Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας «οχυρώνονται» απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας αυξάνουν τις προσλήψεις ειδικών σε νομικά θέματα και θέματα συμμόρφωσης/ τήρησης κανόνων και βάζουν στην άκρη κεφάλαια για πιθανά πρόστιμα, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές και αγγελίες για δουλειές, εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου «εκστρατείας» antitrust και προστασίας ιδιωτικότητας δεδομένων από τις αρμόδιες αρχές.

Το Πεκίνο εντείνει τις έρευνες πάνω στις εταιρείες τεχνολογίας και τον Δεκέμβριο προκάλεσε αίσθηση η έναρξη μιας έρευνας antitrust πάνω στον κολοσσό του e-commerce, Alibaba, μετά την παύση της, ύψους 37 δισ. δολαρίων, ΙΡΟ της θυγατρικής Ant Group (πληρωμές).

Η έρευνα αυτή, η οποία δίνει τέλος στην προσέγγιση «laissez-faire, λαμβάνει χώρα μετά από μια σειρά μεγάλων συμφωνιών στον τομέα που προκάλεσε ανησυχίες περί ανταγωνισμού και δεδομένων καταναλωτών.

Η αρμόδια υπηρεσία (κρατική διεύθυνση για τη ρύθμιση των αγορών- SAMR) έχει επιβάλει πρόστιμα σε κάποιες συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί για μη υποβολή αιτήματος για έγκριση antitrust. 

Οι αρχές επίσης ζητούν αυστηρότερους κανόνες περί συλλογής δεδομένων πελατών και προστασίας τους.

Εταιρείες όπως οι Alibaba, Tencent, Meituan, Baidu και ByteDance αναζητούν δεκάδες επαγγελματίες του νομικού κλάδου, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters και εξέταση των αγγελιών περί θέσεων εργασίας. Κάποιες από αυτές είναι ειδικά για θέματα συμμόρφωσης σε κανόνες και δεδομένων.

Η Alibaba επιδιώκει να προσλάβει 69 επαγγελματίες, εκ των οποίων οι μισοί είναι για θέματα ανταγωνισμού, τήρησης κανόνων και ιδιωτικότητας, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της.

Οι Tencent και Meituan είναι επίσης στην αγορά τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες, αναζητώντας από περίπου μια ντουζίνα επαγγελματίες των χώρων αυτών η κάθε εταιρεία.

Εκπρόσωπος της Alibaba είπε ότι η εταιρεία συνηθίζει να κάνει προσλήψεις για να υποστηρίξει επιχειρηματικές εξελίξεις, και απέρριψε τις εικασίες πως οι προσλήψεις είχαν να κάνουν με τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς ζητήματα ρυθμιστικής φύσης.

Οι Tencent και ByteDance αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια, ενώ οι Meituan και Baidu δεν απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα.

Όπως σημειώνει το Reuters, σε μια ένδειξη πως και οι αρχές ετοιμάζουν τις δυνάμεις τους για να ασκήσουν έλεγχο στις εταιρείες, η Vipshop Holdings δέχτηκε πρόστιμο τριών εκατ. γιουάν (464.000 δολαρίων) αυτή την εβδομάδα. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση από τη SAMR νέων αντιμονοπωλιακών κανόνων με στόχο τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Μία από τις πηγές του Reuters είπε πως κάθε εταιρεία τεχνολογίας βάζει στην άκρη ένα budget 500.000 γιουάν ανά συμφωνία για ένα «worst case scenario» παραβίασης κανονισμών- πρόκειται για το μέγιστο ποσό προστίμου που προβλέπει η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Κίνας του 2008.

Ωστόσο τα πρόστιμα μπορεί εν τέλει να είναι μεγαλύτερα, καθώς το Πεκίνο φαίνεται να κινείται προς αναθεώρηση της νομοθεσίας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης