Σε αυστηρό διπλωματικό τόνο κινήθηκε η Αθήνα απέναντι στο Κίεβο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για το θαλάσσιο drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε προφορικό και γραπτό διάβημα τόσο προς την ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και προς το ουκρανικό ΥΠΕΞ, εκφράζοντας έντονη διαμαρτυρία για το περιστατικό.
Σύμφωνα με την ελληνική θέση, το μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος δημιούργησε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή του Ιονίου. Στο διάβημα επισημαίνεται ότι η παρουσία του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρώπινες απώλειες, να προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή και να θέσει σε κίνδυνο αθώους πολίτες.
Η Αθήνα υπογραμμίζει επίσης ότι η μεταφορά στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο δημιουργεί νέους κινδύνους για την ασφάλεια της περιοχής και επηρεάζει άμεσα ελληνικά συμφέροντα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς της Ευρώπης.
Στο κείμενο του διαβήματος τονίζεται ότι, παρότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, τέτοιου είδους ενέργειες δεν μπορούν να θεωρηθούν δικαιολογημένες όταν θέτουν σε κίνδυνο τρίτες χώρες και αμάχους. Για τον λόγο αυτό ζητείται από την ουκρανική πλευρά να αποφύγει στο μέλλον παρόμοιες επιχειρήσεις ή δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια της Μεσογείου.
Το θέμα απασχόλησε και ευρωπαϊκούς και συμμαχικούς θεσμούς. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε την Kaja Kallas για τα συμπεράσματα της έρευνας, ενώ είχε επικοινωνία και με τον Mark Rutte σχετικά με το περιστατικό.
Η υπόθεση συνδέεται με το πόρισμα των ελληνικών αρχών ασφαλείας και στρατιωτικών υπηρεσιών, το οποίο εξετάζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του drone και τις συνθήκες υπό τις οποίες κατέληξε στη θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας. Προγενέστερες πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για σκάφος ουκρανικής κατασκευής, ενώ οι ελληνικές αρχές αξιολόγησαν το περιστατικό ως ιδιαίτερα σοβαρό λόγω του ενδεχόμενου φορτίου εκρηκτικών και των κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν για τη δημόσια ασφάλεια.
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι αντίστοιχα περιστατικά δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον και ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν θα μετατραπεί σε πεδίο επέκτασης πολεμικών επιχειρήσεων.











