Χάκερ επιχείρησαν να παραβιάσουν τα συστήματα του ΠΟΥ νωρίτερα μέσα στον μήνα, ανέφεραν πηγές στο Reuters, στο πλαίσιο αυτού που ανώτερος αξιωματούχος χαρακτήρισε ως διπλασιασμό των κυβερνοεπιθέσεων.
Ο Φλάβιο Άτζιο, chief information security officer του ΠΟΥ, δήλωσε πως η ταυτότητα των χάκερ είναι άγνωστη και η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής.
Ωστόσο προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες hacking ενάντια στην υπηρεσία και τους συνεργάτες της έχουν αυξηθεί καθώς είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισης του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει τον θάνατο άνω των 15.000 ανθρώπων παγκοσμίως.
Η απόπειρα παραβίασης υποδείχθηκε αρχικά στο Reuters από τον Αλεξάντερ Ουρμπέλις, ειδικό κυβερνοασφαλείας και δικηγόρο στην Blackstone Law Group, η οποία παρακολουθεί ύποπτες δραστηριότητες κατοχύρωσης internet domains.
Ο Ουρμπέλις είπε ότι εντόπισε τη δραστηριότητα κατά τις 13 Μαρτίου, όταν ομάδα χάκερ την οποία παρακολουθούσε ενεργοποίησε μια κακόβουλη ιστοσελίδα η οποία υποκρινόταν το εσωτερικό σύστημα email του ΠΟΥ.
«Συνειδητοποίησα γρήγορα ότι ήταν μια επίθεση σε εξέλιξη στον ΠΟΥ εν μέσω μιας πανδημίας» είπε σχετικά.
Όπως σημείωσε, δεν γνωρίζει ποιος ήταν υπεύθυνος, μα δύο άλλες πηγές ενημερωμένες για το θέμα είπαν πως υποψιάζονται μια προηγμένη ομάδα χάκερ, γνωστή ως DarkHotel, η οποία πραγματοποιεί επιχειρήσεις κυβερνοκατασκοπείας τουλάχιστον από το 2007.
Ερωτηθείς από το Reuters για το συμβάν, ο Άτζιο επιβεβαίωσε πως το site που βρήκε ο Ουρμπέλις είχε χρησιμοποιηθεί σε μια απόπειρα υποκλοπής κωδικών από εργαζομένους. «Υπάρχει μεγάλη αύξηση στοχοποίησης του ΠΟΥ και άλλων περιστατικών κυβερνοασφαλείας» είπε σχετικά.
«Δεν υπάρχουν καθαροί αριθμοί, μα τέτοιες προσπάθειες παραβίασης εναντίον μας και το να υποκρίνονται τον ΠΟΥ για να στοχεύσουν άλλους έχουν υπερδιπλασιαστεί».
Εταιρείες κυβερνοασφαλείας όπως η Bitdefender (Ρουμανία) και η Kaspersky (εδρεύει στην Μόσχα) λένε πως έχουν ιχνηλατήσει πολλές από τις δραστηριότητες της DarkHotel στην ανατολική Ασία- μια περιοχή που έχει επηρεαστεί πολύ από τον κορωνοϊό.