Ο ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής που είχε αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητός μέσα από τον ρόλο του «κακού» στην τηλεοπτική σειρά «Στο Πάρα Πέντε», άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της 15ης Ιουλίου, σε ηλικία 60 ετών, από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS)!
Ο Γεράσιμος Μιχελής, η κηδεία του οποίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιουλίου στις 11:30 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, έδινε τα τελευταία χρόνια μάχη με τη νόσο, από την οποία έπασχε ο Στίβεν Χόκινγκ και με την οποία έχει διαγνωστεί και ο πρωταγωνιστής του Grey’s Anatomy, Έρικ Ντέιν.
Αν και δεν είχε μοιραστεί το τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας του, ο ηθοποιός είχε κάνει μια ανάρτηση μέσα από το νοσοκομείο τον Δεκέμβριο του 2023, στην οποία είχε αναφερθεί στις «αναπάντεχες δυσκολίες» που του «δώρισε η ζωή», ενώ είχε βρει καταφύγιο στην ποίηση. Είχε εκδώσει μάλιστα τις ποιητικές συλλογές, «Υπόσχεση» και «Δρόμος Ευθύς», το 2021 και το 2024 αντίστοιχα.
Ο ρόλος του κακού «Στο Παρά Πέντε»
Ο Γεράσιμος Μιχελής είχε γίνει ευρέως γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό μέσα από τον ρόλο του «κακού» στη σειρά «Στο Παρά Πέντε», στην οποία είχε υποδυθεί τον Ανδρέα Καλογήρου, τον «άνθρωπο» του πρωθυπουργού Άρη Παυρινού που καταδίωκε τους πέντε ήρωες.
Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, ο Γεράσιμος Μιχελής είχε αναφερθεί στη συμμετοχή του στη δημοφιλή σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη, αποκαλύπτοντας πώς είχε προκύψει η συνεργασία τους.
«Είχα δει της Σαββατογεννημένες του Γιώργου Καπουτζίδη, μου άρεσαν πολύ και λέω στη φίλη και κουμπάρα μου, Ράνια Σχίζα πως θέλω να γνωριστώ μαζί του. Την επόμενη βδομάδα σε ένα καφέ έγινε η συμφωνία για το Παρά Πέντε», είχε πει χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Καλύτερα Δε Γίνεται» το 2022.
Για τον ρόλο του είχε δηλώσει: «Μου πρότειναν εκ τότε τέτοιους ρόλους. Ο σκοτεινός, ο βλοσυρός, ο πολλά υποσχόμενος. Οι παραγωγοί μας θέλουν να κάνουμε ένα πράγμα. Εγώ κακός; Θα μου δίνουν λοιπόν όλους τους ρόλους των κακών. Μας χαρακτηρίζουν με ένα χαρακτηριστικό και το κουβαλάμε δια βίου».
Η ανάρτηση μέσα από το νοσοκομείο
Τα τελευταία χρόνια ο Γεράσιμος Μιχελής έδινε μάχη με τη νόσο του κινητικού νευρώνα. Αν και ο ίδιος δεν είχε επικοινωνήσει ποτέ την περιπέτεια της υγείας του, είχε προχωρήσει σε μια ανάρτηση μέσα από το νοσοκομείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Δεκέμβριο του 2023. Μέσα από αυτή, είχε αποχαιρετήσει το έτος που έφευγε, γεμάτος ευγνωμοσύνη για τις δυσκολίες που του είχε φέρει και τα μαθήματα ζωής που του είχε χαρίσει.
«Ο χρόνος αλλάζει σε λίγο. Το ίδιο εύχομαι και για μας! Πριν τον αποχαιρετήσω, πρόλαβα να του πω ένα γενναίο ευχαριστώ. Για τις αναπάντεχες δυσκολίες που μου δώρισε. Όλα φτάνουν στην υπέρβαση, ξεπερνιούνται, καταργούνται, σιωπούν! Όλα! Μου έμαθε πολλά. Και πόσα πολλά έχω ακόμη να μάθω με τον νέο που έρχεται όπου να ‘ναι. Ας είναι ευσπλαχνικός μαζί μας. Φιλάνθρωπος κι ειρηνικός. Με το καλό να μας έρθει!», είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σε άλλη του ανάρτησή του, ο Γεράσιμος Μιχελής είχε δηλώσει ότι είχε σταματήσει να κάνει όνειρα. «Παλιά, έκανα όνειρα πολλά. Όμως δεν ήξερα να ζήσω. Τώρα που ξέρω, έτσι θέλω να πιστεύω… Ξεχνώ να ονειρευτώ! Ξεχνιέμαι μετρώντας σύννεφα…», είχε γράψει.

Τι είναι η νόσος του κινητικού νευρώνα ALS
Η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα, είναι μια προοδευτική, θανατηφόρα νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία, σπασμούς και προοδευτική απώλεια κινητικού ελέγχου. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρώιμο σύμπτωμα, που συχνά αγνοείται, καθυστερώντας τη διάγνωση.
Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία στα άκρα, μυϊκούς σπασμούς και δυσκολία στη λεπτή κινητικότητα, όπως το κράτημα αντικειμένων ή το γράψιμο. Επιπλέον, η δυσφαγία (δυσκολία στη μάσηση και κατάποση) και η σιελόρροια αποτελούν συχνά πρώιμες ενδείξεις. Οι πάσχοντες μπορεί να δυσκολεύονται να ελέγξουν το σάλιο τους λόγω μειωμένης λειτουργίας των μυών του προσώπου και του λαιμού, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού και αναπνευστικών επιπλοκών.
Ένα γνωστό παράδειγμα είναι ο πρώην παίκτης ράγκμπι Rob Burrow, ο οποίος αρχικά παρουσίασε δυσκολία στην ομιλία και έντονη σιελόρροια, συμπτώματα που αποδόθηκαν σε άλλες αιτίες πριν από τη διάγνωση.
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν φαρμακευτικές και υποστηρικτικές θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Η φυσικοθεραπεία, η λογοθεραπεία και η εργοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της λειτουργικότητας. Σε προχωρημένα στάδια, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν υποστήριξη στην αναπνοή ή αναπηρικό αμαξίδιο.