• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου, 2025
Molonoti News
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti News
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Molonoti News
No Result
View All Result

Εγκατέλειψε τη Συρία η οικογένεια του Άσαντ, μένει χωρίς συμμάχους ενώ οι τζιχαντιστές προελαύνουν

Molonoti από Molonoti
7 Δεκεμβρίου 2024
σε Κόσμος
5
0
Εγκατέλειψε τη Συρία η οικογένεια του Άσαντ
8
SHARES
127
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η οικογένεια του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα και κατέφυγε στη Ρωσία τις ημέρες που ακολούθησαν την αιφνιδιαστική επίθεση των ανταρτών και τζιχαντιστών με στόχο την κατάληψη εδαφών στη βόρεια Συρία.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Σύρος που σχεδίαζε επίθεση τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη συνελήφθη στην Ολλανδία

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε περιορισμούς στις πτήσεις που εισέρχονται στο FIR της Τάιπεϊ

Υεμένη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Προθεσμία 24 ωρών να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΑΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η βρετανικής καταγωγής σύζυγος του προέδρου Άσμα αλ Άσαντ μαζί με τα τρία τους παιδιά, έφυγαν από τη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, δύο γαμπροί του Άσαντ φέρεται να έχουν μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας από τη Συρία και τον αραβικό κόσμο.

Δεν είναι σαφές εάν ο ίδιος ο Άσαντ βρίσκεται ακόμη στη χώρα. Ενώ αρχικά υπήρξαν πληροφορίες από φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι είχε μεταβεί στο Ιράν, το ίδιο δίκτυο ανακάλεσε αργότερα την είδηση.

Διέξοδο από το χάος αναζητούν σήμερα Τουρκία, Ρωσία και Ιράν

Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν θα επιχειρήσουν σήμερα  να βρουν  διέξοδο για τη Συρία. Οι τρεις χώρες, οι οποίες στέλνουν στην Ντόχα τους υπουργους Εξωτερικών τους, είναι από το 2017 εταίροι στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία άρχισε για να κάνει να σωπάσουν τα όπλα στη Συρία, χωρίς ωστόσο να έχουν συνταχθεί με την ίδια πλευρά στο πεδίο της μάχης.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη έσπευσαν στο πλευρό του σύρου προέδρου και τον βοήθησαν στρατιωτικά να συντρίψει την αντιπολίτευση, ενώ η Άγκυρα, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο, παρατηρεί ευμενώς τις προόδους που σημειώνουν τα κινήματα των ανταρτών.

«Για την Άγκυρα, η αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων στη Συρία αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα μια ευκαιρία και ένα κίνδυνο», συνοψίζει ο Χάμις Κινίρ, αναλυτής του γραφείου συμβούλων Verisk Maplecroft.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, ο οποίος κάλεσε αυτή την εβομάδα τον Άσαντ «να συμφιλιωθεί με το λαό του», εξέφρασε χθες, Παρασκευή, την «επιθυμία» του «η προέλαση των ανταρτών να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα», χωρίς να παραλείψει να αναφέρει ξεκάθαρα πως «στόχος (των ανταρτών) είναι η Δαμασκός», μετά το Χαλέπι και τη Χάμα.

Στο κέντρο της εξίσωσης, τα περισσότερα από 900 χιλιόμετρα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και τα σχεδόν τρία εκατομμύρια των σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Προς το παρόν, «ο ακριβής ρόλος της Τουρκίας στη (σημερινή) κατάσταση παραμένει αντικείμενο εικασιών», γράφει ο Ομέρ Οζκιζιλτσίκ, ερευνητής στο Atlantic Council στην Άγκυρα. «Όμως το σίγουρο είναι πως, χωρίς να έχει εμπλακεί άμεσα, η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως της για την επίθεση», προσθέτει.

Εξάλλου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε για τις προετοιμασίες, παρόλο που οι σχέσεις της είναι παραδοσιακά «περίπλοκες» με την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) που διεξάγει την επίθεση στη Συρία.

Το ουσιώδες για την Τουρκία «είναι η σταθερότητα στη Συρία και μια ζώνη ασφαλείας στην οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι σύροι πρόσφυγες», λέει η Γκιονούλ Τολ, διευθύντρια αρμόδια για την Τουρκία στο Middle East Institute στην Ουάσινκτον.

Με αυτό το στόχο, εκτιμά, η Ρωσία και ο Ερντογάν θα μπορούσαν να επιδιώξουν «να προωθήσουν μια μεταβατική κυβέρνηση χωρίς τον Άσαντ, αλλά με ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος του και της αντιπολίτευσης».

Τους τελευταίους μήνες, το χέρι που έτεινε ο Ερντογάν στον γείτονά του και ακόμη και η πρόσκλησή του να τον συναντήσει παρέμειναν νεκρό γράμμα, καθώς ο πρόεδρος Άσαντ απαίτησε να υπάρξει προηγουμένως αποχώρηση από τη βορειοδυτική Συρία των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί εκεί για να πολεμήσουν εναντίον των κούρδων μαχητών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμά η Γκιονούλ Τολ, εκνευρίσθηκε απ’ αυτή την απουσία απάντησης εκ μέρους του σύρου προέδρου.

Όμως «ο Ερντογάν δεν προωθεί πλέον την ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ, που θα δημιουργούσε ένα κενό από το οποίο θα μπορούσαν να επωφελήθουν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι κουρδικές οργανώσεις», σύμφωνα πάντα με την Τολ.

«Ο Άσαντ κατάφερε να εκνευρίσει όλους, περιλαμβανομένων των Ιρανών, των Ρώσων και των Τούρκων, επειδή σέρνει τα πόδια του στις προσπάθειες να επιτευχθούν συμφωνίες με την Τουρκία και τους άλλους», υπογραμμίζει.

Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει επισημάνει την έλλειψη υποστήριξης του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά το θάνατο του ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ, του Χασάν Νασράλα, ο οποίος είχε σπεύσει να τον βοηθήσει. Η Τεχεράνη θα ήταν επίσης αναμφίβολα έτοιμη να διαπραγματευθεί με μια νέα ομάδα, εκτιμά η Γκιονούλ Τολ.

Ο Σινάν Ουλγκέν, ερευνητής στο Carnegie Europe στην Άγκυρα, αναρωτιέται: «αν η Ρωσία και το Ιράν εξακολουθούν να επιθυμούν να υποστηρίξουν τη Συρία, εξακολουθούν άραγε να έχουν την ικανότητα να το κάνουν;».

Η σύνοδος της Ντόχα θα μπορούσε να σφραγίσει την τύχη του προέδρου Άσαντ, εκτιμούν οι ειδικοί, καθώς συμμετέχει σ’ αυτή, απέναντι στον ρώσο υπουργό Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν, πιστός του αρχηγού του κράτους και πρώην επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Ο Χακάν Φιντάν γνωρίζει το συριακό ζήτημα, το πεδίο και κυρίως όλους τους πρωταγωνιστές: τα κράτη, αλλά επίσης τις ένοπλες οργνώσεις και τις πολιτοφυλακές που είναι παρούσες», διαβεβαιώνει ο Σινάν Ουλγκέν.

Ο Φιντάν δέχθηκε μάλιστα αυτή την εβδομάδα τον ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος μετέβη στην Άγκυρα αφού πέρασε από τη Δαμασκό.

Οι αντάρτες ελέγχουν την Νταράα και προωθούνται στα περίχωρα της Χομς

Σύροι αντάρτες ανέφεραν αργά το βράδυ της Παρασκευής πως ελέγχουν την Νταράα (νότια), από όπου ξεκίνησε η εξέγερση του 2011 κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρόκειται για την τέταρτη πόλη στρατηγικής σημασίας όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις χάνουν τον έλεγχο την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι αντάρτες κατέληξαν σε συμφωνία με τις κυβερνητικές δυνάμεις προκειμένου αυτές να αποχωρήσουν, παρέχοντας τους εγγυήσεις για ασφαλή διέλευση προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, η οποία απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα.

Ο Μπλίνκεν απευθύνει έκκληση για την προστασία των αμάχων
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε έκκληση για την προστασία των αμάχων στη Συρία, όπου αντάρτες των οποίων ηγούνται εξτρεμιστές ισλαμιστές έχουν καταλάβει αρκετές πόλεις στρατηγικής σημασίας, συνεχίζοντας την εντυπωσιακή προέλασή τους.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του, την Παρασκευή, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Άντονι Μπλίνκεν «τόνισε τη σπουδαιότητα της προστασίας των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των μελών μειονοτικών ομάδων, σε ολόκληρη τη Συρία», και υπογράμμισε την «ανάγκη για εξεύρεση πολιτικής λύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Tags: Κόσμος
Share3Tweet2
Molonoti

Molonoti

Προτείνουμε για εσάς:

Σύρος που σχεδίαζε επίθεση τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη συνελήφθη στην Ολλανδία

30 Δεκεμβρίου 2025
0
127
Σύρος που σχεδίαζε επίθεση τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη συνελήφθη στην Ολλανδία

Οι εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν πως η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε έναν 29χρονο Σύρο που πιστεύεται ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους και σχεδίαζε επίθεση κάπου στην Ευρώπη,...

ΠερισσότεραDetails

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε περιορισμούς στις πτήσεις που εισέρχονται στο FIR της Τάιπεϊ

30 Δεκεμβρίου 2025
0
127
Η Ταϊβάν ανακοίνωσε περιορισμούς στις πτήσεις που εισέρχονται στο FIR της Τάιπεϊ

Λόγω των μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, οι αεροπορικές αρχές της αυτόνομης περιοχής ανακοίνωσαν περιορισμούς στις πτήσεις που εισέρχονται στο FIR της Τάιπεϊ, με στόχο...

ΠερισσότεραDetails

Υεμένη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Προθεσμία 24 ωρών να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΑΕ

30 Δεκεμβρίου 2025
0
127
Υεμένη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Προθεσμία 24 ωρών να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΑΕ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της πρόσφατης προέλασης των δυνάμεων των αυτονομιστών του νότου, κήρυξε την Υεμένη το λεγόμενο προεδρικό συμβούλιο της χώρας, δηλαδή, η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία...

ΠερισσότεραDetails

Ιράν – Τεχεράνη: Διαδηλώσεις έξω από κλειστά καταστήματα μετά την υποτίμηση νομίσματος και την ακρίβεια

30 Δεκεμβρίου 2025
0
127
Ιράν – Τεχεράνη: Διαδηλώσεις έξω από κλειστά καταστήματα μετά την υποτίμηση νομίσματος και την ακρίβεια

Ρολά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατέβασαν σήμερα εμπορικά καταστήματα στην Τεχεράνη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, εν μέσω των κυρώσεων που επιβάλλει η...

ΠερισσότεραDetails

Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ έπληξαν εγκατάσταση φόρτωσης ναρκωτικών – Η πρώτη χερσαία επιχείρηση

30 Δεκεμβρίου 2025
0
126
Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ έπληξαν εγκατάσταση φόρτωσης ναρκωτικών – Η πρώτη χερσαία επιχείρηση

Επίθεση σε περιοχή στη Βενεζουέλα, όπου φορτώνονται σκάφη με ναρκωτικά πραγματοποιήσαν οι ΗΠΑ την Τρίτη (30/12/25), όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    Καιρός «τύπου Π» από την Τετάρτη: Έρχονται καταιγίδες

    Καιρός «τύπου Π» από την Τετάρτη: Έρχονται καταιγίδες, νοτιάδες, χιόνια και σκόνη–Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

    17 Νοεμβρίου 2024
    129
    4

    4,8 Ρίχτερ ταρακούνησαν το Άγιο Όρος

    15 Φεβρουαρίου 2025
    128
    Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε drone με εκρηκτικά κατά του ισραηλινού στρατού

    Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε drone με εκρηκτικά κατά του ισραηλινού στρατού

    23 Ιουνίου 2024
    127

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Left Corner
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Left Corner
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.