Μία αποκάλυψη έκανε την Τετάρτη (19/11) ο διευθύνων σύμβουλος της Hyundai, Χοσέ Μουνιόζ καθώς όπως είπε δέθηκε τηλεφώνημα από το Λευκό Οίκο με αξιωματούχο να ζητά συγγνώμη για μια μαζική επιδρομή σε εργοστάσιο Hyundai στην πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ.
Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Σιγκαπούρη, ο κ. Μουνιόζ είπε ότι ο κυβερνήτης της Τζόρτζια τον είχε επίσης καλέσει και του είπε: «Δεν ξέρω τι συνέβη, αυτό δεν εμπίπτει στην κρατική δικαιοδοσία».
Τον Σεπτέμβριο, περισσότεροι από 300 Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι συνελήφθησαν σε μια επιδρομή σε ένα εργοστάσιο μπαταριών που λειτουργούσε από την Hyundai και τον γίγαντα ηλεκτρονικών ειδών LG, προκαλώντας ένταση ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Σεούλ.
Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να κάθονται στο πάτωμα του εργοστασίου ενώ αξιωματικοί τους έδεσαν τα πόδια, με τις σκηνές να προκαλούν οργή στη Νότια Κορέα.
Οι εργαζόμενοι κρατήθηκαν για περισσότερο από μία εβδομάδα πριν επιστρέψουν αεροπορικώς στην πατρίδα τους, αφού η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είχε επείγουσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Η εταιρεία προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο ότι η επιδρομή θα καθυστερούσε το άνοιγμα του εργοστασίου λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Η επιδρομή ήταν «μια κακή έκπληξη», αλλά η εταιρεία παρέμεινε προσηλωμένη στην παραγωγή στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ήταν «έντονα αντίθετος» στην επιδρομή.
Παρά την ένταση, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο ότι είχαν καταλήξει σε μια ευρεία εμπορική συμφωνία.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι δύο πλευρές μείωσαν τους αμοιβαίους δασμούς από 25% σε 15%, ενώ η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα επενδύσει 350 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από το 300 εκατομμύρια ευρώ στις ΗΠΑ.









