Μείωση 11% στην παραγωγή smartphones το 2020 λόγω της πανδημίας

Μία από τις οικονομικές παρενέργειες της πανδημίας ήταν και ο τρόπος που επέδρασε στην παγκόσμια παραγωγή smartphones, η οποία φαίνεται ότι κατά την διάρκεια του 2020 κινήθηκε πτωτικά κατά 11%.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Trend Force πέρα από την πανδημία σημαντικό ρόλο στην μείωση της συνολικής παραγωγής smartphones είχε και η επιβολή κυρώσεων στην κινεζική Huawei, εταιρεία που βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών.

Η αναφορά της Trend Force πάντως δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη καθώς η μείωση της παραγωγής είχε αρχίσει να αποτυπώνεται από τα στοιχεία του β' τριμήνου του έτους. 

Άλλωστε, η ίδια η Samsung έχει παραδεχθεί ότι η πανδημία έχει πλήξει σοβαρά τον ρυθμό παραγωγής της. Μόνο τον περασμένο Απρίλιο ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones μείωσε την παραγωγή του σε ποσοστό 60%, ενδεικτικό του πλήγματος στον κλάδο. 

Οι εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Huawei ήταν ουσιαστικά το δεύτερο σοβαρό γεγονός που είχε αντίκτυπο στην παγκόσμια παραγωγή smartphones.

Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι η παραγωγή έξυπνων κινητών τηλεφώνων θα επανακάμψει από τον επόμενο χρόνο, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν μαζί της θα μπορέσει να επανακάμψει και η Huawei. 

Η αναφορά της Trend Force καταγράφει ότι συνολικά οι κατασκευαστές παρήγαγαν 1,25 δισεκατομμύρια συσκευές. Στις έξι κορυφαίες θέσεις βρέθηκαν οι Samsung, Apple, Huawei, Oppo και Vivo, με την Huawei να δέχεται διπλό χτύπημα καθώς πέρα από τον κορωνοϊό είχε να αντιμετωπίσει και τις κυρώσεις που δεν της επέτρεπαν να αποκτήσει πρόσβαση σε συστήματα επεξεργαστών. 

Οι αναλυτές της αγοράς προβλέπουν ότι θα υπάρξει μερική ανάκαμψη εντός του 2021, μάλιστα προβλέπουν αύξηση της παραγωγής κατά 9% που θα ανεβάσει τα επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής στα 1,36 δισεκατομμύρια συσκευές. Ακόμα και έτσι όμως η παγκόσμια αγορά smartphones θα κινείται στα επίπεδα του 2019. 

Πάντως, παρά την συνολική μερική ανάκαμψη, οι αναλυτές θεωρούν ότι το 2021 προβλέπεται μάλλον δυσοίωνο για την Huawei.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η κινεζική εταιρεία θα χάσει την θέση που ακόμα κατέχει μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών παγκοσμίως, χάνοντας μοιραία μεγάλο μέρος του μεριδίου της αγοράς που κατέχει.

Αυτή την στιγμή η Huawei κατέχει μερίδιο 13% αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι μέσα στο 2021 θα κινηθεί πολύ πιο χαμηλά, περί το 3%, καθώς δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα αρθούν οι εμπορικοί περιορισμοί. 

Σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη της αγοράς των smartphones θα είναι το περιβόητο 5G. Οι προβλέψεις θέλουν την συγκεκριμένη τεχνολογία να επιτυγχάνει διείσδυση της τάξης του 37% εντός του 2021.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η παραγωγή 5G συσκευών θα είναι σχετικά περιορισμένη κυρίως λόγω των παραγωγικών δυνατοτήτων των υπαρχόντων εργοστασίων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης