«Είναι άδικο οι 161.000 κάτοικοι του νησιού να λαμβάνουν κατώτερες υπηρεσίες λόγω των απαιτήσεων των 3,6 εκατομμυρίων επισκεπτών», λέει ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης υγειονομικών υπηρεσιών, Χοσέ Μανουέλ Μαρότο, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα των υπηρεσιών, με δεδομένα τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, υπό κατάρρευση βρίσκεται η υπηρεσία ασθενοφόρων της Ίμπιζα, καθώς δέχεται υπεράριθμες κλήσεις για να περιθάλψει άτομα που έχουν υποστεί δυσάρεστες εμπειρίες από τη χρήση ναρκωτικών.
Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ένωση ασθενοφόρων, έως και το ένα τρίτο των κλήσεων έκτακτης ανάγκης προέρχονται από θαμώνες κλαμπ που έχουν πάρει ναρκωτικά στο νησί, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό για την ξέφρενη νυχτερινή του ζωή.
Σημειώνεται ότι καθώς το μεγαλύτερο κλαμπ της Ίμπιζα έχει χωρητικότητα έως και 10.000 άτομα, πρόκειται για μεγάλο αριθμό περιστατικών.
«Είναι αδιανόητο ότι επιχειρήσεις με έσοδα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως δεν μπορούν να παρέχουν αυτή την υπηρεσία, η οποία κατακερματίζει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε βάρος των ντόπιων», δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης υγειονομικών υπηρεσιών, Χοσέ Μανουέλ Μαρότο, στην εφημερίδα elDiario.es.
«Τα κλαμπ είναι υποχρεωμένα να απασχολούν νοσηλευτές και άλλο υγειονομικό προσωπικό, αλλά όχι ασθενοφόρα, το κόστος των οποίων βαρύνει τις δημόσιες υπηρεσίες», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι είναι άδικο οι 161.000 κάτοικοι του νησιού να λαμβάνουν κατώτερες υπηρεσίες λόγω των απαιτήσεων των 3,6 εκατομμυρίων επισκεπτών που δέχεται κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τον Μαρότο, μόνο ένα μεγάλο κλαμπ του νησιού χρησιμοποιεί ιδιωτική υπηρεσία ασθενοφόρων.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Psychiatry – αποτελέσματα της οποίας παραθέτει ο Guardian – μεταξύ 2010 και 2016 σημειώθηκαν 58 θάνατοι που σχετίζονταν με ναρκωτικά στην Ίμπιζα, με το μεγαλύτερο ποσοστό (36%) να αφορά νέους Βρετανούς.