Με παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» Βασίλη Αϊβαλή εντάχθηκαν στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Πατρέων η μετατόπιση του ποδηλατόδρομου της οδού Όθωνος Αμαλίας, η διάνοιξη της οδού Καλαβρύτων μέχρι την Φιλίππου Ολυμπιάδος και η αμφιδρόμηση της οδού Γούναρη μεταξύ Όθωνος Αμαλίας και Αγίου Ανδρέου
“Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελεί ένα Στρατηγικό Σχέδιο που οργανώνει τις μετακινήσεις των πολιτών και τη διανομή εμπορευμάτων στις αστικές περιοχές. Εστιάζει στην εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των ατόμων, αντί της εξυπηρέτησης των οχημάτων, στον διαθέσιμο αστικό χώρο με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Για την παράταξη “Πάτρα Σπουδαία και Πάλι” η βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Πατρέων προς όφελος των πολιτών (με την προώθηση, των μέσων μαζικής μεταφοράς, του ποδηλάτου, της πεζής μετακίνησης, της μείωσης χρήσης των αυτοκινήτων, και της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης),είναι κυρίαρχος στόχος. Για αυτό το λόγο και το ΣΒΑΚ έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία.
Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ήρθε προς ψήφιση το θέμα, ο κ. Αϊβαλής εστίασε στις 11 σελίδες προτάσεων/παρεμβάσεων που έγιναν από την παράταξή του. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου, εμείς ως παράταξη, αφού μελετήσαμε εκτεταμένα και επιστάμενα το Σχέδιο, σας αποστείλαμε μια σειρά προτάσεων και παρεμβάσεων 11 σελίδων, συνεπείς στη δέσμευσή μας να απαντάμε σε όλα τα ζητήματα με προτάσεις και όχι με αοριστίες και συνθήματα.
Μετά λύπης μας όμως διαπιστώσαμε ότι λίγες από αυτές τις προτάσεις ενσωματώθηκαν στο προς ψήφιση εισαχθέν κείμενο.Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιες από τις προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές.
Προτάσεις όπως:
Το ότι λείπει μια πρόταση ενίσχυσης του προαστιακού σιδηροδρόμου προς την Νότια πλευρά του Δήμου μας σε αντίθεση με την Βόρεια όπου γίνεται αναλυτική περιγραφή και προτάσεις αναβάθμισής του.
Το ότι υποστηρίζετε μια ενιαία πολιτική τιμολόγησης στάθμευσης για το σύνολο του δήμου μας και όχι τιμολόγηση με ζώνες σύμφωνα με την πρότασή μας, κατόπιν σύνταξης αντίστοιχης τιμολογιακής μελέτης.
Το ότι δεν εισάγονται ως δείκτες παρακολούθησης σε πολλές εκ των δράσεων δείκτες οι οποίοι θα εμφανίζουν το ποσό του αποτελέσματος/ επέκτασης που θα προκύπτει μετά από την υλοποίηση της εκάστοτε δράσης σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.
Θέλω να ελπίζω ότι αν ήταν αποκλειστικά στο χέρι σας η σύνταξη του εν λόγω σχεδίου μάλλον αυτές οι προτάσεις δεν θα είχαν παραληφθεί.
Από την άλλη πλευρά χαιρόμαστε που στο ΣΒΑΚ ενσωματώσατε τις προτάσεις μας:
- Για την αμφιδρόμηση της οδού Γούναρη μεταξύ Όθωνος Αμαλίας και Αγίου Ανδρέου
- Για την ένταξη στις προτεραιότητες κρίσιμων οδών, και την διάνοιξη της Καλαβρύτων μέχρι την Φιλίππου Ολυμπιάδος
- Για την εισαγωγή αναβάθμισης κάποιων κυκλοφοριακών, κατά προτίμηση κυκλικών, κόμβων.
- Για την αποδοχή, επιτέλους, μιας πιθανής αναδιαμόρφωσης/μετακίνησης του ποδηλατόδρομου της Όθωνος Αμαλίας.
- Για την καταγραφή και αποδοχή της αυστηροποίησης των ελέγχων στάθμευσης προκειμένου να μην απαξιωθούν τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου.
Κατόπιν αυτών, αν και το εν λόγω σχέδιο ΣΒΑΚ:
-βασίζεται κυρίαρχα στην υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής και δεν περιγράφει εναλλακτικό σενάριο,
-δεν έχει ιεράρχηση των μέτρων, αξιολογώντας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν δεν υλοποιηθεί κάποιο από τα μέτρα αυτά,
-δεν έχει συσχέτιση των μέτρων μεταξύ τους, κάτι που προφανώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την αυτοτελή υλοποίηση τους,
εμείς με όλες τις παραπάνω επιφυλάξεις μας ψηφίζουμε το προτεινόμενο ΣΒΑΚ για την πόλη μας. Γιατί έχουμε υπερβολικά αργήσει και είναι πλέον αναγκαιότητα η πόλη μας να έχει ΣΒΑΚ, τόσο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, όσο και για την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και όχι μόνο, αν και οι προσδοκίες μας για ένα τέτοιο σχέδιο ήταν ειλικρινά μεγαλύτερες.”