Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε για τρίτη φορά φέτος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, σε μια τετράωρη συνάντηση που, σύμφωνα με τον Κρεμλίνο, επικεντρώθηκε σε «πτυχές μιας ουκρανικής διευθέτησης». Η Μόσχα χαρακτήρισε τις συνομιλίες «παραγωγικές», αν και δεν άφησε περιθώρια για άμεσα αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε δημόσια απογοήτευση για την πρόοδο, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η Ρωσία πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Πάρα πολλοί άνθρωποι ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ, χιλιάδες την εβδομάδα, σε έναν φρικτό και παράλογο πόλεμο».
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του ο σύμβουλος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, βρέθηκε στο επίκεντρο αμφιλεγόμενων δηλώσεων. Σύμφωνα με τους Times, φέρεται να πρότεινε τη δημιουργία ζωνών ελέγχου στη δυτική Ουκρανία από βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα, με παράλληλη παραμονή των ρωσικών δυνάμεων στα κατεχόμενα ανατολικά. Η σύγκριση που φέρεται να έκανε με τη μεταπολεμική κατάσταση στο Βερολίνο προκάλεσε θύελλα σχολίων.
Ο Κέλογκ διέψευσε ότι πρότεινε διαμελισμό της Ουκρανίας και έκανε λόγο για «παραπλανητική απόδοση» των δηλώσεών του, επισημαίνοντας πως αναφερόταν σε δύναμη ανθεκτικότητας μετά από μια ενδεχόμενη εκεχειρία.
Το μήνυμα Ζελένσκι και η κατηγορία για Κινέζους μαχητές
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να παρατείνει τον πόλεμο «ακόμη και με κόστος κινεζικές ζωές», καταγγέλλοντας την παρουσία εκατοντάδων Κινέζων πολιτών στις ρωσικές δυνάμεις. Η δήλωση έγινε στη γενέτειρά του, Κριβί Ριχ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον τόπο του ρωσικού πυραυλικού πλήγματος της 4ης Απριλίου, το οποίο σκότωσε 19 άτομα – ανάμεσά τους και εννέα παιδιά.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για πρόσθετα αμυντικά συστήματα και ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με τον Τραμπ, προσθέτοντας: «Δεν ζητάμε απλώς, είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε αυτά τα επιπλέον συστήματα για να προστατεύσουμε τις ζωές και τις πόλεις μας».
Διπλωματική κινητικότητα και προσεκτικά βήματα
Πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Γουίτκοφ είχε συνομιλίες με τον Κιρίλ Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, σε συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ντμιτρίεφ είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελώντας τον υψηλότερο αξιωματούχο της Ρωσίας που επισκέπτεται τις ΗΠΑ μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι «δεν πρέπει να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα» από τις συνομιλίες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συνάντηση Πούτιν – Τραμπ, «ανάλογα με τα αποτελέσματα της αποστολής του Γουίτκοφ».
ΕΕ: Στρατιωτική ενίσχυση €21 δισ. στην Ουκρανία
Την ίδια ημέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 21 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πως «δεν διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο».
Ρήγματα και δυσπιστία – Αλλά και ανοιχτοί δίαυλοι
Παρά τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα εξακολουθούν να βρίσκονται σε φάση «βηματικής προσέγγισης», όπως δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αντρέι Κελίν. Ο ίδιος επεσήμανε: «Δεν μπορείς να περάσεις από την πλήρη δυσπιστία στην ευθυγράμμιση μέσα σε δύο μήνες».
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη ανταλλαγή κρατουμένων – της ρωσοαμερικανίδας Κσένια Καρελίνα με τον Γερμανορώσο Άρθουρ Πέτροβ – θεωρείται ένδειξη ότι υπάρχουν ακόμα δίαυλοι επικοινωνίας, έστω και περιορισμένοι.