες πληρωμές χωρίς προμήθεια σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα

Μία σημαντική αλλαγή στον χώρο των ψηφιακών πληρωμών έρχεται για τους καταναλωτές από το φθινόπωρο. Οι συναλλαγές θα είναι δωρεάν, σε άμεσο χρόνο και με ασφάλεια. Σε συνάντηση...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    Γιατί «πνίγηκε» η Βαλένθια–Η ιστορική πλημμύρα του 1957 και η κλιματική κρίση που έχει βάλει στο στόχαστρο τη Μεσόγειο

    Γιατί «πνίγηκε» η Βαλένθια–Η ιστορική πλημμύρα του 1957 και η κλιματική κρίση που έχει βάλει στο στόχαστρο τη Μεσόγειο

    31 Οκτωβρίου 2024
    125
    Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λάρισας

    Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λάρισας

    24 Οκτωβρίου 2023
    126
    Βρετανός στρατηγός παραδέχεται ότι ο στρατός δεν θα μπορούσε να πολεμήσει τη Ρωσία πάνω από δύο μήνες

    Βρετανός στρατηγός παραδέχεται ότι ο στρατός δεν θα μπορούσε να πολεμήσει τη Ρωσία πάνω από δύο μήνες

    27 Μαρτίου 2024
    127

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.