Οι τεκτονικές πλάκες της Αφροδίτης φαίνεται ότι… χορεύουν

Τις τελευταίες εβδομάδες η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν συνολικά τρεις ερευνητικές αποστολές στην Αφροδίτη.

Διεθνής ερευνητική ομάδα πιστοποιεί την ορθότητα της απόφασης να εξερευνηθεί από κοντά και λεπτομερώς η Αφροδίτη με μια νέα μελέτη η οποία αναφέρει ότι ο πλανήτης εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργός και μάλιστα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της Γης.

Μελετώντας δεδομένα της αποστολής Maggelan της NASA που ταξίδεψε στην Αφροδίτη την δεκαετία του 1990 οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε πεδινές περιοχές του πλανήτη το έδαφος μοιάζει να είναι προϊόν γεωλογικών διεργασιών που έχουν συμβεί σχετικά πρόσφατα.

Τα εδάφη αυτά μοιάζουν να έχουν προκύψει από κινήσεις τεκτονικών πλακών. Η κίνηση των τεκτονικών πλακών διαλύει τον φλοιό του πλανήτη και τα κομμάτια του αναδύονται στην επιφάνεια, συνενώνονται και σχηματίζουν νέα εδάφη.

Αν η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιωθεί αυτό θα αλλάξει την κρατούσα θεωρία ότι ο φλοιός της Αφροδίτης είναι ένα ενιαίο και πολύ συμπαγές σώμα παρόμοιο με τον φλοιό της Σελήνης.

To εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει τεκτονική δραστηριότητα στην Αφροδίτη αλλά και ότι μπορεί να διαθέτει έναν μανδύα που καλύπτει ολόκληρο τον πλανήτη ο οποίος βρίσκεται σε ρευστή μορφή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα χαρακτηριστικά και οι διεργασίες του εσωτερικού της Αφροδίτης, ειδικά εκείνες των τεκτονικών της πλακών, είναι παρόμοια με ότι συνέβαινε στην νεαρής ηλικίας Γη.

Άρα η μελέτη των γεωλογικών διεργασιών στην Αφροδίτη μπορεί να φωτίσει την γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη μας.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από περίπου τρία δισ. έτη η Αφροδίτη έμοιαζε πολύ με την σημερινή Γη και είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με ορισμένες μελέτες να είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής εκεί που θα ήταν και οι πρώτες στο ηλιακό μας σύστημα.

Όμως για άγνωστο ακόμη λόγο η Αφροδίτη μετατράπηκε στον κολασμένο τοξικό κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα αλλά παρόλα αυτά πολλοί επιστήμονες την χαρακτηρίζουν «δίδυμη αδελφή» της Γης ή κατά άλλους «κολασμένη δίδυμη αδελφή» της Γης αφού η θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξεπερνάει τους 470 βαθμούς Κελσίου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης