Προκάλεσε σοκ σήμερα Τρίτη, στον νέο συνασπισμό των Συντηρητικών (CDU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), απροσδόκητο αποτέλεσμα της ήττας του .Φρίντριχ Μερτς, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να γίνει καγκελάριος.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Bundestag ήταν 310 υπέρ, 307 κατά, 3 αποχές και ένα άκυρο. Για να εκλεγεί, ο Φρίντριχ Μερτς χρειαζόταν 316 ψήφους.
Ο «μαυροκόκκινος» μεγάλος συνασπισμός CDU/CSU-SPD διαθέτει συνολικά 328 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι 18 συμπολιτευόμενοι βουλευτές δεν ψήφισαν υπέρ.
Η σεναριολογία για το από πού προήλθαν οι 18 απώλειες έχει ξεκινήσει στα γερμανικά ΜΜΕ και είναι αναμενόμενο να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δύο εταίρων.
Η πρόεδρος του Bundestag, Julia Klöckner, διέκοψε τη συνεδρίαση αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και οι κοινοβουλευτικές ομάδες αποσύρθηκαν για διαβουλεύσεις.
«Είναι μια εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε. Συνολικά 18 βουλευτές από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ψήφισαν υπέρ του Φρίντριχ Μερτς, καταφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα τόσο στον ίδιο όσο και στην κυβέρνηση. Οι βουλευτές εγκατέλειψαν την αίθουσα και τα κομματικά επιτελεία συνεδριάζουν, ενώ και τα ΜΜΕ φάνηκαν απροετοίμαστα για την εξέλιξη, που ανατρέπει όλο τον σχεδιασμό της ημέρας», έγραψε η Deutsche Welle.
Τι γράφει ο Γερμανικός Τύπος
Όπως σημειώνουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν στην ιστορία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας.
Το σημερινό αποτέλεσμα στο Bundestag χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά ενοχλητικό» για τον Μερτς, από τον γερμανικό Τύπο.
Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για «πλήρη καταστροφή» και για «γροθιά στο στομάχι» για τον 69χρονο υποψήφιο καγκελάριο.
Τώρα, το πρόβλημα με τη μυστική ψηφοφορία είναι ότι ο Μερτς και οι υποστηρικτές του δεν θα γνωρίζουν καν με ποιον πρέπει να μιλήσουν, αν θέλουν να περάσει η υποψηφιότητά του.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο εταίρων συνεδριάζουν αυτή την ώρα για να αποφασίσουν το πότε θα ζητήσουν να γίνει δεύτερη ψηφοφορία. Η προθεσμία που δίνει το Σύνταγμα είναι εντός 14 ημερών, όμως μπορεί να γίνει οποτεδήποτε μέχρι τότε.
Πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η δεύτερη ψηφοφορία δεν αναμένεται να γίνει σήμερα -όπως ήταν ένα από τα σενάρια που ακούγονταν- αλλά ίσως μέχρι την Παρασκευή.
Εξάλλου, αν το ξαναδοκιμάσουν σήμερα, θα θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα κερδίσει. Μια άλλη ήττα θα ήταν καταστροφική για τη θέση και την αξιοπιστία του.
Υπενθυμίζεται ότι, το συντηρητικό μπλοκ CDU-CSU του Μερτς κέρδισε τις εθνικές εκλογές τον Φεβρουάριο, αλλά με ποσοστό μόλις 28,5% των ψήφων και γι’ αυτό χρειάζεται τουλάχιστον έναν εταίρο για την καγκελαρία.
Ο Μερτς συμφώνησε να σχηματίσει συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι κέρδισαν μόλις 16,4%, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμά τους στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Το ακροδεξιό κόμμα AfD χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο «απόδειξη πως η κυβέρνηση στηρίζεται σε «”πήλινα πόδια”» και ζητεί παραίτηση Μερτς και νέες εκλογές.
Τα επόμενα βήματα
Για να εκλεγεί, ο υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Bundestag, δηλαδή το ήμισυ συν τουλάχιστον μία ψήφο. Αυτό ονομάζεται μερικές φορές «πλειοψηφία καγκελαρίου».
Εάν ο υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, διεξάγεται δεύτερος γύρος. Η Bundestag έχει στη συνέχεια 14 ημέρες για να εκλέξει άλλο υποψήφιο για την καγκελαρία.
Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των πιθανών ψηφοφοριών, αν και απαιτείται πάντα απόλυτη πλειοψηφία (άρθρο 63.3 του Βασικού Νόμου).
Εάν και ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα, η εκλογική διαδικασία εισέρχεται σε τρίτη φάση, κατά την οποία πρέπει να διεξαχθούν αμέσως νέες εκλογές. Ο υποψήφιος που λαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (σχετική πλειοψηφία) εκλέγεται καγκελάριος.
Εκτός από τον Μερτς, θεωρητικά μπορούν – πλέον – να υποβάλουν υποψηφιότητα και άλλοι υποψήφιοι. Κάθε υποψήφιος πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία (πλειοψηφία καγκελαρίου).