Κατάσχεση bitcoins αξίας 1 δισ. δολαρίων που συνδέονταν με την online «μαύρη αγορά» Silk Road

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Πέμπτη την κατάσχεση bitcoins αξίας άνω του ενός δισ. δολαρίων, τα οποία σχετίζονταν με την online «μαύρη αγορά» Silk Road.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση κρυπτονομισμάτων που έχει γίνει ποτέ από τις αρχές της χώρας. Τα bitcoins βρίσκονταν στην κατοχή ενός χάκερ που τα είχε κλέψει από τη «διαβόητη» ιστοσελίδα.

Το Silk Road είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών το 2013, με αξιωματούχους να περιγράφουν την «underground» ιστοσελίδα ως μια γιγαντιαία αγορά παράνομων ουσιών και «ξεπλύματος» χρημάτων. Ο κατηγορούμενος ως δημιουργός του, Ρος Ούλμπριχτ, καταδικάστηκε το 2015 επειδή επέτρεπε πωλήσεις παράνομων ουσιών μέσω bitcoins. Καταδικάστηκε σε ισόβια και έφεσή του απορρίφθηκε το 2017.

Όπως αναφέρει το BBC, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα παρατηρητές του χώρου των κρυπτονομισμάτων εντόπισαν μετακίνηση περίπου 70.000 bitcoins από έναν λογαριασμό που θεωρείται πως συνδεόταν με το Silk Road.

«Το Silk Road ήταν η πιο διαβόητη online εγκληματική αγορά του καιρού της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Άντερσον, δικηγόρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που επιβεβαίωσε την κατάσχεση. «Η επιτυχής δίωξη του ιδρυτή του Silk Road το 2015 άφησε ανοιχτό ένα ερώτημα ενός δισ. δολαρίων. Πού πήγαν τα χρήματα; Η σημερινή μήνυση κατάσχεσης απαντά σε αυτό το ερώτημα, τουλάχιστον εν μέρει. Ένα δισ. δολάρια από αυτά...είναι πλέον στην κατοχή των ΗΠΑ».

Η εφορία των ΗΠΑ (IRS) ανέφερε πως ανέθεσε σε μια «τρίτη» εταιρεία να αναλύσει τις συναλλαγές με bitcoins που είχαν γίνει από το Silk Road. Αυτό οδήγησε σε μια διεύθυνση που ανήκε σε άτομο το οποίο θεωρείται πως «χάκαρε» την αγορά αποσπώντας τα χρήματα. Με τη σειρά τους, στελέχη των αρχών πήραν τον έλεγχο του ποσού στις 3 Νοεμβρίου, και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λέει πως πλέον υπόκειται σε κατάσχεση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης