Τέθηκε σε λειτουργία η κεραία επικοινωνίας του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb

Ανήμερα των Χριστουγέννων εκτοξεύτηκε το James Webb, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος.

Το τηλεσκόπιο κατευθύνεται στο σημείο Lagrange 2 όπου οι βαρυτικές δυνάμεις Γης και Ήλιου εξισορροπούνται και θεωρείται ιδανικό σημείο για διαστημική παρατήρηση.

Το σημείο αυτό βρίσκεται σε απόσταση 1,5 εκατ. χλμ. από τη Γη και το τηλεσκόπιο αναμένεται να φτάσει εκεί σε περίπου ένα μήνα ενώ θα χρειαστεί άλλους περίπου πέντε μήνες προσαρμογών και δοκιμών για να ξεκινήσει επισήμως την λειτουργία του και να πραγματοποιήσει τις πρώτες αποστολές εξερεύνησης του Σύμπαντος.

Το τηλεσκόπιο θα στέλνει τις εικόνες και όλα τα άλλα δεδομένα που θα καταγράφει στη Γη με μια κεραία που θα είναι μόνιμα στραμμένη προς τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του το τηλεσκόπιο θα επικοινωνεί δύο φορές μέσα στην ημέρα με το κέντρο ελέγχου της αποστολής αποστέλλοντας σε κάθε επικοινωνία περίπου 30 Gbytes δεδομένων.

Η NASA με ανάρτηση της στο Twitter ανακοίνωσε ότι η κεραία του τηλεσκοπίου που ήταν διπλωμένη σε αυτό κατά την εκτόξευση «ξεδιπλώθηκε» με επιτυχία και λειτουργεί κανονικά. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επικοινώνησε με το τηλεσκόπιο λέγοντας του «Γειά σου Webb, μας ακούς; Εμείς είμαστε από τη Γη».

Το James Webb είναι το πρώτο τηλεσκόπιο που μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες τόσο στο ορατό όσο και στο υπερύθρο φάσμα του φωτός ενώ διαθέτει μια σειρά από προηγμένα όργανα και εξοπλισμό με τον οποίο θα μπορεί να κοιτάζει πιο βαθιά και πιο καθαρά στο Σύμπαν από οποιοδήποτε τεχνικό μέσο διαθέταμε μέχρι σήμερα.

Αναμένεται έτσι να προσφέρει νέα στοιχεία για την γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος. Διαθέτει επίσης δυνατότητα μελέτης των συνθηκών των εξωπλανητών με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε ποιοί από αυτούς διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή.

Το James Webb θα προσφέρει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για τις διεργασίες γέννησης των άστρων και των πλανητών ενώ θα μπορεί να διεισδύει σε περιοχές και δομές του Διαστήματος που η πυκνή ύλη που τα περιβάλλει τα έχει καταστήσει αδιαπέραστα για τα υπάρχοντα τηλεσκόπια.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης