Σε ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο οφείλεται η εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο διαχειριστής του πορτογαλικού δικτύου.
Η REN εξήγησε ότι λόγω των ακραίων θερμοκρασιακών διακυμάνσεων στο εσωτερικό της Ισπανίας, υπήρξαν ανώμαλες ταλαντώσεις σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης, κάτι που ονομάζεται «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση» (induced atmospheric vibration). Αυτές οι ταλαντώσεις προκαλούν αστοχίες συντονισμού στα ηλεκτρικά συστήματα. Κατά τη REN είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που θα χρειαστεί μια εβδομάδα για να διορθωθεί.
Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές στο βόρειο, νότιο και δυτικό τμήμα της Ισπανίας
Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε «πολυάριθμες περιοχές στο βόρειο, νότιο και δυτικό τμήμα» της Ισπανίας, ανακοίνωσε ο ισπανικός διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica λίγο πριν τις 17:00 (ώρα Ισπανίας, 18:00 ώρα Ελλάδας), μετά το μαζικό μπλακάουτ που πλήττει τη χώρα από τις 12:30 (τοπική ώρα).
Κόστα: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση»
Την ίδια ώρα, ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σημερινή διακοπή ρεύματος προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση.
Ο Κόστα ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Λουίς Μοντενέγκρο, ενώ οι διαχειριστές του δικτύου και στις δύο χώρες «εργάζονται για τον εντοπισμό της αιτίας και την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» κυβερνοεπίθεσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε επίσης ότι η βλάβη αναμένεται να αποκατασταθεί «εντός των επόμενων ωρών».
Πάντως, η διαχειρίστρια εταιρεία του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (REN) στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι είναι «αδύνατον να προβλέψει» πότε θα επανέλθει η τροφοδοσία στη χώρα. «Προς το παρόν, είναι ακόμη αδύνατον να προβλέψουμε πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε.
Τι είναι η «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση» – Διαβάστε το tweet του Θοδωρή Κολυδά
Στην «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση» έχουν αποδώσει οι Αρχές στην Πορτογαλία το μαζικό μπλακάουτ που έχει ταλαιπωρήσει και τις δύο χώρες. Ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της2 ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί ποια είναι τα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν τη δόνηση, προσθέτει όμως ότι είναι και φαινόμενο που χρειάζεται εξήγηση από ηλεκτρολόγο μηχανικό.
Madrid Open: Αναβλήθηκαν οι αγώνες Τσιτσιπά και Σάκκαρη
Το μπλακ άουτ που ταλαιπωρεί όλη την Ισπανία οδήγησε τους διοργανωτές του Madrid Open στην απόφαση να ακυρώσουν όλους τους αγώνες σήμερα Δευτέρα.
Σκηνικό απόλυτου χάους στα αεροδρόμια λόγω του μπλακ άουτ – Διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των τρένων στην Ισπανία
Το κολοσσιαίο μπλακάουτ που πλήττει την ιβηρική χερσόνησο είχε συνέπειες και στις αερομεταφορές καθώς επηρεάστηκαν οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις σε ορισμένα μεγάλα αεροδρόμια, όπως είναι αυτά της Λισαβόνας, της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, ανακοίνωσε ο Eurocontrol.
Η Κομισιόν σε επαφή με Ισπανία και Πορτογαλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ισπανικές και πορτογαλικές Αρχές για το μαζικό μπλακάουτ. Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Σε επαφή με τους ηγέτες των δύο χωρών είναι και ο Αντόνιο Κόστα, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και σήμερα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.