Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν χάσει τη ζωή τους από τους σημερινούς σεισμούς, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Αρχικά, το Ινστιτούτο έκανε λόγο για ενδεχόμενο χιλιάδων νεκρών, ωστόσο αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή του.
Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία «ο πληθυσμός στην περιοχή αυτή (που εκδηλώθηκε ο σεισμός) διαμένει σε δομές που είναι ευάλωτες σε σεισμικές δονήσεις, αν και υπάρχουν ανθεκτικές δομές».
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι πέθαναν μετά την άφιξη σε νοσοκομείο της Μιανμάρ
Παραμένουν οι φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετά τον σεισμό. Γιατρός δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μεγάλο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, μετά τον τεράστιο σεισμό.
«Περίπου 20 άνθρωποι πέθαναν αφού έφτασαν στο νοσοκομείο μας μέχρι στιγμής. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν», δήλωσε ο γιατρός του γενικού νοσοκομείου 1.000 κλινών στη Ναϊπιντάου, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Επιχειρήσεις διάσωσης σχεδιάζει η Μιανμάρ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης
Θολή παραμένει η κατάσταση στη Μιανμάρ, όπου οι πληροφορίες είναι ελεγχόμενες και ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, απευθύνουν εκκλήσεις για να υπάρξει πρόσβαση.
Κι ενώ η Μιανμάρ έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι περιοχές, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σχεδιάζονται επιχειρήσεις διάσωσης το συντομότερο δυνατόν.
Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει άμεσα έρευνες για τις ζημιές και σχεδιάζει να διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης το συντομότερο δυνατό.
Καθησυχαστική η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης
Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πεατονγκτάρν Σιναουάτρα επέστρεψε εσπευσμένα από το Πουκέτ στην Μπανγκόκ, όπου είχε επείγουσα σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού.
Η πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η περιοχή που επλήγη είναι περιορισμένη. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 17 μετασεισμοί, οι οποίοι αναμένεται ότι θα μειωθούν σταδιακά. Σύμφωνα με την Σιναουάτρα, δεν υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι.
Οι κάτοικοι των πολυκατοικιών μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ παρέτεινε το κλείσιμο δημοσίων πάρκων. Τα μέσα σταθερής τροχιάς έχουν διακόψει τη λειτουργία τους για λόγους ασφαλείας, ωστόσο θα υπάρξουν πρόσθετα δρομολόγια με λεωφορείο.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη Μιανμάρ να επιτρέψει την πρόσβαση σε βοήθεια
Έκκληση προς τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία.
Ο ερευνητής Τζο Φρίμαν τόνισε ότι η στρατιωτική χούντα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
«Αυτός ο σεισμός δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εσωτερικά εκτοπισμένοι από τις ένοπλες συγκρούσεις που μαίνονται μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021. Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια φέτος. Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις των περικοπών της αμερικανικής βοήθειας στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες στη χώρα μόλις έχουν αρχίσει να φαίνονται», δήλωσε.
Ο Φρίμαν δήλωσε ότι η περιορισμένη πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχει σαφής εικόνα της έκτασης των ζημιών και των απωλειών για κάποιο χρονικό διάστημα».
«Η κεντρική Μιανμάρ, που πιστεύεται ότι είναι το επίκεντρο του σεισμού, έχει καταστραφεί από στρατιωτικές αεροπορικές επιδρομές και συγκρούσεις μεταξύ ομάδων αντίστασης και του στρατού. Ο στρατός της Μιανμάρ έχει μακρόχρονη πρακτική να αρνείται τη βοήθεια σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ομάδες που αντιστέκονται σε αυτόν. Πρέπει να επιτρέψει αμέσως την απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να άρει τα διοικητικά εμπόδια που καθυστερούν τις εκτιμήσεις αναγκών».