Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της ΔΥΠΑ που υλοποιήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Εργασίας. Ποια ήταν αυτή; Επέλεξε τα voucher για την επιμόρφωση των ενδιαφερομένων και όχι τους πανελλαδικούς διαγωνισμούς που έδιναν το σύνολο των προγραμμάτων σε ελάχιστες μεγάλες εταιρείες.
Με την εφαρμογή των voucher, η αγορά στην Επαγγελματική Κατάρτιση κινήθηκε πανελλαδικά, αφού σε όλους τους νομούς της χώρας υπάρχουν πιστοποιημένα από το Υπ. Παιδείας, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης τα οποία:
α) Ενημέρωσαν και ενέταξαν στα προγράμματα άτομα με ανάγκη κατάρτισης, εντοπίζοντας υποψηφίους ακόμη και σε χωριά του νομού τους.
β) Αξιοποίησαν εκπαιδευτές της περιοχής τους.
γ) Ολοκλήρωσαν με μεγάλη επιτυχία και σε έξι μόλις μήνες, προγράμματα που αφορούσαν 100.000 ενδιαφερόμενους.
Στελέχη του κλάδου της Κατάρτισης εκτιμούν ότι η μεγάλη αυτή επιτυχία των voucher, (ταχύτητα, ποιότητα, διεύρυνση καταρτισμένων), τόνωσε, αναβάθμισε και εξυγίανε τον κλάδο και αυτό αξίζει να συνεχιστεί.
Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2025 θα πρέπει να έχουν επιμορφωθεί μέσω ΔΥΠΑ 500.000 καταρτιζόμενοι, δηλαδή απομένουν περίπου 300.000 θέσεις. Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των έργων, είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί και στην πράξη ότι μέσω των voucher, η κατάρτιση στην Ελλάδα αναβαθμίζεται και μπορεί να παράγει τα προσδοκώμενα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
Πάνω από 250 ΚΔΒΜ, λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα με πάνω από 4.000 εργαζόμενους. Από την Κάλυμνο μέχρι το Αλιβέρι και από την Χίο μέχρι την Φλώρινα, πιστοποιημένα ΚΔΒΜ μπορούν να εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές πολιτικές για την διαρκή κατάρτιση των πολιτών της.