Κατά τη βρετανική εφημερίδα, το τηλέφωνο σήκωσε ο ένας από τους δύο επικεφαλής του SPD, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, o οποίος ακούγεται ότι θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Όλαφ Σολτς.
Σε μεγαλύτερο αγκάθι φαίνεται να εξελίσσεται το μεταναστευτικό με τον Μερτς να έχει υποσχεθεί μια σκληρότερη στάση ονοματίζοντας ότι το ζήτημα αυτό ως τον κύριο όρο για τυχόν συμφωνία.
Ο Μέρτς, υπενθυμίζει ο Guardian, θα ήθελε να απελαθούν όλοι οι παράνομοι μετανάστες, όσοι, δηλαδή, δεν έχουν τα σωστά χαρτιά, από τα σύνορα της Γερμανίας. Από την πλευρά του το SPD έχει δηλώσει ότι η επιστροφή των μεταναστών χωρίς έγκυρη άδεια εισόδου, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, θα ήταν παράνομη και θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ΕΕ.«Απόλυτη προτεραιότητα η Ευρώπη να ισχυροποιηθεί»
Δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών του, ο Μερτς στο στρογγυλό τραπέζι των υποψηφίων αργά το βράδυ της Κυριακής χαρακτήρισε ως «απόλυτη προτεραιότητα η Ευρώπη να ισχυροποιηθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να πετύχουμε βήμα-βήμα την ανεξαρτητοποίηση από τις ΗΠΑ».
Στο πλαίσιο αυτό ο Μερτς προειδοποίησε την Ευρώπη ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει «αδιάφορες» για την τύχη της Γηραιάς Ηπείρου και επομένως αυτή πρέπει να γίνει ανεξάρτητη.
Ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας άσκησε, επίσης, κριτική στην «εμπλοκή» Αμερικανών αξιωματούχων στις εκλογές της Κυριακής μετά και τη στήριξη ειδικά του Έλον Μασκ στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).
Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας είναι από την αρχή απόλυτα θετικός στις δομικές αλλαγές, ειδικά στην κοινή άμυνα, που θα προωθηθεί άμεσα στους κόλπους της Ένωσης και επιθυμεί να είναι από τους πυλώνες της συγκεκριμένης αλλαγής.
«Αμφιβάλλω αν θα διατηρηθεί το ΝΑΤΟ όπως το γνωρίζαμε»
Μιλώντας, μάλιστα, στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD το βράδυ της Κυριακής, ο Μερτς εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το ΝΑΤΟ θα διατηρηθεί «στην τρέχουσα μορφή του», μετά τα πρόσφατα σχόλια μελών της κυβέρνησης Τραμπ και εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει γρήγορα ανεξάρτητες αμυντικές ικανότητες.
Συγκεκριμένα, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, ο Μερτς επεσήμανε ότι είναι περίεργος να δει «αν τότε θα μιλάμε ακόμη για το ΝΑΤΟ με την τρέχουσα μορφή του ή αν θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε ανεξάρτητες, ευρωπαϊκές, αμυντικές ικανότητες πολύ πιο γρήγορα».
«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα πω κάτι τέτοιο σε τηλεοπτική εκπομπή αλλά, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα, (…) είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πολύ για την τύχη της Ευρώπης», επεσήμανε ο Μερτς.Νικητές και χαμένοι
Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Γερμανία αποτυπώνει ουσιαστικές τομές στο πολιτικό σύστημα της χώρας, . Κατ’ αρχάς, είναι μια ευθεία ήττα των κομμάτων του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού: το SPD του Όλαφ Σολτς κατέγραψε το χειρότερο μεταπολεμικό του αποτέλεσμα, οι Πράσινοι έχασαν σχεδόν τρεις μονάδες και οι Φιλελεύθεροι βγήκαν ξανά εκτός Βουλής, όπως και το 2013, όταν και πάλι ήταν ο μικρός εταίρος στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Παράλληλα, ο νέος «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι το κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία που κατέγραψε ένα εντυπωσιακό ποσοστό λίγο πάνω από το 20%, όπως ακριβώς προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα του είναι σαφώς μια πολιτική νίκη των ιθυνόντων του που κατάφεραν να το «αποδραματοποιήσουν» στη συνείδηση πολλών πολιτών, από την άλλη δεν πέτυχε το ποσοστό του 25% που θα ήθελαν κάποια στελέχη του-ίσως και ο Ίλον Μασκ.
Σε μια περίοδο που η Ευρώπη κοιτάζει προς τη Γερμανία για ηγετικές πρωτοβουλίες, ο Μερτς φέρεται διατεθειμένος να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Στον χθεσινό «γύρο των ελεφάντων», την παραδοσιακή συζήτηση που διοργανώνει το ZDF με τους αρχηγούς των κομμάτων μετά τα exit polls, ο Μερτς είπε με σαφήνεια ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Ευρώπη, συνεπώς η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον εαυτό της.
Προφανής κυβερνητικός εταίρος για τον Μερτς βάσει αριθμητικής (σ.σ. για την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερμανική Βουλή απαιτούνται 316 έδρες) είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, χωρίς όμως τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος δεν θα μετάσχει στις όποιες συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο απερχόμενος καγκελάριος είναι σε τροχιά παραίτησης από την ηγεσία του κόμματος του, τα όργανα του οποίου συνεδριάζουν σήμερα στο Βερολίνο. Από την άλλη, οι Πράσινοι θα ήθελαν να μπουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, όμως, αν η παρουσία τους δεν είναι απαραίτητη, ο Μερτς θα προτιμήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης από δύο κόμματα, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πιο ευέλικτου σχήματος.