Ο Γιαΐρ Λάπιντ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, εξέφρασε τον φόβο του για μια «πολιτική δολοφονία» με αφορμή την «εκστρατεία υποκίνησης μίσους» εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ, τον οποίον απέπεμψε η κυβέρνηση Νετανιάχου.
«Ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή. Αν δεν το σταματήσουμε αυτό, θα υπάρξει μια πολιτική δολοφονία, ίσως και περισσότερες. Εβραίοι θα σκοτώνουν Εβραίους», είπε ο Λάπιντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ, σημειώνοντας ότι «οι σοβαρότερες απειλές» έχουν ως στόχο τον Ρόνεν Μπαρ, αρχηγό της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας.
Η απόλυση του Μπαρ από την κυβέρνηση θεωρείται από την αντιπολίτευση και από τη γενική εισαγγελέα του κράτους ένδειξη «απολυταρχικής παρεκτροπής» της εξουσίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο κάλεσε στις 9 Απριλίου την κυβέρνηση και τη γενική εισαγγελία να βρουν μια συμβιβαστική λύση μετά το εβραϊκό Πάσχα που μόλις τελείωσε.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο Μπαρ ενδέχεται να παραιτηθεί σύντομα, βάζοντας έτσι τέλος στο πολιτικό και δικαστικό θρίλερ.
Ο Λάπιντ, ο αρχηγός του κεντρώου κόμματος Yesh Atid, εκτιμά ότι ο Μπαρ θα έπρεπε να παραιτηθεί, λόγω της αποτυχίας της υπηρεσίας του να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Παραδέχτηκε επίσης ότι η κυβέρνηση μπορεί να τον απολύσει νόμιμα. Επέκρινε όμως τον Νετανιάχου επειδή, όπως λέει, δεν κάνει τίποτα για να εμποδίσει την «εκστρατεία υποκίνησης μίσους» εναντίον του Μπαρ.
Για να στηρίξει τα λεγόμενά του, ο Λάπιντ παρουσίασε στιγμιότυπα οθόνης με απειλές θανάτου για τον Ρόνεν Μπαρ, από αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Υποστήριξε ότι η ανακοίνωση της απόλυσής του και οι επικρίσεις ορισμένων υπουργών σε βάρος του οδήγησαν σε αυτές τις απειλές.
«Σταματήστε το», τόνισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου. «Αντί να στηρίζεται την υποκίνηση μίσους, στηρίξτε τη Σιν Μπετ, τις δυνάμεις ασφαλείας, τα συστήματα που διατηρούν στη ζωή αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.
Η δολοφονία του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν το 1995 από έναν Εβραίο εξτρεμιστή, έπειτα από μια βίαιη εκστρατεία εναντίον του, προκάλεσε σοκ στο Ισραήλ. Ορισμένοι είχαν κατηγορήσει τότε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι δεν εμπόδισε αυτήν την υποκίνηση μίσους.