Κλιμακώνεται σε όλη την Μέση Ανατολή ο πόλεμος μετά την επίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ στο Ιράν το Σάββατο (28/02/2026) και τον θάνατο του Αλί Χαμενεϊ.
Η Τεχεράνη απαντά με πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ αλλά και σε χώρες του Κόλπου. Η Κύπρος παραμένει σε κατάσταση συναγερμού μετά τις απειλές από τους Φρουρούς της Επανάστασης ενώ πολεμικό πλοίο και ελικόπτερα στέλνει στο νησί και η Βρετανία.
Την ίδια ώρα το Κατάρ πραγματοποιεί επιθέσεις στο Ιράκ ενώ αναμένεται και επίθεση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
IDF: Η Χεζμπολάχ επιτίθεται στο Ισραήλ
«Η Χεζμπολάχ συνέχισε να συμμετέχει στην τρομοκρατική εκστρατεία του Ιράν και έχει εξαπολύσει βλήματα εναντίον του Ισραήλ», λέει ο IDF.
Φρουροί της Επανάστασης: Αν ΗΠΑ και Ισραήλ συνεχίσουν, θα χτυπήσουμε όλα τα οικονομικά κέντρα στη Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο θα φτάσει τα 200 δολάρια
Ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Εμπραχίμ Τζαμπάρι προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα οδηγήσουν το Ιράν να προβεί σε αντίποινα εναντίον «όλων των οικονομικών κέντρων» στη Μέση Ανατολή.
«Λέμε στον εχθρό ότι αν αποφασίσει να χτυπήσει τα κύρια κέντρα μας, θα χτυπήσουμε όλα τα οικονομικά κέντρα της περιοχής», δήλωσε ο Τζαμπάρι.
«Έχουμε κλείσει το Στενό του Ορμούζ. Επί του παρόντος, η τιμή του πετρελαίου είναι πάνω από 80 δολάρια και σύντομα θα φτάσει τα 200 δολάρια», ανέφερε ο Τζαμπάρι, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Το Στενό του Ορμούζ διαχειρίζεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και σημαντικές ποσότητες εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Περίπου το 20% της παγκόσμιας ημερήσιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται από τον στενό αυτό διάδρομο.
Χιλιάδες οι ακυρώσεις πτήσεων
Από το Σάββατο, τουλάχιστον 19.000 από τις 32.000 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί να φτάσουν ή να αναχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αεροπορικών δεδομένων Cirium.









