Ιαπωνικός υπερυπολογιστής απορρίπτει τις διπλές μάσκες κατά του κορωνοϊού

Ιαπωνικές προσομοιώσεις υπερυπολογιστή έδειξαν πως το να φοριούνται δύο μάσκες παρέχει περιορισμένα μόνο οφέλη ως προς την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε σχέση με μία μάσκα που έχει φορεθεί σωστά.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, τα ευρήματα αυτά εν μέρει έρχονται σε αντίθεση με πρόσφατες συστάσεις από το αμερικανικό CDC, σύμφωνα με τις οποίες δύο μάσκες είναι καλύτερες από μία ως προς τη μείωση της έκθεσης κάποιου στον κορωνοϊό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Φουγκάκου για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο για τη ροή των σωματιδίων του ιού από ανθρώπους που φορούσαν διαφορετικούς τύπους και συνδυασμούς μασκών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από τη Riken και του Πανεπιστήμιο του Κόμπε.

Η χρήση μιας και μόνης μάσκας χειρουργικού τύπου, φτιαγμένης από μη υφασμένο υλικό, είχε αποτελεσματικότητα 85% στο μπλοκάρισμα σωματιδίων, εάν φοριόταν στενά γύρω από τη μύτη και το πρόσωπο.

Η επιπλέον χρήση μιας μάσκας πολυουρεθάνης από πάνω αύξανε την αποτελεσματικότητα μόλις στο 89%. Το να φοριούνται δύο μη υφασμένες μάσκες δεν θεωρείται χρήσιμο, επειδή η αντίσταση του αέρα αυξάνεται και προκαλεί διαρροές στα πλάγια.

«Οι επιδόσεις των διπλών μασκών απλά δεν έχουν νόημα» έγραψαν οι ερευνητές, υπό τον Μακότο Τσουμποκούρα.

Γενικότερα μιλώντας, οι μάσκες Ν95 έχουν βρεθεί οι πιο αποτελεσματικές ως προς την προστασία απέναντι στη μόλυνση, και ακολουθούν οι μη υφασμένες, οι υφασμάτινες και τελικά οι μάσκες πολυουρεθάνης, όπως έδειξε η έρευνα.

Οι ερευνητές της Riken είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να δημιουργήσουν μοντέλα ως προς το πώς η υγρασία μπορεί να επηρεάζει την εξάπλωση του ιού και τον κίνδυνο μόλυνσης σε τρένα, χώρους εργασίας και άλλα περιβάλλοντα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης