O νέος τεχνολογικός γίγαντας: Ο άνθρωπος πίσω από την εταιρεία που σπάει όλα τα ρεκόρ

Με την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται κατά 184 δισ. δολάρια μέσα σε μία μόλις ημέρα την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ανέρχεται πλέον στα 963 δισ. δολάρια και να «φλερτάρει» με το κλαμπ του 1 τρισ.  δολαρίων, η Nvidia θεωρείται αυτή τη στιγμή ο νέος αμερικανικός γίγαντας της τεχνολογίας.

Η εταιρεία που αυτοαποκαλείται «ο παγκόσμιος ηγέτης στην πληροφορική της τεχνητής νοημοσύνης» ευνοείται από τον επενδυτικό πυρετό στο AI και κερδίζει μια θέση πλάι στα μεγαλύτερα ονόματα του τεχνολογικού κλάδου, όπως είναι η Apple, η Microsoft και η Amazon.

Η άνοδός της έχει υπάρξει μετεωρική. Τα τελευταία 10 χρόνια, η μετοχή της Nvidia έχει ενισχυθεί πάνω από 10.000%, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση  ανάμεσα σε όλες τις εταιρείες του S&P 500 σε αυτή την περίοδο. Κατά τη διάρκεια αυτού του ράλι, δημιουργήθηκε πλούτος άνω των 940 δισ. δολαρίων σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, μόνο την περασμένη εβδομάδα, ο συνιδρυτής και CEΟ της Nvidia, Jensen Huang, είδε την προσωπική του περιουσία να αυξάνεται σχεδόν κατά 7 δισ. δολάρια, πλησιάζοντας τα 35 δισ. δολάρια.

Γεννημένος στην Ταϊβάν και μεγαλωμένος στις ΗΠΑ,  ο Huang κατέχει 86,9 εκατ. μετοχές της Nvidia  ή το 3,5% της εταιρείας. Από τις αρχές του έτους, έχει γίνει κατά 21,1 δισ. δολάρια πλουσιότερος, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

O Huang είναι 60 ετών φέτος και το 2010 είχε κάνει τατουάζ το λογότυπο της Nvidia στο μπράτσο του. Γεννήθηκε στην Ταϊπέι το 1963 και πέρασε μέρος από τα παιδικά του χρόνια στην Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη, ώσπου το 1973 οι γονείς του τον έστειλαν μαζί με τα αδέρφια του σε συγγενείς τους στις ΗΠΑ, καθώς στη χώρα τους επικρατούσε κοινωνική αναταραχή.

Μάλιστα, οι θείοι του τον έγραψαν, κατά λάθος, σε σχολείο – αναμορφωτήριο στις ΗΠΑ. «Τα παιδιά ήταν πολύ σκληρά. Όλοι είχαν σουγιάδες και έμπλεκαν σε καβγάδες. Δεν ήταν ωραία. Παιδιά τραυματίζονταν», είχε πει το 2012 σε μία συνέντευξή του.

Όλοι οι μαθητές του σχολείου έπρεπε να δουλεύουν και στα δικά του καθήκοντα ήταν να καθαρίζει τις τουαλέτες. «Το τέλος της ιστορίας είναι ότι  μου άρεσε ο καιρός που πέρασα εκεί»,  θα έλεγε αργότερα. Μάλιστα, το 2019 έκανε δωρεά 2 εκατ. δολαρίων για να χτιστούν τάξεις και κοιτώνες στο κτίριο του σχολείου.

Ο Huang σπούδασε στο Oregon State University, ενώ έκανε μάστερ στην ηλεκτρική μηχανική στο Stanford. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του σε ένα εργαστήριο. «Μου άρεσαν οι υπολογιστές όταν μεγάλωνα, αλλά το OSU μου άνοιξε τα μάτια για τη μαγεία πίσω από αυτούς», έχει πει.

Αποφοίτησε το 1984, που σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «η τέλεια χρονιά να αποφοιτήσεις». Τη χρονιά εκείνη κυκλοφόρησαν οι πρώτοι υπολογιστές Mac, ανοίγοντας μια νέα εποχή  στην πληροφορική.

Ο Huang δούλεψε για τις εταιρείες ημιαγωγών LSI Logic και Advanced Micro Devices και ίδρυσε την Nvidia το 1993, όταν έφυγε από την LSI Logic. Βρισκόταν μαζί με δύο φίλους του, τους Chris Malachowsky και Curtis Priem, σε ένα εστιατόριο της αλυσίδας Denny’s, όταν «αναρωτήθηκαν εάν θα ήταν καλή ιδέα να  δημιουργήσουν μια εταιρεία γραφικών». «Κατεβάσαμε ιδέες και φανταστήκαμε τι είδους εταιρεία θα ήταν και πόσο κόσμο μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Είχε πλάκα», θα έλεγε αργότερα σε μία ομιλία του στο Stanford.

Σήμερα, ο Huang είναι 60 ετών, δηλαδή αρκετά μεγαλύτερος από ό,τι ήταν ο Bill Gates και ο Jeff Bezos όταν σταμάτησαν να διευθύνουν τις εταιρείες που ίδρυσαν, στα 52 και στα 57 αντίστοιχα. Όμως δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να αποσυρθεί, τώρα που το «κύμα» της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει την εταιρεία του στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό για εμένα από το να χτίζω μια εταιρεία που εμφανίζεται μια φορά σε κάθε γενιά με όλους μου τους φίλους εδώ. Δεν μπορώ να φανταστώ να θέλω να κάνω οτιδήποτε άλλο από αυτό», είχε πει το 2021.

moneyreview.gr 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης