Το Ελ Σαλβαδόρ ξεκίνησε την παραγωγή bitcoins με ηφαιστειακή ενέργεια

Αίσθηση είχε προκαλέσει στις αρχές Σεπτεμβρίου η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να υιοθετήσει ως επίσημο νόμισμα της χώρας το bitcoin.

Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις για το κατά πόσο είναι έτοιμη όχι μόνο η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ αλλά γενικότερα η παγκόσμια οικονομία να προχωρήσει στην ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων στη συμβατική οικονομική ζωή της ανθρωπότητας.

Όπως φαίνεται το Ελ Σαλβαδόρ θέλει να ηγηθεί αυτής της οικονομικής εξέλιξης με τον Ναγίμπ Μπουκέλε να κάνει γνωστό ότι η χώρα ξεκίνησε την δική της παραγωγή bitcoin και τα πρώτα κρατικά bitcoins αξίας 269 δολαρίων είναι γεγονός.

Για την εξόρυξη, όπως ονομάζεται η παραγωγή των κρυπτονομισμάτων, αυτών των πρώτων κρατικών bitcoins χρησιμοποιήθηκε γεωθερμική ενέργεια και πιο συγκεκριμένα η όλη διαδικασία έγινε σε ένα εργοστάσιο που χρησιμοποιεί ενέργεια προερχόμενη από ηφαίστειο.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι επίσης γνωστό και ως «η γη των ηφαιστείων» αφού στην επικράτεια του υπάρχουν περίπου 20 ενεργά ηφαίστεια.

Μάλιστα το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται από γεωθερμικές πηγές.

Ο Μπουκέλε ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στην κρατική υπηρεσία παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας να κατασκευαστούν γεωθερμικές εγκαταστάσεις παραγωγής bitcoins που να χρησιμοποιούν 100% καθαρή και 100% ανανεώσιμη ενέργεια με μηδενικές εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Η παραγωγή κρυπτονομισμάτων απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας και αυτό είναι ένα από τα δομικά του προβλήματα για να μπορέσει να επεκταθεί σε μεγάλο εύρος στην πραγματική οικονομία.

Προς το παρόν πάντως η διεθνής κοινότητα και οι μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί δεν φαίνεται να βλέπουν με θετικό μάτι το εγχείρημα στο Ελ Σαλβαδόρ.

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε ότι στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα βοήθεια και συνεργασία στην προσπάθεια ένταξης του bitcoin στην οικονομία της χώρας αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκε αφού δεν υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης