Κάμερες τεχνητής νοημοσύνης έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν και στα φανάρια της Πάτρας, με σκοπό την αυτόματη καταγραφή τροχαίων παραβάσεων, όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η χρήση κινητού, η μη χρήση ζώνης/κράνους, και η ταχύτητα, με στόχο την επιβολή προστίμων ψηφιακά μέσω του gov.gr
Οι κάμερες βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κέντρου, ενώ εργασίες διασύνδεσης έγιναν στην πλατεία Τριών Συμμάχων. Με την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών, τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας τίθενται σε πλήρη λειτουργία και θα καταγράφουν αυτοματοποιημένα τροχαίες παραβάσεις, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρουσίας.
Παράλληλα, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, θα ανιχνεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και η παράνομη στάση ή στάθμευση. Τα στοιχεία των πινακίδων θα διασταυρώνονται για τον έλεγχο ασφάλισης, ΚΤΕΟ και τελών κυκλοφορίας.
Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτείας, με τα δεδομένα να αποστέλλονται κρυπτογραφημένα στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα και τα πρόστιμα να κοινοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr.












