Πύραυλος της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος δοκίμασε τεχνολογία για τη Σελήνη

Την επιτυχή ολοκλήρωση της 13ης αποστολής του πυραύλου New Shepard στο διάστημα και πάλι πίσω ανακοίνωσε η Blue Origin του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος- η οποία αποτελούσε την 7η πτήση του συγκεκριμένου σκάφους, σε ένα νέο ρεκόρ της εταιρείας.

Ο πύραυλος είχε 12 φορτία, μεταξύ των οποίων το Deorbit, Descent and Landing Sensor Demonstration, για λογαριασμό της NASA- με αντικείμενο την προσεδάφιση στη Σελήνη.

Το συγκεκριμένο σύστημα, όπως ανακοινώθηκε, ήταν το πρώτο που τοποθετήθηκε στο εξωτερικό ενός πυραύλου New Shepard και δοκίμασε τεχνολογία που προορίζεται για προσεδάφιση υψηλής ακριβείας- κάτι που προορίζεται για μακροπρόθεσμες εξερευνήσεις της Σελήνης, καθώς και για αποστολές στον Άρη.

«Η χρήση του New Shepard για μια προσομοίωση της προσεδάφισης στη Σελήνη είναι ένας συναρπαστικός προπομπός αυτών που θα φέρει το πρόγραμμα “Άρτεμις” στην Αμερική» είπε ο Μπομπ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της Blue Origin.

Ο εν λόγω πύραυλος, όπως προαναφέρθηκε, πέταξε και επέστρεψε για 7η φορά- το προηγούμενο ρεκόρ το είχε πύραυλος που είχε κάνει 5 πτήσεις πριν αποσυρθεί. Η αποστολή είχε διάρκεια 10 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα και η μέγιστη ταχύτητα ανόδου ήταν 3.592 χλμ/ ώρα.

Το New Shepard προορίζεται να μεταφέρει επιβάτες σε ύψος περίπου 100 χλμ πάνω από τη Γη, σε μια κάψουλα, όπου θα μπορούν να βιώσουν την έλλειψη βαρύτητας.

Στη συνέχεια η κάψουλα θα αποχωρίζεται από τον πύραυλο και θα επιστρέφουν και τα δύο σκάφη πίσω στη Γη. Στη συγκεκριμένη δοκιμή η κάψουλα έπεσε ομαλά με αλεξίπτωτο, ενώ ο πύραυλος προσγειώθηκε κανονικά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης