Η Βρετανία και η Γερμανία υπέγραψαν μια ευρεία Συνθήκη Φιλίας την Πέμπτη, εμβαθύνοντας τους δεσμούς σε τομείς που κυμαίνονται από την άμυνα έως τις μεταφορές, σε μια επίσκεψη που σηματοδοτεί το πρώτο ταξίδι του Φρίντριχ Μερτς στο Λονδίνο ως καγκελάριου, την τελευταία επίσκεψη που έχει ως στόχο να βοηθήσει στην επαναφορά των δεσμών του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
Η ημερήσια επίσκεψη του Μερτς έρχεται μετά από μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σηματοδοτώντας μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των τριών κορυφαίων δυνάμεων της Ευρώπης σε μια περίοδο απειλών για την ήπειρο και αβεβαιότητας σχετικά με τον σύμμαχό τους στις ΗΠΑ.
Η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει νέους δασμούς των ΗΠΑ από τότε που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, καθώς και ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, έναντι της ρωσικής εισβολής.
«Η Συνθήκη είναι, αφενός, ένα σημάδι της ομαλοποίησης των γερμανοβρετανικών σχέσεων μετά το Brexit», δήλωσε οΝικολάι φον Οντάρζα στο think-tank SWP του Βερολίνου. «Από την άλλη πλευρά, η συνθήκη είναι ένα σημάδι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό ως εταίρος ασφαλείας λόγω της διατλαντικής αβεβαιότητας». Η Γερμανία έχει παρόμοιες συνθήκες φιλίας με λίγες μόνο χώρες όπως η Γαλλία, υπογραμμίζοντας τη στενότητα των δεσμών τους.
Έρχεται σχεδόν μια δεκαετία αφότου η Βρετανία ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνθήκη περιλαμβάνει μια ρήτρα για αμοιβαία βοήθεια η οποία, «υπό το πρίσμα του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Βασίζεται σε μια αμυντική συμφωνία που συμφωνήθηκε πέρυσι, η οποία περιελάμβανε την κοινή ανάπτυξη όπλων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς, και έρχεται μετά τη συμφωνία της Γαλλίας και της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σχετικά με τα αντίστοιχα πυρηνικά τους οπλοστάσια.
«Κοινές εξωγωγές» σε Typhoon Eurofighter και Boxer
Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Πέμπτης, η Βρετανία και η Γερμανία δεσμεύτηκαν να«επιδιώξουν κοινές εξαγωγές» για να συγκεντρώσουν παραγγελίες από άλλες χώρες για εξοπλισμό που κατασκευάζουν από κοινού, όπως το αεροσκάφος Typhoon Eurofighter και το τεθωρακισμένο όχημα Boxer.
Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των πωλήσεων και αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανατροπή από τα προηγούμενα 10 χρόνια, όταν η Γερμανία εμπόδισε τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία να αγοράσουν Typhoon.
Τα Typhoon κατασκευάζονται από μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των BAE Systems στη Βρετανία και της Airbus στη Γερμανία, με τις διάφορες κυβερνήσεις-εταίρους να είναι υπεύθυνες για τις παραγγελίες σε διαφορετικές χώρες. Το Boxer κατασκευάζεται από μια γερμανοβρετανική κοινοπραξία, την Rheinmetall BAE Systems Land.
Ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς, η γερμανική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας, Stark, συμφώνησε επίσης να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο στη Βρετανία, την πρώτη μονάδα παραγωγής εκτός Γερμανίας, για τη δημιουργία μη επανδρωμένων συστημάτων με τεχνητή νοημοσύνη.
Πέρα από την άμυνα, η συνθήκη περιλαμβάνει επίσης μια συμφωνία για την ανάπτυξη μιας νέας απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, μέρος της προσπάθειας του Starmer να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη Βρετανία σε μια προσπάθεια να αποκρούσει το λαϊκιστικό κόμμα Reform UK.
Η Γερμανία δεσμεύτηκε να απαγορεύσει τη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης προς τη Βρετανία, με μια αλλαγή νόμου μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό θα έδινε στις αρχές επιβολής του νόμου τα εργαλεία για να διερευνήσουν αποθήκες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται από λαθρεμπόρους μεταναστών για να αποκρύψουν επικίνδυνα μικρά σκάφη που προορίζονται για παράνομες διελεύσεις προς τη Βρετανία.