Με αφορμή την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν διεξήχθη στον συνοριακό σταθμό Κούλατα–Προμαχώνας, τριμερής συνάντηση της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κας Σέβης Βολουδάκη, με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Daniel Mitov, και τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Magnus Brunner.
Προηγήθηκε συμβολική διέλευση από τη βουλγαρική στην ελληνική πλευρά και ακολούθησε συνάντηση εργασίας στο Κέντρο Επαφής του Προμαχώνα.
Η Υφυπουργός χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική για την ευρωπαϊκή ενότητα και συνεργασία, επισημαίνοντας:
«Με την ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν, οι συνοριακοί έλεγχοι ανήκουν πια στο παρελθόν. Η Ελλάδα χαιρετίζει αυτή την πολυαναμενόμενη και δίκαιη εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά συνδεόμαστε απευθείας με τις υπόλοιπες χώρες της Ζώνης Σένγκεν. Τα οφέλη είναι ξεκάθαρα: διευκόλυνση του εμπορίου, ταχύτερες μεταφορές, ώθηση στον τουρισμό και απτή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.»
Η κα Βολουδάκη υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση δίκαιη και αναγκαία για την ευρωπαϊκή συνοχή:
«Η διεύρυνση της Ζώνης Σένγκεν είναι πράξη ευθύνης και ενότητας. Η Ελλάδα υποστήριξε με συνέπεια την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας – όχι μόνο για λόγους γεωγραφικής συνέχειας, αλλά επειδή ενισχύει την πολιτική και θεσμική συνοχή της Ένωσης.»
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, η ενίσχυση των επιστροφών και η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τη σημασία της διαρκούς συνεργασίας για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, ιδιαίτερα για τις χώρες πρώτης γραμμής.
«Ως χώρες πρώτης υποδοχής, Ελλάδα και Βουλγαρία γνωρίζουν καλά τις πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα. Η φύλαξή τους, η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης και η επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας είναι θεμέλια της κοινής μας στρατηγικής.»
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αυξημένη πίεση από τη θαλάσσια διαδρομή Τομπρούκ–Κρήτης: «Το 98% των παράνομων μεταναστών που φθάνουν από τη Λιβύη προέρχονται από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σουδάν και Αίγυπτο. Δεν πρόκειται για πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες, αλλά για πρόσωπα που στην πλειοψηφία τους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας. Χρειάζεται επιχειρησιακή ετοιμότητα, συντονισμός και πολιτική βούληση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.»