Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Πληροφορίας και Επικοινωνιών της Ιαπωνίας (NICT) ανακοίνωσαν σε μεγάλο συνέδριο για τις επικοινωνίες μέσω οπτικών ινών ότι ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία πέτυχαν την μεταφορά δεδομένων όγκου 319 terabits σε μόλις ένα δευτερόλεπτο.
Η επίδοση αυτή σπάει κάθε προηγούμενη επίδοση μεταφοράς δεδομένων. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 172 terabits/δευτ. και το είχαν πετύχει και πάλι ερευνητές του NICT.
Για να γίνει κατανοητό το επίτευγμα αρκεί να αναφέρουμε ότι με αυτή την τεχνολογία μπορούν να μεταφερθούν δέκα χιλιάδες κινηματογραφικές ταινίες σε υψηλή ανάλυση HD σε ένα δευτερόλεπτο.
Οι ερευνητές πέτυχαν την μετάδοση ρεκόρ μέσα σε ένα καλώδιο οπτικών ινών μήκους 2,400 χλμ. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η τεχνολογία αυτή σε πρώτη τουλάχιστον φάση δεν αφορά οικιακή χρήση.
Δεν θα μπορέσει δηλαδή κάποιος σε λίγο καιρό να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για να «κατεβάζει» στον υπολογιστή του σπιτιού του αμέτρητες ταινίες σε λίγα δευτερόλεπτα.
Η τεχνολογία προορίζεται για τα δίκτυα παρόχων ευρυζωνικών διαδικτυακών συνδέσεων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτές οι ταχύτητες είναι πλέον απαραίτητες για τις υποδομές που θα καλύπτουν τις νέες πολύ αυξημένες απαιτήσεις των δικτύων 5G και των δικτύων που θα καλύπτουν τις υπηρεσίες του αποκαλούμενου Internet των Πραγμάτων.
Της τεχνολογίας που θα συνδέει με το Διαδίκτυο αλλά και ταυτόχρονα μεταξύ τους όλες τις οικιακές συσκευές και συστήματα (ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές οικιακές συσκευές, τα φώτα, τον θερμοσίφωνα κ.α.)