Πτωτικά κινείται η αγορά smartphones στην Ευρώπη λόγω Covid 19

H πανδημία έχει αρκετές συνέπειες με μία από αυτές να παρατηρείται στην πορεία της αγοράς smartphones στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ).

Τα στοιχεία μαρτυρούν πτώση της τάξης του 8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, το οποίο μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς σε μείωση πωλήσεων κατά 76,9 εκατομμύρια συσκευές.

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC στο “Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker”, ο πλήρης αντίκτυπος των μέτρων της καραντίνας και του κλεισίματος των αγορών αναμένεται να φανεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπου οι προβλέψεις για την αγορά smartphones είναι ακόμα πιο δυσοίωνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, στη Δυτική Ευρώπη, οι πωλήσεις smartphones μειώθηκαν κατά 18,8%, αν και η μείωση της αξίας ήταν λιγότερο έντονη. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η αγορά ήταν ισχυρότερη, με μονάδες και αξία ελαφρώς πάνω από το προηγούμενο έτος.

Η Samsung, βρίσκεται στην πρώτη θέση στην περιοχή της ΕΜΕΑ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 17,4% την εξεταζόμενη περίοδο, με το μερίδιο αγοράς της να υποχωρεί σε 29,5% από 32,8% έναν χρόνο νωρίτερα.

Η Huawei είχε μια καλή πορεία κατά το 1ο τρίμηνο του 2020, στην περιοχή της ΕΜΕΑ, κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Οι πωλήσεις, ωστόσο, υποχώρησαν κατά 26,4%, με το μερίδιο αγοράς της κινεζικής εταιρείας να κατέρχεται σε 18,4% από 23,1% το 1ο τρίμηνο του 2019.

Η Apple κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα της αγοράς και πέτυχε οριακή αύξηση των πωλήσεων iPhone κατά 0,5% στην περιοχή της ΕΜΕΑ, διευρύνοντας το μερίδιο αγοράς της σε 13% από 11,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Στο μεταξύ, η Xiaomi βρέθηκε στην πέμπτη θέση των πιο ισχυρών σε πωλήσεις brands στην αγορά smartphones της ΕΜΕΑ κατά το 1ο τρίμηνο, με πωλήσεις έντονα αυξημένες κατά 76,5% και μερίδιο αγοράς 9,5% έναντι μόλις 5% έναν χρόνο νωρίτερα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης