Οι βαρύτατες ποινές 5 και έξι ετών που επέβαλε το Δικαστήριο σε 27 κατηγορούμενους της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, δεν στηρίζονται στον νομικό κανόνα που αναφέρει πως “κάθε ποινή πρέπει να είναι αντάξια της πράξης”.
Εδώ υπάρχει ποινή, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου παράνομες πράξεις (!) δεδομένου ότι:
1. Δεν υπάρχει περίπτωση ξεπλύματος ή μαύρου χρήματος στην λειτουργία της Τράπεζας.
2. Δεν έχουμε υπεξαίρεση έστω ενός ευρώ από τα ταμεία της.
3. Δεν έχουμε θολές διαδρομών διάφορων ποσών με άγνωστους παραλήπτες.
4. Δεν υπάρχει ούτε ένα δάνειο που να μην δόθηκε με πλήρεις εμπράγματες εξασφαλίσεις
5. ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: Δεν έχει καταγραφή ζημίας στον ισολογισμό της Τράπεζας από αυτούς τους δανεισμούς.
6. Με βάση τα παραπάνω ο Εισαγγελέας – που η δουλειά του είναι να καταδικάζει – είχε προτείνει ΑΘΩΩΣΗ για όλους.
Συνεπώς ποια είναι ακριβώς η παρανομία που επέφερε τέτοιες εξωπραγματικές ποινές;
Πέραν αυτών έχουμε και κάτι ακόμα χειρότερο. Σοβαροί επιχειρηματίες της Πάτρας κλήθηκαν να ενισχύσουν της Τράπεζα όταν ιδρύθηκε με δυο τρόπους: α) Μπαίνοντας στο ΔΣ για να ενισχύσουν την φήμη και το κύρος της και β) Μεταφέροντας τους λογαριασμούς τους σε αυτήν ώστε να την ενισχύσουν.
Οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν εξοφλήσει πλήρως όλους τους δανεισμούς τους και στην ουσία ποτέ δεν αναμίχθηκαν στις αποφάσεις των δανείων. Έβλεπαν ότι υπήρχαν υποθήκες και ομόφωνες εγκρίσεις των στελεχών της Τράπεζας και τις αποδεχόντουσαν. Όλοι μας αυτό θα κάναμε. Τώρα είναι με 5 χρόνια φυλακή απλώς γιατί κλήθηκαν να βοηθήσουν ένα εγχείρημα της Πάτρας.
Είναι βέβαιον ότι οι ποινές αυτές θα εξαφανιστούν στο Εφετείο όταν θα επιβληθεί η αλήθεια και η πραγματικότητα. Και τέλος να πούμε και αυτό: Την Τράπεζα την έκλεισαν ΕΕ και η τότε κυβέρνηση, όχι οι 27.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ