Σοβαρό επεισόδιο στα ανοιχτά της Λέσβου, νότια στην περιοχή του Αγίου Φωκά, όταν διακινητές άνοιξαν πυρ εναντίον σκάφους του Λιμενικού που τους αντιλήφθηκε και βρέθηκε στο σημείο. Οι δράστες πυροβόλησαν τρεις φορές με πυροβόλο όπλο κατά του περιπολικού σκάφους.
Όλα ξεκίνησαν όταν το αλιευτικό τύπου γρι γρι αποβίβασε τους μετανάστες και το Λιμενικό μετέβη στο σημείο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη. Σε βίντεο που προβλήθηκε στον ΣΚΑΙ, φαίνεται το αλιευτικό να κινείται με μεγάλη ταχύτητα ενώ το καταδιώκει περιπολικό σκάφος του Λιμενικού.
Οι διακινητές άνοιξαν πυρ τρεις φορές και ακολούθησε επικοινωνία του Λιμενικού με την τουρκική ακτοφυλακή. Ως αποτέλεσμα, τουρκική ακταιωρός εντόπισε το αλιευτικό το οποίο συνόδευσε στις ακτές της γειτονικής χώρας συλλαμβάνοντας τους διακινητές.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό:
«Αποβίβαση αλλοδαπών στη Λέσβο και καταδίωξη τουρκικού αλιευτικού με διακινητές από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ
Τις πρωινές ώρες σήμερα, ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) ενημερώθηκε ότι ένα αλιευτικό σκάφος (Α/Κ) αποβιβάζει αλλοδαπούς στην περιοχή Αγίου Φωκά νότια ν. Λέσβου. Το πλωτό περιπολικό εντόπισε το τουρκικό αλιευτικό, αφού είχε αποβιβάσει τους αλλοδαπούς στη παραλία. Κατά τη προσέγγιση, ένας εκ των τεσσάρων επιβαινόντων διακινητών στο Τ/Κ-Α/Κ έβαλε με πυροβόλο όπλο κατά του περιπολικού σκάφους. Κατόπιν αυτών ερρίφθησαν βολές σε ασφαλή τομέα από το πλήρωμα του περιπολικού του Λιμενικού Σώματος, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι τουρκικά παράλια. Το ΠΛΣ ακολούθησε το Τ/Κ-Α/Κ μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκαν οι ομόλογες τουρκικές Αρχές, οι οποίες σταμάτησαν το αλιευτικό.
Στην ευρύτερη χερσαία περιοχή εντοπίστηκαν 25 αλλοδαποί από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.. Από το περιστατικό δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης».