Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης και διασύνδεσης του ακαδημαϊκού έργου, που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ίδρυμα ανέπτυξε συνεργασία με το Imperial College London, έναν από τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε παγκόσμια κλίμακα.
Η πρωτοβουλία διαμορφώθηκε κατόπιν της συμβολής μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Μάχης Γεωργακοπούλου, του αρμόδιου Αντιπρύτανη Στρατηγικής Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Διονύσιου Μαντζαβίνου, καθώς και του Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Αθανάσιου Σκόδρα.
«Αξιοποιώντας την προσωπική μας σχέση με το ακαδημαϊκό προσωπικό του Imperial College – ο συνάδελφος Καθηγητής Αθανάσιος Σκόδρας από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του πανεπιστημίου Πατρών κι εγώ ως απόφοιτος του Imperial – καλλιεργήσαμε την ιδέα οι δικοί μας φοιτητές να επωφελούνται από μία σειρά 4 ή 5 προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία στην Αγγλία είναι συνήθως 12μηνης διάρκειας», λέει o Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης, Καθηγητής Διονύσιος Μαντζαβίνος.
Πιο αναλυτικά, «οι δικοί μας φοιτητές από το συγκεκριμένο τμήμα Ηλεκτρολόγων, έχοντας ολοκληρώσει τα τέσσερα πρώτα έτη σπουδών, θα κάνουν τα μαθήματα του πέμπτου και τελευταίου έτος των σπουδών τους στο Imperial College ως μεταπτυχιακό.
Επειδή στη Βρετανία, το πρόγραμμα σπουδών μαζί με το μάστερ είναι τετραετές για τους μηχανικούς – ενώ σε εμάς, πέντε – οι φοιτητές μας θα γίνονται δεκτοί για το μάστερ, αφού θα έχουν ολοκληρώσει τα τέσσερα χρόνια σπουδών στο πανεπιστήμιο Πατρών – και ας μην έχουν λάβει ακόμη πτυχίο. Επομένως, αφού παρακολουθήσουν επιτυχώς το πέμπτο έτος στη Μ.Βρετανία, επιστρέφοντας στην Ελλάδα θα πάρουν το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου και μετά από λίγο διάστημα, έχοντας καλύψει και τις απαιτήσεις του μάστερ του Imperial, θα πάρουν και το μάστερ από την Αγγλία. Το σχήμα αυτό είναι εξαιρετικό, γιατί ουσιαστικά με τα μαθήματα ενός έτους θα πάρουν δύο πτυχία – το δίπλωμα που θα έπαιρναν έτσι και αλλιώς συν ένα μάστερ», καταλήγει ο ίδιος.
Τα «αγκάθια»
Αν και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν δύο ‘αγκάθια’ οικονομικής φύσης, σύμφωνα με τον Καθηγητή Μαντζαβίνο: «Τα δίδακτρα είναι υπέρογκα – περίπου 40.000 λίρες. Για τους δύο πρώτους φοιτητές, που θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο του 2025, έχουμε ήδη λύσει το πρόβλημα – από πλευράς Imperial, επειδή λόγω Brexit έχουν χάσει τους μισούς φοιτητές τους, έλαβαν την απόφαση να καλύψουν τα μισά δίδακτρα, δηλαδή τις 20.000 λίρες για τους ευρωπαίους φοιτητές».
Και συνεχίζει: «Και εμείς από την πλευρά μας, ως Πανεπιστήμιο Πατρών, αποφασίσαμε, τουλάχιστον για φέτος, να καλύψουμε τα υπόλοιπα, οπότε να πάνε δύο δικοί μας φοιτητές να κάνουν μάστερ στη Μεγάλη Βρετανία δωρεάν. Να σημειωθεί, ότι έχουμε ήδη τις τρεις πρώτες αιτήσεις από Έλληνες φοιτητές – εμείς μπορούμε να καλύψουμε τους δύο, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τον τρίτο – ενώ και οι τρεις, έχουν λάβει προσφορά – «conditional offer», όπως ονομάζεται – από το Imperial. Την πλευρά των φοιτητών, θα βαρύνει μόνο η δαπάνη διαβίωσής τους. Ευελπιστούμε να στέλνουμε έως πέντε φοιτητές στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εφόσον εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση».
Αναφορικά με την εξεύρεση λύσης στο θέμα της χρηματοδότησης, ο Καθηγητής Μαντζαβίνος εμφανίζεται αισιόδοξος, καθώς το αντικείμενο των ηλεκτρολόγων, όπως και της πληροφορικής έχει μεγάλη απασχολησιμότητα στην αγορά εργασίας. «Προσβλέπουμε στην υποστήριξη εταιρειών, κυρίως της Βρετανίας και όχι μόνο, που θα ήθελαν να χρηματοδοτήσουν αυτούς τους άριστους απόφοιτους ώστε να τους απορροφήσουν στη συνέχεια».
Όπως επισημαίνεται, η συνεργασία αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα των δύο Ιδρυμάτων. Επικεντρώνεται σε κοινούς τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων, την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους φοιτητές και τους ερευνητές. Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για διεθνείς συνεργασίες, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Πατρών και τη δικτύωσή του με ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου.
Σχετικά με τις συμπράξεις ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για συμπράξεις μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων για κοινά μεταπτυχιακά, στην ενδεικτική λίστα συμπεριλαμβάνονται δύο προτάσεις από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη Διεθνοποίησης, Καθηγητή Μαντζαβίνο, «από το σύνολο των προτάσεων, που έχουν υποβληθεί από τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι 33 είναι με αμερικάνικα πανεπιστήμια, οι 82 με ευρωπαϊκά και οι υπόλοιπες είναι με πανεπιστήμια της Ωκεανίας και της Ασίας.
Το πανεπιστήμιο Πατρών υπέβαλε εννέα προτάσεις: τέσσερις με Κυπριακά πανεπιστήμια – το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου – δύο με αμερικανικά, δύο με ευρωπαϊκά – στη Ρώμη – και μία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν. Στη λίστα, έχουν συμπεριληφθεί μόνο οι δύο προτάσεις με τα αμερικάνικα πανεπιστήμια».