Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην Αϊτή.
«Πλησιάζουμε σε σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Καθώς η βία των συμμοριών συνεχίζει να εξαπλώνεται σε νέες περιοχές της χώρας, οι Αϊτινοί βρίσκονται σε ολοένα περισσότερο ευάλωτη θέση κι αμφιβάλλουν ολοένα περισσότερο για τη δυνατότητα του κράτους να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες τους», συνόψισε απευθυνόμενη στο Συμβούλο Ασφαλείας η Μαρία Ισαβέλ Σαλβαδόρ, η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τη χώρα της Καραϊβικής.
Παράλληλα, η Ειδική Αντιπρόσωπος επεσήμανε ότι οι συμμορίες επιδιώκουν να εδραιώσουν τον έλεγχό τους μέσω συντονισμένων επιθέσεων και καταλήψεων στρατηγικών περιοχών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάληψη του Μιρεμπαλέ (Mirebalais). Οι ελλείψεις στις δυνάμεις ασφαλείας, παρά τη στήριξη της Πολυεθνικής Υποστηρικτικής Αποστολής (MSS), τείνουν να καταστήσουν μη αναστρέψιμη την κρίση.
Σε τριμηνιαία έκθεσή του που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου χθες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε σε «φόβο για άμεση κατάρρευση της παρουσίας του κράτους στην Πορτ-ο-Πρενς», την πρωτεύουσα που ήδη ελέγχουν συμμορίες κατά το 85%.
«Απαιτείται αμέσως» επιπρόσθετη υποστήριξη στην αϊτινή αστυνομία ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος «η πρωτεύουσα να πέσει στην άβυσσο», επέμεινε.
«Η Δημοκρατία της Αϊτής οδεύει σε αργό θάνατο, εξαιτίας της συνδυασμένης δράσης ένοπλων συμμοριών, διακινητών ναρκωτικών και λαθρέμπορων όπλων», τόνισε από την πλευρά του ο αϊτινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ερίκ Πιερ, απευθύνοντας έκκληση στους συνομιλητές του να «βοηθήσουν η χώρα να απαλλαγεί από τις συμμορίες που τρομοκρατούν τον πληθυσμό».
Η Αϊτή, το φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου, είναι για χρόνια αντιμέτωπη με τη βία συμμοριών, που κατηγορούνται για φόνους, βιασμούς, λεηλασίες κι απαγωγές για λύτρα, κατάσταση που χειροτερεύει η πολιτική αστάθεια.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μέσω της Ειδικής Πολιτικής Αποστολής BINUH (σύμφωνα με τα ψηφίσματα 2476 (2019) και 2692 (2023)), έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της σταθερότητας και της δημοκρατικής ανασυγκρότησης.
Επίσης, ο ΟΗΕ συνεχίζει να απευθύνει εκκλήσεις για διεθνή αλληλεγγύη και ουσιαστική στήριξη, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μέσω συλλογικής δράσης μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη και την αναγέννηση της Αϊτής.