Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ίδιους πόρους –ουσιαστικά με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη ή στην ταράτσα– παραμένει ο μοναδικός τρόπος για να κατεβάσετε το ενεργειακό κόστος του σπιτιού σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Απαιτείται επένδυση, αλλά αυτή μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε μια χρονική περίοδο πέντε έως επτά ετών, κάτι που εξαρτάται από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: όσο μεγαλύτερη τόσο μειώνεται ο χρόνος της απόσβεσης.
Εδώ και μερικές εβδομάδες, το τοπίο όσον αφορά το πλαίσιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από οικιακούς καταναλωτές έχει αλλάξει ριζικά. Με το προηγούμενο καθεστώς, που ίσχυσε μέχρι και το τέλος της άνοιξης, ο ιδιοκτήτης εγκαθιστούσε το σύστημα και προχωρούσε σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή είτε καταναλωνόταν επιτόπου, είτε αποθηκευόταν σε μια μπαταρία για κατανάλωση τις βραδινές ώρες που δεν θα υπήρχε παραγωγή, είτε διοχετευόταν στο δίκτυο της ΔΕΗ για… λογιστική αποθήκευση (δημιουργούνταν ένας «κουμπαράς», τον οποίο μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο ενδιαφερόμενος όποτε ήθελε σε βάθος τριετίας). Ήταν, επομένως, μια διαδικασία διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να μπαίνει στην εξίσωση κάποια οικονομική αποζημίωση. Επίσης, για την εγκατάσταση υπήρχαν οι επιδοτήσεις του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», οι οποίες έχουν πλέον λήξει.
Πουλώντας φθηνά, αγοράζοντας ακριβά
Το νέο σύστημα (το οποίο αποκαλείται net billing) διαχειρίζεται εντελώς διαφορετικά την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Η ποσότητα είτε καταναλώνεται την ώρα που παράγεται, είτε αποθηκεύεται σε μια τοπική μπαταρία για αξιοποίηση τις ώρες που δεν υπάρχει ήλιος, είτε πωλείται στο δίκτυο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Το μυστικό είναι ότι η τιμή καθορίζεται με βάση τα δεδομένα στη χρηματιστηριακή αγορά για την ώρα παραγωγής. Επειδή όμως τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες της ηλιοφάνειας υπάρχει άφθονη παραγωγή ρεύματος από τις ανανεώσιμες πηγές, η τιμή του ρεύματος που θα εισπράττει ο παραγωγός όταν θα «πουλάει» θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με αυτήν που θα πληρώνει όταν θα καταναλώνει. Για παράδειγμα, μία κιλοβατώρα μπορεί να πωλείται προς 5-6 λεπτά τις πρωινές ώρες και το βράδυ να πρέπει κάποιος να την αγοράσει πίσω προς 15 λεπτά, δηλαδή τρεις φορές ακριβότερα.
Τι συμφέρει λοιπόν; Να γίνεται μια μεγαλύτερη επένδυση και να εγκαθίσταται μπαταρία, ούτως ώστε αντί να πωλείται φθηνά η ενέργεια, να αποθηκεύεται και στη συνέχεια να καταναλώνεται τις βραδινές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής δεν θα αγοράζει ακριβά, αλλά θα χρησιμοποιεί τη δική του παραγωγή, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τον τελικό λογαριασμό του ρεύματος.
Η έκπτωση φόρου στα φωτοβολταϊκά είναι ίση με το 100% της δαπάνης για την εγκατάσταση, ενώ προστίθεται και ένα 33% για τα υλικά.
Επιδοτήσεις μπορεί να μην υπάρχουν πλέον, υπάρχει όμως η δυνατότητα να εξασφαλίσει κάποιος μείωση του φόρου εισοδήματος για μία πενταετία αν προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού. Η έκπτωση φόρου είναι ίση με το 100% της δαπάνης για την υπηρεσία εγκατάστασης, ενώ προστίθεται σε αυτό το ποσό και ένα 33% για τα υλικά. Αν λοιπόν η εγκατάσταση έχει κοστίσει 3.000 ευρώ και τα υλικά επιπλέον 6.000 ευρώ, από τον φόρο εισοδήματος αφαιρούνται 4.000 ευρώ, με το ποσό αυτό να «σπάει» στις επόμενες πέντε φορολογικές δηλώσεις.