Με δύο έργα που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό το 1.4 εκ ευρώ, το Αρχαίο Ωδείο Πάτρας θα εμφανιστεί και πάλι στους Πατρινούς αλλά και στους επισκέπτες, στην μορφή που είχε κατά την ρωμαϊκή περίοδο.
Οι μελέτες που έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο βασίζονται σε συγκεκριμένα για να επανέλθει το μνημείο στην μορφή που είχε κατά την αρχαιότητα.
Έχει ήδη ολοκληρωθεί το έργο που αφορά στην αναστήλωση και την στερέωση και αποκατάσταση του Μνημείου, έργο που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της ΠΔΕ και με την ολοκλήρωση του πρώτου έργου, στην ουσία της πρώτης φάσης των έργων περί τα τέλη του 2023 ξεκίνησαν οι εργασίας για το δεύτερο έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Το δεύτερο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα αφορά στην διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και τον φωτισμό: λειτουργικό και ανάδειξης. Μεταξύ άλλων στον περιβάλλοντα χώρο δημιουργούνται περισσότερες είσοδοι, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα να αυξηθεί ο επιτρεπόμενος πληθυσμός στο χώρο των εκδηλώσεων, αλλά και προσβασιμότητα ΑΜΕΑ με αναβατόριο.
Το χώρο των εργασιών επισκέφθηκε προχθές ο Αχαιός υφυπουργός Πολιτισμού Ι.Φωτήλας που ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Αν.Κουμούση και δήλωσε εντυπωσιασμένος για την εξέλιξη ώστε να αποδοθεί στην κοινωνία το μνημείο στην αυθεντική του μορφή.
Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας κατασκευάστηκε το α’ μισό του 2ου αι. π.Χ., νωρίτερα δηλαδή από το ωδείο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα (161 μ.Χ.), και λέγεται ότι είχε την ωραιότερη διακόσμηση μετά από εκείνο. Έπαψε να χρησιμοποιείται στα τέλη του 3ο αι. μ.Χ., μετά από καταστροφική πυρκαγιά.
Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1889, κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής για την επιχωμάτωση του λιμανιού. Η αναστήλωση και η αναμαρμάρωσή του ολοκληρώθηκαν το 1961. Μπορεί να φιλοξενήσει 2.500 θεατές.
Στο χώρο γύρω από το Ωδείο εκτίθενται σαρκοφάγοι, ψηφιδωτά και άλλα ευρήματα της αρχαιότητας που μεταφέρθηκαν εκεί μετά την ανεύρεσή τους κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Πάτρας.