• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, 2026
Molonoti News
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti News
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Molonoti News
No Result
View All Result

Ακραία καιρικά φαινόμενα σφυροκοπούν τον πλανήτη – Καύσωνας, πυρκαγιές και πλημμύρες

Molonoti από Molonoti
18 Ιουλίου 2023
σε Κόσμος
Reading Time: 1 min read
5
A A
0
Ακραία καιρικά φαινόμενα σφυροκοπούν τον πλανήτη - Καύσωνας
8
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ) καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες να «σπάσει« το ρεκόρ ζέστης στην Ευρώπη με τη γηραιά ήπειρο να πλήττεται από αλλεπάλληλους καύσωνες.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Μία σύλληψη για πυροβολισμός σε σχολείο στο Μέριλαντ

Ισπανία: Σε τριήμερη απεργία οι μηχανοδηγοί μετά τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα

Αυστραλία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου

«Το νέο κύμα καύσωνα «Χάρος» (κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο βαρκάρης που οδηγούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη) προκαλεί κόλαση στην Ευρώπη», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» επισημαίνοντας ότι η αφόρητη ζέστη ευνοεί την πρόκληση πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε εξοχικές κατοικίες σε Ελλάδα, Ελβετία, Ισπανία και Τουρκία, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν δημοφιλή τουριστικά θέρετρα.

Τα σπίτια τους εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες σε Λα Πάλμα στην Ισπανία αλλά και στην Τουρκία, καθώς μαίνονται πυρκαγιές εν μέσω ακραίου κύματος καύσωνα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στα Δαρδανέλια της Τουρκίας, πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιών που ξέσπασαν χτες το βράδυ.

Μάλιστα, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Βρετανούς που είναι σε διακοπές ή φεύγουν τις επόμενες ημέρες, ότι το «σοβαρό κύμα καύσωνα» του «Χάρου» θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ 49 βαθμών Κελσίου σε περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail».

Στο καντόνι Valais, στην Ελβετία, περισσότεροι από 200 πυροσβέστες εργάστηκαν ακατάπαυστα όλη τη νύχτα για να σβήσουν τις φλόγες που απειλούν βίλες σε πολλά δημοφιλή ορεινά χωριά.

Στην Ελλάδα, όπου χθες ο υδράργυρος έδειξε 44 βαθμούς Κελσίου, ξεκίνησαν μαζικές εκκενώσεις μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο χωριό Κουβαράς αναγκάζοντας εκατοντάδες παραθεριστές να απομακρυνθούν από την περιοχή, γράφει το βρετανικό δημοσίευμα.

Η πυρκαγιά, προσθέτει, εξαπλώθηκε νότια προς τα παραθαλάσσια θέρετρα Λαγονήσι, Ανάβυσσος και Σαρωνίδα με τις αρχές να συνιστούν στους κατοίκους να εγκαταλείψουν για προληπτικούς λόγους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός , που διατηρεί αρχείο των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων παγκοσμίως, εξετάζει ενδελεχώς όλα τα «ρεκόρ» που ανακοινώνονται όσον αφορά τη θερμοκρασία, την ξηρασία, τις βροχοπτώσεις, την ταχύτητα των ανέμων και τους κεραυνούς.

Το 2021, στη Σικελία ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 48,8 Βαθμούς Κελσίου- η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη- ενώ στην Αθήνα το 1977 είχε φθάσει τους 48 βαθμούς Κελσίου. Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Σικελία πήρε το θλιβερό ρεκόρ της μέγιστης θερμοκρασίας στην Ευρώπη από την Αθήνα, με τους 48 βαθμούς που είχαν καταγραφεί στις 10 Ιουλίου του 1977.

Ο μισός πλανήτης έχει πάρει φωτιά κυριολεκτικά με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι δεκάδες χώρες στην Ευρώπη, όπως και στις ΗΠΑ και την Ασία βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραίο καύσωνα αλλά και τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, αναφέρει το CNN.

Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα ανά τον κόσμο, επιμηκύνοντας και οξύνοντας τις συνθήκες που ευνοούν τη εκδήλωση πυρκαγιών.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει εάν σημειώθηκαν νέα ιστορικά υψηλά από πλευράς θερμοκρασιών σε πολλές περιοχές από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Κίνα, ενώ οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται με τη μορφή πυρκαγιών από τον Καναδά έως την Ελλάδα και φονικών πλημμυρών στη Νότια Κορέα, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους.

Η Ιταλία έχει θέσει 23 από τις 27 μεγαλύτερες πόλεις της σε κατάσταση συναγερμού λόγω του καύσωνα ενώ στη Γαλλία, οι δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι η οι υψηλές υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο ή θα προκαλέσουν τον θάνατο «πολλών ανθρώπων », σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στη Ρώμη της Ιταλίας, που μετονομάστηκε σε «Κολασμένη Πόλη» από τον Τύπο, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν σήμερα τους 43 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στην πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 2007.

Επιπλέον, 16 μεγάλες ιταλικές πόλεις τέθηκαν χθες σε «κόκκινο» συναγερμό για τον καύσωνα, όπως η Μπολόνια, η Φλωρεντία, η Ρώμη, το Κάλιαρι στη Σαρδηνία, το Παλέρμο και η Κατάνια στη Σικελία, με μετρήσεις υπό σκιά να αναμένονται γύρω στους 35-36 βαθμούς Κελσίου, αλλά η αίσθηση της θερμοκρασίας να είναι άνω των 40.

Στον ζωολογικό κήπο της Ρώμης, οι φύλακες ταΐζουν τα ζώα με κατεψυγμένα φρούτα για να τα δροσίσουν, ενώ στο Βατικανό, πλήθη προσκυνητών και τουριστών αντιμετωπίζουν το κύμα καύσωνα καθημερινά για να μπουν στα διάσημα μουσεία.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας εξέφρασε φόβους για «τον πιο έντονο καύσωνα του καλοκαιριού αλλά και έναν από τους πιο έντονους όλων των εποχών».

Στην Ισπανία, περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες και τα καταλύματά τους στο τουριστικό θέρετρο της Λα Πάλμα, στα Κανάρια Νησιά, εξαιτίας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς φωτιάς.

Την ίδια ώρα, δεδομένα που συγκεντρώνει το πρακτορείο Bloomberg δείχνουν ότι ο υδράργυρος στη Μαδρίτη σήμερα θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.  Ακόμα και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, στην οροσειρά των Πυρηναίων, η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 20 Βαθμούς Κελσίου χθες το βράδυ για πρώτη φορά στην ιστορία.

ΗΠΑ- Καναδάς
Τις κλιματικές αντοχές τους μετρούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με περισσότερους από 100 εκατομμύρια πολίτες να περνούν το Σαββατοκύριακο τους σε κόκκινο συναγερμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που όμως, αναμένεται να επιμείνουν και αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η υψηλότερη πιστοποιημένη θερμοκρασία, 56,7°C, καταγράφηκε το 1913 στην αποκαλούμενη «Κοιλάδα του Θανάτου», στην Καλιφόρνια, όπου αυτές τις μέρες οι μετρήσεις ξεπερνούν σταθερά τους 54 βαθμούς.

Η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία, 55 βαθμοί βαθμοί Κελσίου, χρονολογείται από το 1931, στην Τυνησία.

Στο Φίνιξ των ΗΠα, ο υδράργυρος δείχνει πάνω από 43 βαθμούς Κελσίου επί 18 συνεχείς ημέρες, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το κύμα καύσωνα για μία ακόμα εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, στις ανατολικές ακτές οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες για ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Στον Καναδά, που από την αρχή του καλοκαιριού έχει πληγεί από εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, περισσότερες από 570 εστίες εκτιμάται ότι παραμένουν εκτός ελέγχου.

Ασία
Πολλά μέρη της Ασίας έχουν πληγεί τόσο από καταιγίδες όσο και από καύσωνα των ώρα που η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική δίνουν μάχη με την υπερβολική ζέστη.

Στην βορειοδυτική Κίνα, το θερμόμετρο έδειξε χθες 52,2 βαθμούς Κελσίου. Το Πεκίνο κατέγραψε την πιο καυτή ημέρα του Ιουλίου εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 41,1 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, περίπου 260.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, καθώς ο τυφώνας Ταλίμ πλήττει τη νότια Κίνα και ετοιμάζεται να φτάσει στο Βιετνάμ. Στη Νότια Κορέα, 41 άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ εννέα ακόμη παραμένουν αγνοούμενοι.

Στην Ιαπωνία, τουλάχιστον 60 άνθρωποι υπέστησαν θερμοπληξία καθώς «κόκκινες» προειδοποιήσεις εκδόθηκαν σε 32 από τους 47 νομούς της χώρας. Η Disneyland του Τόκιο και η DisneySea διέκοψαν χθες προσωρινά ορισμένες υπαίθριες εκδηλώσεις και σόου εξαιτίας του καύσωνα.

Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για θερμοπληξία, καθώς οι θερμοκρασίες σε πολλά μέρη – συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο – άγγιξαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: Κόσμος
Share3Tweet2
Molonoti

Molonoti

Προτείνουμε για εσάς:

Μία σύλληψη για πυροβολισμός σε σχολείο στο Μέριλαντ

9 Φεβρουαρίου 2026
0
126
Μία σύλληψη για πυροβολισμός σε σχολείο στο Μέριλαντ

Πυροβολισμός μέσα σε σχολικό συγκρότημα, σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, με ένα άτομο να επιβεβαιώνεται ότι έχει τραυματιστεί, ενώ η...

ΠερισσότεραDetails

Ισπανία: Σε τριήμερη απεργία οι μηχανοδηγοί μετά τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα

9 Φεβρουαρίου 2026
0
132
Ισπανία: Σε τριήμερη απεργία οι μηχανοδηγοί μετά τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα

Σε τριήμερη απεργία οι μηχανοδηγοί τρένων στην Ισπανία από σήμερα Δευτέρα (9/2),  διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη εγγυήσεων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Η κινητοποίηση έρχεται στον απόηχο...

ΠερισσότεραDetails

Αυστραλία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου

9 Φεβρουαρίου 2026
0
130
Αυστραλία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σήμερα Δευτέρα 9/2 σε όλη την Αυστραλία για να διαμαρτυρηθούν κατά της επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ, στο πλαίσιο της οποίας θα μεταβεί σε...

ΠερισσότεραDetails

Ιταλία: Κουκουλοφόροι ανατίναξαν θωρακισμένο όχημα

9 Φεβρουαρίου 2026
0
130
Ιταλία: Κουκουλοφόροι ανατίναξαν θωρακισμένο όχημα

Ένα θωρακισμένο βαν ανατινάχθηκε το πρωί της Δευτέρας 9/2 στον αυτοκινητόδρομο 613, στην εθνική οδό που συνδέει το Λέτσε με το Μπρίντιζι, κοντά στο Τουταράνο της Ιταλίας. Σύμφωνα με...

ΠερισσότεραDetails

Βρετανία: Δεύτερη «απώλεια» στο επιτέλειο του Στάρμερ – Παραιτήθηκε ο διευθυντής Επικοινωνίας

9 Φεβρουαρίου 2026
0
131
Βρετανία: Δεύτερη «απώλεια» στο επιτέλειο του Στάρμερ – Παραιτήθηκε ο διευθυντής Επικοινωνίας

Ο διευθυντής Επικοινωνίας του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, Τιμ Αλαν, παραιτήθηκε σήμερα Δευτέρα 9/2, μία ημέρα μετά την παραίτηση του Μόργκαν Σουίνι, κορυφαίου συμβούλου του πρωθυπουργού, που επικαλέσθηκε την...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    Εμφιετζόγλου

    Εμφιετζόγλου, Μπογδάνος και άλλοι επτά έφτιαξαν νέο κόμμα με το όνομα «Πατριωτικός Συνασπισμός»

    1 Ιουνίου 2023
    128
    5

    5,3 Ρίχτερ νότια της Παλαιοχώρας Χανίων-Σημαντικό ότι σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή, λέει ο Χουλιάρας

    21 Ιουλίου 2024
    127
    Δευτέρα η απολογία του 50χρονου γυναικοκτόνου που παραμένει αμετανόητος

    Δευτέρα η απολογία του 50χρονου γυναικοκτόνου που παραμένει αμετανόητος

    18 Μαΐου 2024
    126

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Left Corner
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Left Corner
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.