• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
Molonoti News
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti News
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
molonoti.gr
No Result
View All Result

Μεταναστευτικό: 748.709 ο αριθμός των νόμιμα διαμενόντων στην Ελλάδα

Molonoti από Molonoti
28 Μαρτίου 2023
σε Ελλάδα
5
0
Μεταναστευτικό: 748.709 ο αριθμός των νόμιμα διαμενόντων στην Ελλάδα
8
SHARES
128
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό μεταναστών που διαμένουν στην Ελλάδα, τις άδειες παραμονής, τις μεταναστευτικές ροές και τις αιτήσεις ασύλου, μεταξύ άλλων, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Δεύτερο κατάστημα για την Coffee Island στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας

Κανονικά θα συμμετάσχουν στην «Πορεία προς της Γάζα» οι 42 Έλληνες-Γιατί κρατήθηκαν στο Κάιρο

Σε ψυχιατρική κλινική με εισαγγελική εντολή για τη μητέρα του βρέφους που πέθανε στην Πάρο

Ειδικότερα, καταγράφεται ότι 748.709 μετανάστες διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα μέχρι το Φεβρουάριο του 2023, σημειώνοντας μια μικρή μείωση σε σχέση με πριν έξι μήνες. (Τον Αύγουστο του 2022 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 754.862 άτομα). 

Από αυτούς, το 30% είναι πολίτες ΕΕ και ομογενείς, το 62% πολίτες τρίτων χωρών με ισχυρή άδεια διαμονής και το 8% είναι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας (προσφυγικό καθεστώς ή επικουρική προστασία) με ενεργές Αδειες Διαμονής Ενιαίου Τύπου (ΑΔΕΤ).

Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές από την Ουκρανία, λόγω της ρωσικής εισβολής, συνολικά, μέχρι 28/2/2023 έχουν υποβληθεί 23.661 ηλεκτρονικές αιτήσεις και έχουν εκδοθεί 22.279 Αδειες Προσωρινής Προστασίας.  

Αδειες διαμονής   

Οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2023, ανέρχονται συνολικά σε 463.177, παρουσιάζοντας μείωση κατά 32% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 και κατά 0,46% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.   

Οι τρεις κορυφαίες χώρες προέλευσης πολιτών τρίτων χωρών με άδειες διαμονής σε ισχύ, είναι η Αλβανία με ποσοστό 60,0%, η Κίνα με 5,0% και ακολουθεί η Γεωργία με ποσοστό 4,3%.   

Τον Φεβρουάριο του 2023, κατατέθηκαν συνολικά 15.807 αιτήματα (7.370 αρχικής χορήγησης και 8.437 ανανέωσης) μειωμένα κατά 19% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 και από την σύγκριση με τα αντίστοιχα αιτήματα που κατατέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 εμφανίζονται επίσης μειωμένα κατά 29%.   

Ακόμα, εκδόθηκαν 10.232 άδειες διαμονής μειωμένες κατά 6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 και επίσης μειωμένες κατά 10% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2022.

Ισχυρές Αδειες Επενδυτή

Οι συνολικές άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή (αρχικές και ανανεώσεις) που ισχύουν τον Φεβρουάριο του 2023 ανέρχονται σε 11.884. Οι 10.105 (ποσοστό 85%) αφορούν αρχικές χορηγήσεις και οι 1.779 (ποσοστό 15%) αφορούν ανανεώσεις.    

Η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας, είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 62,5% και ακολουθούν κατά πολύ μικρότερα μεγέθη οι υπήκοοι Τουρκίας (6,6%) και Λιβάνου (4,6%).

Μεταναστευτικές ροές

Μειωμένες κατά 49% παρουσιάζονται οι μεταναστευτικές ροές κατά τον Φεβρουάριο του 2023 σε σχέση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, φτάνοντας τις 841.

Ειδικότερα, ως προς την κατανομή τους, εμφανίζεται μείωση 53% στο Φυλάκιο στον Έβρο και 49% συνολικά στα νησιά.

Οι επιστροφές

Στο ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν 448 επιστροφές πολιτών τρίτων χωρών στις χώρες προέλευσής τους. Αναλυτικότερα, πρόκειται για 168 αναγκαστικές επιστροφές, 49 οικειοθελείς, 226 μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και πέντε που αφορούσαν ασυνόδευτα ανήλικα, σχηματίζοντας έτσι τον λόγο αποχωρήσεων έναντι αφίξεων 53:100.

Οι μεταφορές στην ενδοχώρα

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 699 μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα, εμφανίζοντας ποσοστό αύξησης της τάξεως του 104%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Διαμένοντες σε δομές του υπουργείου

Συνολικά, οι διαμένοντες σε δομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην Επικράτεια για τον Φεβρουάριο 2023 ανέρχονται στις 13.798, από 29.071 τον Φεβρουάριο του 2022 και 14.766 τον Ιανουάριο του 2023. Από αυτούς, στα νησιά διέμεναν 4.438 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση 8% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ στην ενδοχώρα διέμεναν 9.622 αιτούντες άσυλο, αριθμός μειωμένος κατά 5% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023.   

Εξετάζοντας την κατανομή των διαμενόντων για τον Φεβρουάριο του 2023 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, παρατηρείται μείωση 35% στις Δομές, αύξηση 54% στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων, μείωση 75% στο Φυλάκιο και αύξηση 416% στα Κ.Υ.Τ. της ενδοχώρας στα οποία υπολογίζονται πλέον και τα Κ.Υ.Τ. Διαβατών και Μαλακάσας. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, καταγράφεται μείωση 10% στις Δομές και οριακή αύξηση 0,06% σε Κ.Υ.Τ./Κ.Ε.Δ.   

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι σε όλη την επικράτεια, οι διαμένοντες στις Δομές και στα Κ.Υ.Τ./Κ.Ε.Δ. αποτελούν κατά μέσο όρο το 0,13% του πληθυσμού βάσει της απογραφής του 2021 και παράλληλα, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας είναι κάτω από το 0,15% με εξαίρεση τις Περιφέρειες του Βόρειου Αιγαίου (1,58%), της Ηπείρου (0,48%), του Νοτίου Αιγαίου (0,34%) και της Στερεάς Ελλάδας (0,30%).   

Αιτήματα Ασύλου   

Μείωση παρουσιάζεται και στα αιτήματα ασύλου, τα οποία φτάνουν τα 2.912 για τον Φεβρουάριο, με το 82% αυτών να αφορά σε αρχικά αιτήματα. Η μείωση αγγίζει συνολικά το 30,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο και εντοπίζεται τόσο στα αρχικά αιτήματα (-31%) όσο και στα μεταγενέστερα (-29%).

Την ίδια στιγμή, μόνο για τον Φεβρουάριο 2023, κατατέθηκαν 148 αιτήματα ασύλου από ασυνόδευτους ανήλικους, τα οποία είναι μειωμένα κατά 42% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2023.

Το πρώτο δίμηνο του 2023, η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο προήλθαν από το Αφγανιστάν (13,8%), το Πακιστάν (13,0%), την Παλαιστίνη (10,1%), τη Συρία (7,3%) και την Αίγυπτο 6,0%. Από τα συνολικά 7.103 αιτήματα ασύλου που κατατέθηκαν το 1ο δίμηνο του 2023, το 76% αφορά άνδρες και το 24% γυναίκες. Το 22% αφορά ανήλικους (το 11,8% είναι κάτω των 13 ετών), το 60% προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 18-34 έτη και το 18% από την ηλικιακή ομάδα 35-64 έτη.   

Καταληκτικές Πράξεις σε α’ και β’ βαθμού και εκκρεμότητες

Ως προς το είδος της απόφασης, οι αιτούντες άσυλο που έχουν λάβει το 1ο δίμηνο του 2023 θετική απόφαση σε α’ και β’ βαθμό ανέρχονται συνολικά σε 2.249 (Παλαιστίνη (31,6%), Αφγανιστάν (15,2%), Ιράκ (14,2%), Συρία (7,4%) και Σομαλία (5,5%)). Τα ποσοστά ανδρών-γυναικών ανέρχονται σε 70% και 30% αντίστοιχα. Επίσης, το 29% αφορά ανήλικους, το 59% προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 18-34 έτη και το 12% από την ηλικιακή ομάδα 35-64 έτη.

Ειδικότερα, το 1ο δίμηνο του 2022, συνολικά 114 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν λάβει θετική απόφαση σε α’ βαθμό, προερχόμενοι από το Αφγανιστάν (43%), τη Σομαλία (34%) και τη Συρία (6%).

Τον Φεβρουάριο του 2023 οι 3.572 καταληκτικές πράξεις α’ βαθμού αναλύονται σε 25% θετικές αποφάσεις, 41% αρνητικές και 34% πράξεις διακοπής, παραιτήσεις και αρχειοθετήσεις υποθέσεων. Όσον αφορά στις πράξεις β’ βαθμού, από τις 1.881 οι 6,5% αφορούν σε θετικές αποφάσεις, το 91,0% αρνητικές και το 2,5% σε διακοπές, παραιτήσεις και αρχειοθετήσεις.   

Ως προς τις εκκρεμότητες, παρουσιάζεται συνολική μείωση κατά 40% τον Φεβρουάριο του 2023 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 (μείωση 98% στις προ-καταγραφές, 39% στις αποφάσεις α’ βαθμού και 8% στις αποφάσεις β’ βαθμού). Στη σύγκριση του Φεβρουαρίου του 2023 με τον Ιανουάριο του 2023, παρατηρείται μεταβολή στις συνολικές εκκρεμότητες της τάξης του -5% και αναλυτικά οι εκκρεμότητες των προ-καταγραφών παρουσίασαν μείωση κατά 65%, των αποφάσεων α’ βαθμού 3% και των αποφάσεων β’ βαθμού 10%.

Προσφυγές και Εκκρεμότητες   

Συνολικά, αναφορικά με τις προσφυγές, αυτές εμφανίζονται μειωμένες κατά 8,2% για το πρώτο δίμηνο του 2023 (κατατέθηκαν 2.669 προσφυγές) σε σχέση με τις προσφυγές που κατατέθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2022, με κύριες χώρες προέλευσης το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν. Μέσος χρόνος έκδοσης αποφάσεων β’ βαθμού είναι 90 ημέρες από την ημέρα κατάθεσης και 52 ημέρες από την ημέρα εξέτασης. 

Οι εκκρεμότητες που παραμένουν μέχρι τις 28/02/2023 ανέρχονται στις 4.434, αφορούν προσφυγές που εξετάστηκαν από το Μάρτιο του 2022 ως τον Φεβρουάριο του 2023 (2.581 εκκρεμότητες) ή θα εξεταστούν μέχρι τον Ιούνιο του 2023 (1.853 εκκρεμότητες) και παρουσιάζουν μείωση 10% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023. 

 

Tags: Ελλάδα
Share3Tweet2
Molonoti

Molonoti

Προτείνουμε για εσάς:

Δεύτερο κατάστημα για την Coffee Island στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας

13 Ιουνίου 2025
0
126
Δεύτερο κατάστημα για την Coffee Island στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας

Με φόντο την επιτυχία του πρώτου καταστήματος στο πολυσύχναστο Γκουργκάον, η Coffee Island συνεχίζει δυναμικά την αναπτυξιακή της πορεία στην ινδική αγορά, ανοίγοντας το δεύτερο κατάστημά της, αυτή...

ΠερισσότεραDetails

Κανονικά θα συμμετάσχουν στην «Πορεία προς της Γάζα» οι 42 Έλληνες-Γιατί κρατήθηκαν στο Κάιρο

13 Ιουνίου 2025
0
126
Κανονικά θα συμμετάσχουν στην «Πορεία προς της Γάζα» οι 42 Έλληνες-Γιατί κρατήθηκαν στο Κάιρο

Ευχάριστα τα νέα για τους συνολικά Ελεύθεροι που 42 Έλληνες πολίτες που θα συμμετάσχουν στην «Πορεία προς τη Γάζα», οι οποίοι μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο του Καΐρου κρατήθηκαν...

ΠερισσότεραDetails

Σε ψυχιατρική κλινική με εισαγγελική εντολή για τη μητέρα του βρέφους που πέθανε στην Πάρο

13 Ιουνίου 2025
0
128
Σε ψυχιατρική κλινική με εισαγγελική εντολή για τη μητέρα του βρέφους που πέθανε στην Πάρο

Ελεύθερη με περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την παρακολούθηση ψυχολογικών συνεδρίων, ενώ διετάχθη και η ακούσια νοσηλεία της σε ψυχιατρική κλινική, για τη μητέρα...

ΠερισσότεραDetails

Κρίσιμη μάχη στην Εντατική του ΠΠΝΠ για τα 2 παιδιά που ανασύρθηκαν από τον Άραχθο

13 Ιουνίου 2025
0
131
Κακουργηματικές διώξεις για 40 θανάτους στη ΜΕΘ νοσοκομείου την περίοδο της πανδημίας

Η κατάσταση της υγείας των παιδιών, που ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από τον ποταμό και νοσηλεύονται από προχθές διασωληνωμένα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου, παραμένει εξαιρετικά...

ΠερισσότεραDetails

Σορός άνδρα εντοπίστηκε σε κατάσβεση φωτιάς

13 Ιουνίου 2025
0
126
Χειροπέδες και στον πατέρα του 26χρονου που ξυλοκόπησε τον παππού του

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Παραλίμνι Σερρών, όταν εντόπισαν την σορό ενός άνδρα. Στο...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    Πρεμιέρα για τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

    Πρεμιέρα για τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

    1 Ιανουαρίου 2024
    126
    Βόρεια Κορέα: Πυραυλική άσκηση για χρήση τακτικών πυρηνικών

    Βόρεια Κορέα: Πυραυλική άσκηση για χρήση τακτικών πυρηνικών

    3 Σεπτεμβρίου 2023
    127
    Συνεχίζεται το ξήλωμα πάνελ από το στέγαστρο Καλατράβα-Τι γίνεται με την συναυλία των Coldplay

    Συνεχίζεται το ξήλωμα πάνελ από το στέγαστρο Καλατράβα-Τι γίνεται με την συναυλία των Coldplay

    6 Φεβρουαρίου 2024
    126

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.