Τεχνητή νοημοσύνη κατά πυραυλικών επιθέσεων από το Βασιλικό Ναυτικό

To Βασιλικό Ναυτικό της Μ. Βρετανίας χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τεχνητή νοημοσύνη στη θάλασσα για να αποκρούσει πυραυλικές επιθέσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, λογισμικό αιχμής δοκιμάστηκε στη θάλασσα εναντίον πραγματικών πυραύλων στο πλαίσιο της μεγαλύτερης άσκησης του είδους της, στα ανοιχτά των ακτών της Σκωτίας και της Νορβηγίας.

Περιλαμβάνοντας πάνω από 3.000 άτομα, η άσκηση Formidable Shield δοκίμασε τις δυνατότητες των ΝΑΤΟϊκών πολεμικών για τον εντοπισμό, την ιχνηλάτηση και την αντιμετώπιση εισερχόμενων πυραύλων, από όπλα που πετούν λίγο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ταχύτητα διπλάσια αυτής του ήχου, μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους.

Τρία πλοία του Βασιλικού Ναυτικού συμμετείχαν στην άσκηση: Το αντιτορπιλικό HMS Dragon και δύο φρεγάτες, οι Lancaster και Argyll.

Τα Lancaster και Dragon δοκιμάζουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης (machine learning) που παρέχουν μια εικόνα του μέλλοντος της αεράμυνας στη θάλασσα.

Ειδικοί του εργαστηρίου αμυντικής τεχνολογίας Dstl και βιομηχανικοί εταίροι από τις Roke. CGI και BAE Systems δοκίμασαν τα συστήματα Startle και Sycoiea.

Το πρώτο είναι σχεδιασμένο να μειώνει τον φόρτο εργασίας των ναυτών που παρακολουθούν την «εναέρια εικόνα» των επιχειρήσεων, παρέχοντας συστάσεις και ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο.

Το Sycoiea πάει παραπέρα, και βρίσκεται στην «εμπροσθοφυλακή» του αυτοματοποιημένου Platform and Force Threat Evaluation Weapon assignment, επιτρέποντας στην πράξη στο προσωπικό του κέντρου επιχειρήσεων να αναγνωρίζει γρήγορα εισερχόμενους πυραύλους και να κάνει ταχύτατα συστάσεις για τα καλύτερα όπλα για τη γρήγορη αντιμετώπισή τους.

Αν και πειράματα με τεχνητή νοημοσύνη είχαν γίνει και στο παρελθόν, ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε ενάντια σε «ζωντανούς» πυραύλους, είπε ο υποπλοίαρχος Άνταμ Λέβεριτζ, Weapon Engineer Officer του Lancaster.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης