Προ των πυλών η εκτόξευση της πρώτης αραβικής αποστολής στον Άρη

Η πρώτη αραβική διαστημική αποστολή στον Άρη, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ετοιμάζεται για εκτόξευση εντός εβδομάδων, με τη φόρτωση των καυσίμων να πρόκειται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει το BBC.

Το «Amal» (Ελπίδα) θα χρειαστεί επτά μήνες για να ταξιδέψει 493 εκατομμύρια χιλιόμετρα ώστε να φτάσει στον Άρη και να τεθεί σε τροχιά, από όπου θα αποστέλλει νέα δεδομένα για το κλίμα και την ατμόσφαιρά του.

Το σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη για ένα ολόκληρο αρειανό έτος- 687 ημέρες, προκειμένου να συγκεντρώσει επαρκή δεδομένα. Θα πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τον Άρη μέσα σε 55 ώρες.

Σε σχετική ενημέρωση τη Δευτέρα η Σάρα αλ Αμίρι, επιστημονική επικεφαλής, είπε πως το πρόγραμμα θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για νέους Άραβες επιστήμονες προκειμένου να αρχίσουν καριέρες στην αεροδιαστημική.

Το «Amal» έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί από την Τανεγκασίμα της Ιαπωνίας στις 14 Ιουλίου. Θα εκτοξευτεί με ιαπωνικό πύραυλο και θα μεταφέρει τρεις τύπους αισθητήρων για μετρήσεις σχετικά με την ατμόσφαιρα του Άρη.

Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν έρευνες για τη σκόνη και το όζον του πλανήτη, μετρήσεις σχετικά με τα κάτω τμήματα της ατμόσφαιρας και μετρήσεις σχετικά με τα επίπεδα οξυγόνου και υδρογόνου.

Όπως είπε η Αμίρι, οι έρευνες θα εστιαστούν στο πώς αυτά τα δύο τελευταία στοιχεία- απαραίτητα για το νερό- διαφεύγουν από τον πλανήτη.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει στο παρελθόν δορυφόρους σε τροχιά και αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο πρώτος Άραβας αστροναύτης που πήγε στο διάστημα ήταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, που πέταξε με αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο το 1985.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης