Στην οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών μιας συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, καθώς και στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου των 20 σημείων που παρουσίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποσκοπούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, που από σήμερα διεξάγονται στο Κάιρο, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών του Ισραήλ, της Χαμάς και οι ειδικών απεσταλμένων των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Αίγυπτο δύο ειδικούς απεσταλμένους: τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και τον Στιβ Γουίτκοφ, προσωπικό του απεσταλμένο. Ο Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι βρίσκεται «πολύ κοντά σε συμφωνία» και θέλει να «οριστικοποιήσει» την εκεχειρία τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.
Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, στην αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς και στις προϋποθέσεις μιας διαρκούς εκεχειρίας στη Γάζα. Το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθούν επίσης ενδοπαλαιστινιακές διαβουλεύσεις για τον καθορισμό του πολιτικού και διοικητικού μέλλοντος της Γάζας μετά το τέλος των εχθροπραξιών, σύμφωνα με το CNN.
Υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείες για κρίσιμες συνομιλίες
Από ισραηλινής πλευράς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Ρον Ντέρμερ, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων και στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στην αποστολή συμμετέχουν ο Γκαλ Χιρς, συντονιστής για τους αιχμαλώτους και αγνοούμενους, ο στρατηγός Νιτζάν Αλόν, επικεφαλής της στρατιωτικής μονάδας για τους ομήρους, καθώς και ένας εκπρόσωπος της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι θέλει να περιορίσει τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σε λίγες ημέρες.
Η Χαμάς, από την πλευρά της, εκπροσωπείται από τον Χαλίλ αλ-Χάγια, κορυφαίο στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος, σύμφωνα με πληροφορίες του σαουδαραβικού καναλιού Asharq που επικαλείται η εφημερίδα The Times of Israel. Η αντιπροσωπεία της Χαμάς, η οποία έφτασε στο Κάιρο το βράδυ του Σαββάτου, έχει μεταβεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ για τη συνέχιση των συνομιλιών. Οι πρώτες επαφές θα επικεντρωθούν στις διαδικασίες απελευθέρωσης των ομήρων μέσα στις επόμενες ημέρες, με τη συνδρομή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, όπως είχε γίνει και σε προηγούμενες ανταλλαγές.
Ο αλ-Χάγια, που παρέμεινε εκτός Γάζας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, είχε πρόσφατα γλιτώσει από αποτυχημένο ισραηλινό πλήγμα στη Ντόχα. Εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά μετά την απόπειρα δολοφονίας του, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αίγυπτο.
Ο Τραμπ αυξάνει την πίεση και στις δύο πλευρές
Ο Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε δημόσια το Ισραήλ για την «προσωρινή διακοπή των βομβαρδισμών», προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα ανεχθεί καθυστερήσεις από τη Χαμάς. Δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί μια πρώτη γραμμή αποχώρησης και ότι, μόλις εγκριθεί η συμφωνία, θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και στη συνέχεια για τη «δεύτερη φάση της αποχώρησης».
Σε συνέντευξή του στο Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε μέρος της συνομιλίας του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό: «Είπα στον Μπίμπι [Νετανιάχου]: αυτή είναι η ευκαιρία σου για μια νίκη. Συμφώνησε, δεν έχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι το σχέδιό του έχει τη στήριξη «όλων των χωρών του κόσμου» και ότι ακόμη και η Χαμάς «έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά».