Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανακάλυψε 40 χιλιάδες άγνωστες ουσίες για βιολογικά όπλα μέσα σε λίγες ώρες

Στο πλαίσιο συνεδρίου για τις αρνητικές επιπτώσεις των νέων προηγμένων τεχνολογιών η νεοφυής αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Collaborations Pharmaceuticals αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα πείραμα.

Η εταιρεία τροποποίησε τους αλγόριθμους στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί έτσι ώστε αντί να παράγει θετικά αποτελέσματα δηλαδή ανακάλυψη χρήσιμων για τον άνθρωπο χημικών ουσιών να προσπαθήσει να βρει επικίνδυνες χημικές ουσίες και πιο συγκεκριμένα τοξικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε χημικά όπλα.

Το αποτέλεσμα ήταν από τεχνική άποψης εκπληκτικό αλλά και ταυτόχρονα πραγματικά… εφιαλτικό. Το σύστημα κατάφερε μέσα σε χρονικό διάστημα έξι ωρών να ανακαλύψει 40 χιλιάδες άγνωστες μέχρι σήμερα  ουσίες για χρήση σε χημικά όπλα!

Κάποιες από αυτές είναι νευρικοί παράγοντες με λειτουργία παρόμοια με το VX που αναπτύχθηκε από τον βρετανικό στρατό τη δεκαετία του 1950 και μία μικρή σταγόνα του μπορεί να σκοτώσει ένα άνθρωπο σε 60 δευτερόλεπτα.

Η ιδέα για την μετατροπή του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης σε μηχανισμό μαζικής παραγωγής εργαλείων θανάτου συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Convergence Conference που οργάνωσε το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Πυρηνικής Βιολογικής και Χημικής Προστασίας.

Αποφασίσθηκε η διεξαγωγή του πειράματος με στόχο να εξερευνηθούν οι δυνατότητες που έχουν τα νέα γενιάς τεχνολογικά εργαλεία στην ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων ακόμη έστω και ακούσια. Τα αποτελέσματα του πειράματος παρουσιάζονται σε δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature»

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης