Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία ο άνθρωπος έχει στη διάθεση του ένα ωκεανό γνώσεων και πληροφοριών κάθε είδους κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό θεωρήθηκε αρχικά κάτι ευεργετικό για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου όμως μια νέα μελέτη αναφέρει ότι ίσως αυτή η δυνατότητα έχει τελικά αντίθετα αποτελέσματα.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Psychology: Applied» ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολονίας αναφέρουν ότι η αναζήτηση πληροφοριών στο Internet μας κάνει στην πραγματικότητα να ξεχνάμε τα περισσότερα από όσα διαβάζουμε στις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών μας τηλεφώνων σε σχέση με τις πληροφορίες και γνώσεις που λαμβάνουμε από κάποιο βιβλίο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει λάβει την ονομασία «ψηφιακή αμνησία» ή «επίπτωση Google».
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι σχεδιασμένος για να μπορεί να απορροφά και να επεξεργάζεται σε βάθος τις πληροφορίες που βλέπει και διαχειρίζεται στις μηχανές αναζήτησης του Internet όπως φυσικά αυτή της Google που είναι άλλωστε και η κυρίαρχη στον τομέα αυτό.
Η αιτία για αυτό το φαινόμενο όπως εξηγούν οι ερευνητές είναι ότι η πληροφορία αυτή είναι πολύ εύκολο εξ αρχής για να εντοπιστεί αλλά και το ίδιο εύκολο να ανακτηθεί στη συνέχεια ξανά όσες φορές είναι απαραίτητο. Έτσι ο εγκέφαλος δεν χρειάζεται να μπει στη διαδικασία να την απομνημονεύσει.
Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι ο άνθρωπος είναι από την φύση του ένα ον με ροπή στην τεμπελιά και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το να καταναλώσει κόπο και χρόνο σε γνωσιακές δραστηριότητες.
Υπάρχουν πάντως και ειδικοί που βλέπουν το όλο ζήτημα από την αντίθετη πλευρά. Όπως λένε η ύπαρξη του Internet απελευθερώνει τον άνθρωπο από την ανάγκη να ταλαιπωρεί το μυαλό του για να θυμάται ένα σωρό πράγματα, πληροφορίες και γνώσεις τις οποίες μπορεί να έχει στη διάθεση του εύκολα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο.
Οι θιασώτες αυτής της άποψης λένε ότι έτσι ο άνθρωπος θα έχει στη διάθεση του χρόνο και δυνάμεις για να κάνει διάφορα άλλα πράγματα χρήσιμα για τον ίδιο αλλά και την κοινωνία.