Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα τέλη του 2022 ότι ξεκινά την προσπάθεια υλοποίησης ενός φιλόδοξου προγράμματος δημιουργίας ενός δορυφορικού στόλου παροχής ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών παρόμοιων με τους δορυφορικούς στόλους που έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν ιδιωτικές εταιρείες όπως η Space X του Έλον Μασκ και η Amazon του Τζεφ Μπέζος.
Το πρόγραμμα ονομάζεται Infrastructure for Resilience, Interconnectivity, and Security by Satellite (IRIS²) το κόστος του εκτιμάται στα 6,6 δισ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί ότι ο στόλος αυτός θα είναι έτοιμος το 2027.
Όπως έγινε γνωστό μια σειρά από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα της αεροδιαστημικής και των τηλεπικοινωνιών συνασπίστηκαν και θα υποβάλουν από κοινού μια προσφορά στην ΕΕ για να κατασκευάσουν αυτόν τον στόλο.
Ανάμεσα στις εταιρείς ξεχωρίζουν τα ονόματα της Airbus Defense and Space, της Eutelsat, της SES, της Thales Alenia Space, της Deutsche Telekom, της Hispasat, της OHB, της Orange, της Hisdesat και της Telespazio.
Η ΕΕ έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του στόλου με 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις.
«Το IRIS² καθιερώνει το Διάστημα ως φορέα της ευρωπαϊκής μας αυτονομίας, φορέα συνδεσιμότητας και φορέα ανθεκτικότητας. Αυξάνει την Ευρώπη ρόλο ως πραγματική διαστημική δύναμη. Με ξεκάθαρη φιλοδοξία και αίσθηση κατεύθυνσης» είχε αναφέρει στην ανακοίνωση του σχεδίου ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν που έχει δηλώσει ότι θα ήθελε το 30% της υποδομής Iris² να αποτελεί προϊόν παραγωγής νεοφυών επιχειρήσεων κάτι που με βάση τον αριθμό και το μέγεθος των συνεργαζόμενων εταιρειών δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί.
Ο Τιερί Μπρετόν έχει δηλώσει επίσης ότι ο στόλος αυτός θα μπορεί να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (τηλεφωνικές και διαδικτυακές) σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο αριθμός των δορυφόρων από τους οποίους θα αποτελείται ο ευρωπαϊκός στόλος με την Space X να έχει ήδη στείλει περίπου 4 χιλιάδες δορυφόρους με αρχικό στόχο να φτάσει τους δώδεκα χιλιάδες και απώτερο στόχο τους τριάντα χιλιάδες δορυφόρους.
H Amazon έχει εκτοξεύσει μερικές εκατοντάδες δορυφόρους με αρχικό στόχο ο στόλος της να αποτελείται από περίπου 3,5 χιλιάδες δορυφόρους. Παρόμοιο στόλο αναπτύσσει με μικρότερο αριθμό δορυφόρων προς το παρόν τουλάχιστον και η βρετανική εταιρεία OneWeb.