Νέος βαλλιστικός πύραυλος από το Ιράν

Έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο, με εξελιγμένο κινητήρα, παρουσίασε η Τεχεράνη.

Όπως αναφέρει το RT, o νέος αυτός πύραυλος θεωρείται πως είναι δύο φορές ελαφρύτερος από προηγούμενα μοντέλα και έχει μεγαλύτερη επιχειρησιακή εμβέλεια.

Ο πύραυλος παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, την Κυριακή. Βίντεο που προβλήθηκαν από ιρανικά κρατικά ΜΜΕ δείχνουν δύο νέους πυραύλους κατά την παρουσίαση, καθώς και εικόνες από μια δοκιμαστική εκτόξευση.

Ο πύραυλος, ονόματι Ra'd-500, λέγεται πως διαθέτει κινητήρες φτιαγμένους σε μεγάλο βαθμό από συνθετικά υλικά, με αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους – θεωρείται πως είναι δύο φορές πιο ελαφρύς από τον πύραυλο Fateh-110. Η χρήση συνθετικών υλικών υποτίθεται πως έχει συμβάλει στην αύξηση της εμβέλειας, με τον Ra'd-500 να έχει βεληνεκές τουλάχιστον 500 χλμ, τη στιγμή που το προηγούμενο μοντέλο ήταν στα 300 χλμ.

Πέρα από τον πύραυλο, ο Σαλαμί παρουσίασε και έναν κινητήρα σχεδιασμένο για χρήση στα άνω επίπεδα ελαφρών διαστημοπλοίων. Ο κινητήρας αυτός, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, έχει φτιαχτεί από τα ίδια συνθετικά υλικά.

Την Κυριακή το Ιράν εκτόξευσε και έναν δορυφόρο ονόματι «Zafar» (νίκη). Ο δορυφόρος, όπως είχε αναφερθεί, ήταν επιστημονικού χαρακτήρα, με σκοπό τη λήψη εικόνων της επιφάνειας της Γης από τροχιά, ωστόσο η αποστολή ήταν ανεπιτυχής, καθώς, αν και εκτοξεύτηκε, δεν κατάφερε να αποκτήσει αρκετή ταχύτητα για να μπει σε τροχιά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης