Μείωση του συνολικού κόστους σπουδών και διαβίωσης για τους φοιτητές συνεχίζει να ζητά η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας, εκφράζοντας τις αντιδράσεις της για τις νέες αυξήσεις των εισιτηρίων στο Αστικό Κτελ, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η του μήνα.
“Από την αρχή του χειμερινού εξαμήνου, η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις προς την Περιφερειακή Αρχή, θέτοντας δύο βασικά αιτήματα:
- Την ένταξη του Πανεπιστημίου Πατρών στην Α’ ζώνη αντί της Β’, όπου βρίσκεται σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκρίσιμη χιλιομετρική απόσταση με άλλες περιοχές που εντάσσονται στη Ζώνη Α’. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αυτόματη αναπροσαρμογή της φοιτητικής κάρτας, μειώνοντάς την από 37,5€ σε 27,5€.
- Την επιχορήγηση του φοιτητικού εισιτηρίου, ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση για τους φοιτητές.
Στο πλαίσιο αυτών των διεκδικήσεων, το Περιφερειακό Συμβούλιο προχώρησε τον Νοέμβριο του 2025 σε ομόφωνη έγκριση επιχορήγησης ύψους 1.000.000€, ένα σημαντικό βήμα που εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει το κόστος της φοιτητικής κάρτας σε ποσοστό άνω του 50%.
Σήμερα, ωστόσο, διαμορφώνεται ένα διαφορετικό τοπίο. Αντί να υπάρχει αποκλιμάκωση του κόστους, παρατηρούνται νέες αυξήσεις στο εισιτήριο.
Για τον λόγο αυτό, η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας ζητά άμεση ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχετικά με:
- Το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υλοποίηση της επιχορήγησης
• Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της
• Τον τρόπο με τον οποίο θα αποτυπωθεί στην τελική τιμή της φοιτητικής κάρτας
Σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές μεταβάλλονται συνεχώς, η ανάγκη για σαφή ενημέρωση καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.
Παράλληλα, η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας έχει αναδείξει συνολικά το κόστος διαβίωσης των φοιτητών στην πόλη, θέτοντας και το ζήτημα των δημοτικών τελών, με προτάσεις για μείωση ή απαλλαγή τους για τις κατοικίες φοιτητών, συμβάλλοντας σε μια συνολική προσπάθεια ελάφρυνσης της φοιτητικής καθημερινότητας.
Η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ουσιαστικά, με στόχο τη μείωση του συνολικού κόστους σπουδών και διαβίωσης για όλους τους φοιτητές.”











